Továbbra is sok praxis áll üresen

Hajdú-Biharban, Komárom-Esztergomban és Zalában javult csak a helyzet

Jobbágyi Zsófia – 2017.03.20. 01:18 –

Csupán három megyében sikerült tavaly óta csökkenteni a betöltetlen praxisok számát, a listavezető pedig továbbra is Borsod-Abaúj-Zemplén megye, ahol negyvennégy körzet áll üresen. A kormány továbbra is kiemelten kezeli a problémát, idén jócskán, egymilliárd- kétszázötvenmillió forintra emelték a praxisvásárlási és letelepedési pályázatok keretösszegét.

2 20170320

Közzétette honlapján a tartósan betöltetlen háziorvosi körzetek listáját a legfrissebb, március 1-jei állás alapján az Országos Tisztifőorvosi Hivatal Alapellátási és Ellátásszervezési Főosztálya (OALI).

A tavalyi adatokhoz hasonlóan – amelyről elsőként lapunk adott hírt – ezúttal is megyénként lebontva tették közzé az üres praxisokat. Hangsúlyozták, az intézethez érkezett megkeresések növekvő száma miatt teszik elérhetővé a beérkezett dokumentumok alapján a tartósan betöltetlen körzetek listáját.

Fontos, hogy az összesítésbe azok a háziorvosi körzetek kerülnek be, amelyeknél az adott önkormányzattal kötött szerződés legalább hat hónapja megszűnt. Jelezték, az adatsort a praxisengedélyek, praxisengedély-visszavonások, valamint a finanszírozási szerződések alapján állították össze, így a lista módosítása is ezek figyelembevételével lehetséges.

Összességében elmondható, hogy tavaly óta több mint harminccal nőtt az üresen álló körzetek száma. Tavaly Borsod-Abaúj-Zemplén megye állt az élen harmincöt betöltetlen praxissal, listavezető helyét pedig megtartotta, olyannyira, hogy betöltetlen körzeteinek számát negyvennégyre emelte. A második helyre Békés megye került, ahol huszonhat körzet üres a tavalyi huszonháromhoz képest. A harmadik legmagasabb számot Jász-Nagykun-Szolnok megyében regisztrálták, ahol tavaly óta eggyel több lett a betöltetlen praxisok száma.

Az összes megyét tekintve három esetben csökkent az üres körzetek száma, Hajdú-Bihar megyében tizenkettőről tizenegyre, Komárom-Esztergom megyében nyolcról hatra, Zala megyében pedig kilencről nyolcra.

A legtöbb betöltetlen praxis egy év alatt Borsod-Abaúj-Zemplén megyében képződött, itt már kilenccel több körzetnek „nincs gazdája”, de Fejér és Pest megyében is látványos a növekedés 2016-hoz képest: előbbi öttel, utóbbi héttel gyarapította üresen álló ellátási területeinek számát.

A listában közzéteszik azt is, hogy mióta betöltetlenek az egyes körzetek. Ennek alapján a legrégebb óta, vagyis tizenhárom éve állnak üresen vegyes körzetek a Baranya megyei Ibafán és Nemeskén, a Bács-Kiskun megyei Bácsszőlősön, a Békés megyei Magyardombegyházán, a borsodi Felsőgagy, Györgytarló, Putnok, Abaújkér, Felsőtelekes, Taktakenéz, Cserépváralja és Hernádvécse településeken, illetve Csongrád-, Hajdú-Bihar-, Nógrád-, Jász-Nagykun-Szolnok- és Zala megyében.

A témához tartozik, hogy előző héttől már elérhető a háziorvosok számára kiírt praxisvásárlási és letelepedési pályázat, amelynek elnyerhető keretösszege a korábbinál több, 1 milliárd 250 millió forint. Ónodi-Szűcs Zoltán egészségügyért felelős államtitkár hangsúlyozta, hogy ettől az évtől az alapellátó fogorvosok is indulhatnak a letelepedési pályázaton, amelyhez az igényelhető támogatásokat megduplázzák, így az egy éve üres praxisokra nettó tizenkétmillió, az öt évnél régebbi betöltetlen helyekre nettó húszmillió forint nyerhető el.

Nem sokkal később Éger István, a Magyar Orvosi Kamara elnöke nyílt levélben fordult Orbán Viktor miniszterelnökhöz, amelyben többek között arra is felhívta a figyelmet, hogy a jelenlegi praxisfinanszírozási összeg nem elegendő, legalább még öt éven át évi tízmilliárd forintos emelésre lenne szükség.