Megújul a Márton Áron Szakkollégium

2,5 milliárd forintba kerül a beruházás

MH/MTI – 2017.03.02. 12:50 –

Megújul a Márton Áron Szakkollégium a főváros  III. kerületében, a 2,5 milliárdos beruházás az épületgépészeti, villamossági fejlesztése mellett érinti a tűzvédelmet és a berendezések modernizálását is - közölte Balog Zoltán emberi erőforrások minisztere csütörtöki budapesti sajtótájékoztatón. 

balog_varga_mártonáron576Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter, Bús Balázs (Fidesz-KDNP), Óbuda-Békásmegyer polgármestere és Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere (b-j) megtekintenek egy kollégiumi szobát a Márton Áron Szakkollégiumban. MTI Fotó: Máthé ZoltánBalog Zoltán emlékeztetett, hogy 2016. augusztus 19-től a szakkollégium az ELTE részeként működik, s a mostani fejlesztések célja, hogy még magasabb színvonalon szolgálják ki a külhoni magyar illetve a többi egyetemi hallgató igényeit.  A beruházás annak a nagy kollégium fejlesztési stratégiának az első lépése, amelyet néhány hónappal ezelőtt hirdettek meg. Ennek keretében 2023-ig 37 467 férőhely felújítását, illetve újak létesítését tervezik mintegy 192 milliárdos beruházással - mondta a miniszter. A szakkollégium esetében mivel a modernizálás új tereket is igényel a korábbi 993 férőhellyel szemben 850 férőhely áll majd rendelkezésre. 

Balog Zoltán azt mondta, bíznak benne, hogy a kollégiumfejlesztési program nemcsak a magyarországi, hanem a külföldi hallgatók számára is vonzerőt jelent majd. Emlékeztetett: a Stipendium Hungaricum program keretében több ezer külföldi hallgató képzését vállalta a kormány, amely azon az állásponton van, hogy azokat, akik törvényeinket betartják, rendezett körülmények között tanulnának, szívesen látja. Ezen diákok ugyanis nagyban hozzájárulnak ahhoz, hogy Magyarország nemzetközi tekintélye és a kétoldalú kapcsolatok erősödjenek - jegyezte meg az emberi erőforrások minisztere. 

Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter kitért arra, hogy a mostani fejlesztés Óbuda szempontjából is különösen fontos. Szavai szerint örömmel értesült Balog Zoltántól, hogy a Márton Áron Szakkollégium nemcsak a külhoni magyarság, hanem az anyaországi fiatalok tehetséggondozó helye is lehet a jövőben.  Fontosnak nevezte, hogy ösztönözzék a fiatal értelmiséget, akik az ország boldogulásáért a legtöbbet tudják tenni. A politikus kiemelte: a magyar gazdaság története sikertörténet, s fejlődése lehetőséget ad a fejlesztések bővítésére is. Beszámolt arról a kormánydöntésről is, amelynek értelmében támogatják a révkomáromi Selye János Egyetem kampuszát.

A nemzetgazdasági tárca vezetője Eximbankot érintő kérdésre közölte: a 2017-21 közötti időszakot érintő stratégiájában a bank megerősíti, hogy továbbra is azokat a kis- és középvállalkozásokat kívánja támogatni, amelyeket exportképesnek ítél, illetve amelyek exportpiacaikat képesek növelni. Ez a stratégia azt szolgálja, hogy a magyar exportot a tavalyi rekordév után is tovább tudják növelni, a bank menedzsmentje kész erre és a szükséges tőkét a tárca biztosítani fogja. Szavai szerint minden esély és remény megvan arra, hogy a magyar export és a magyar külgazdaság teljesítménye a következő években növekedjen. 

Scheuer Gyula, az ELTE kancellárja elmondta: elkötelezettek a határon túli magyarság támogatása, és a határon túli magyar értelmiség megerősítése iránt. Ennek egyik lehetősége a szakkollégium - fogalmazott. A kancellár kérdésre közölte: bíznak benne, hogy jövő év második felében lezárulhat beruházás.