Gazdaság

Azonos márka, de rosszabb áru Szlovákiában

Gyengébb minőségű termékeket hoztak forgalomba multinacionális élelmiszeripari vállalatok azonos márkanév alatt Szlovákiában, mint Ausztriában – állapította meg egy tegnap ismertetett agrárkutatás.

Jobb minőségű termékeket árusítanak a multinacionális élelmiszergyártók ugyanazon márkanév alatt Ausztriában, mint Szlovákiában - mondta tegnap Gabriela Matecná, a szlovák földművelésügyi minisztérium vezetője. A miniszter a tárca által elvégzett kutatásra támaszkodva kijelentette: kollégái huszonkét, azonos márkanév alatt futó terméket hasonlítottak össze osztrák és szlovák üzletekben, a minőségbeli különbség pedig a vizsgált áruk felénél megállapítható.

A felmérés az üdítőitalok, a fűszerek, sajtok, teák és hústermékek esetében tárta fel a legnagyobb minőségbeli eltéréseket. Az üdítőitalokban a szlovák piacra szánt termékeknél több tartósítószert és mesterséges édesítőszert mutattak ki, a vizsgált fűszerek esetében nagyobb víztartalmat és törmelékanyag-arányt állapítottak meg, a sajtoknál alacsonyabb volt a szárazanyagarány, a hústermékekben pedig a szlovák piacon forgalmazottaknál kevesebb húst találtak, mint az osztrákban - írja a távirati iroda.

„A tesztek eredményei megerősítették azon félelmeinket, amelyekről már többször is beszéltünk” – mondta a miniszter, majd hozzátette: szerinte a multinacionális vállalatok viselkedése egyértelműen két kategóriába sorolja a fogyasztókat. Gabriela Matecná kijelentette, hogy az eredményeket az Európai Bizottság elé terjesztik.