Stratégiai célok másfél évtizedre

Palkovics László szakállamtitkár szerint a felsőoktatás a magyar társadalom sikerágazata, amely jól látja el feladatait

Pintér Balázs – 2014.10.22. 15:58 –

Elkészült az új felsőoktatási koncepció, amelyet tegnap meg is vitatott a Felsőoktatási Kerekasztal. A tizenöt évre szóló stratégiai iránymutatás decemberben kerülhet a kormány elé. Az anyag igen ambiciózus: 2030-ra Közép-Európa legjobb felsőoktatási rendszerét ígéri.

Palkovics László 20141022Körösparti Péter, Parragh László, Palkovics László, Bódis József és Tőrös Szilárd - a kerekasztal résztvevői örömmel üdvözölték az elkészült koncepciót (Fotó: Horváth Péter Gyula)

Fokozatváltás a felsőoktatásban címmel Palkovics László szakállamtitkár tegnap bemutatta a Felsőoktatási Kerekasztal résztvevőinek az elkövetkező tizenöt évre szóló, a legfontosabb célokat és irányokat kijelölő koncepciót. A kerekasztal szereplői november 5-ig további észrevételeket tehetnek, amelyekkel november közepéig kiegészítik a dokumentumot. Ez képezi majd az alapját annak az előterjesztésnek, amely várhatóan decemberben kerül a kormány elé.

Palkovics László a kerekasztal ülése utáni sajtótájékoztatón kifejtette, a felsőoktatás a magyar társadalom sikerágazata, amely jól látja el feladatait, de szükség van szerkezeti változtatásokra. Mint azt kifejtette, a stratégia öt fő irányvonalat határoz meg: együttműködést és versenyhelyzetet az intézményrendszerben, munkaerő-piaci elvárásokhoz igazodó képzési struktúrát, az akadémiai értékeket megjelenítő, tudományos kiválóságon alapuló világszínvonalú felsőoktatást, a magyar gazdaság innovációs képességét biztosító egyetemi kutatás-fejlesztést és hátteret, valamint a célkitűzésekhez igazodó és azt követő intézményrendszert. Ennek keretében világos profillal rendelkező intézményeket (egyetem, alkalmazott tudományok egyeteme, közösségi főiskola) alakítanak ki, de Palkovics László hangsúlyozta, mindez nem jelenti intézmények bezárását, legfeljebb strukturális átalakításukat. Módosítanak a képzési szakkínálaton, bevezetik a duális képzést, szigorítják a hallgatókkal szemben támasztott követelményeket, a külföldi részképzésben részt vevő diákok arányát tízről húsz százalékra tervezik emelni. A koncepciót alapvetően a teljesítményelvűség határozza meg. Palkovics László megjegyezte, bár a költségvetési vita csak most következik, az már látszik, hogy az Emberi Erőforrások Minisztériuma és a felsőoktatás is „a nyertesek között lesz”.

Bódis József, a Magyar Rektori Konferencia elnöke szerint a dokumentum alaposan elemzi a felsőoktatás helyzetét. Kiemelte a versenyszellemet, a teljesítményelvűséget, az innovációs vonal erősítését, a szakstruktúra átalakításának tervét s azt, hogy a koncepció alapvetően „a napjainkban minket körülvevő világra” reagál. Parragh László, a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara elnöke üdvözölte a stratégiát, már csak azért is, mert az szerinte teljes szemléletváltást tükröz a korábban megismerthez képest. Emlékezetes, Parragh tavaly ősszel tíz kerekasztal-szereplővel szemben egyedüliként szavazott az akkori felsőoktatási stratégia ellen. „A korábbi felsőoktatási államtitkársággal nem egy nyelvet beszéltünk” – utalt a Klinghammer István-féle tárgyalásokra. Tőrös Szilárd, a Felsőoktatási Dolgozók Szakszervezetének elnöke is örömét fejezte ki, hogy elkészült a dokumentum, hozzátéve, „jobb későn, mint soha”. Tőrös az egyetemi oktatók anyagi és erkölcsi megbecsülését, átfogó, jelentős bérfejlesztést és felsőoktatási életpályát sürgetett, mert ezek nélkül szerinte „elképzelhetetlen a fokozatváltás”. Körösparti Péter, a Hallgatói Önkormányzatok Országos Konferenciája elnöke azt mondta, az anyag jó irányt jelöl ki. Szerinte a kormányzat tanult a bolognai rendszer bevezetésének hibáiból, ezért nem szorgalmaz minden területen duális képzést. Hozzátette, a hallgatói felelősségről szóló pontok további egyeztetést igényelnek.


Keresztfélévre most lehet jelentkezni

Elindult a keresztféléves felsőoktatási felvételi eljárás, az egyetemekre és főiskolákra november 15-ig lehet jelentkezni. Az Oktatási Hivatal és az Educatio Kft. lapunkkal azt közölte, hogy a kérelmeket az idén is kizárólag elektronikusan lehet benyújtani, a Felvi.hu oldalról elérhető e-felvételi rendszerben. Az eljárásban legfeljebb öt hely jelölhető meg, a jelentkezés alapdíja kilencezer forint, amiért három képzést lehet választani. A minimumponthatár 260 pont alap- és osztatlan mesterképzéseken, 220 pont felsőoktatási szakképzéseken és ötven pont a mesterképzéseknél. A részletes tudnivalókat és a meghirdetett szakokat tartalmazó hivatalos tájékoztató szintén a Felvi.hu oldalon található meg.