Az Ikarus hatszáz autóbuszt szállíthat Teheránba

Segíti az Eximbank a magyar cégek megjelenését a közel-keleti piacon+GALÉRIA

Putsay Gábor – 2017.02.07. 16:40 –

Gazdasági és politikai szintű egyeztetések kezdődtek hazánk és Irán között. Az Ikarus több száz autóbuszt szállíthat Teheránba.

szij-irFotó: Nagy Balázs/Magyar Hírlap

Magyarország tiszteletben tartja Irán stabilitását a Közel-Keleten, és a kormány elő kívánja segíteni, hogy a pozitív változások révén minél több magyar vállalat jelenjen meg az ottani piacon – közölte kedden Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter az első magyar-iráni gazdasági vegyesbizottság ülését követően. Az ülésen lényeges beruházokról állapodtak meg a felek, az iráni delegációt Ali Tajebnia, az Iráni Iszlám Köztársaság gazdasági és pénzügyminisztere képviselte.

Az iráni gazdasági miniszterrel tárgyalt Orbán Viktor
Irán és Magyarország gazdasági és energetikai együttműködéséről, a két ország vállalatainak beruházásairól egyeztetett Orbán Viktor miniszterelnök Ali Tajebnia iráni gazdasági és pénzügyminiszterrel, tudatta Havasi Bertalan, a Miniszterelnöki Sajtóiroda vezetője.
A tárgyaláson megerősítették a magyar-iráni gazdasági vegyes bizottság keddi budapesti ülésen született döntéseket.
Így nagy hangsúlyt kapott a magyar-iráni gazdasági programok finanszírozási oldala, vagyis a bankközi hitelezési együttműködés fejlesztése, és az importengedélyezések rugalmasabbá tétele is - mondta a sajtófőnök.

Az Európai Uniótól beérkező tárgyalási engedély nyomán azonnal megkezdődnek az egyeztetések a beruházásvédelmi megállapodásról, az Eximbank vezetésével kiépítik a felek a közvetlen bankközi együttműködéseket. Megállapodás született arról is, hogy az iráni importengedélyezési hatóságok külön figyelmet szentelnek a magyar termékeknek és technológiáknak. A miniszter közölte: az Eximbanknál létrehoztak egy nyolcvanöt millió eurós hitelkeretet, amellyel magyar és iráni vállalatok a vállalatközi együttműködéseiket, export- és importtranzakciókat, valamint vegyesvállalatok kialakítását finanszírozhatják.

Megállapodás született arról is, hogy az Ikarus Global Zrt. autóbuszokat szállíthat Teheránba. Ezzel kapcsolatban Bedő István, a társaság vezérigazgatója lapunknak elmondta, hogy szándéknyilatkozatot írtak alá a hosszútávú együttműködésről, ezen belül hatszáz Ikarus autóbusz szállításáról. Az első kétszáz járművet a tervek szerint itthon gyártanák, erről júliusig kell szerződést kötni. Az Ikarus szóló alacsonypadlós autóbuszokat szállít az iráni fővárosba, az Eximbank negyvenötmillió eurós hitelkeretet nyújt a szállítás lebonyolításához.

princzPrincz Ferenc, az Ikarus Global Zrt. vezérigazgató-helyettese (jobbra) írta alá a megállapodást autóbuszok szállításáról - Fotó: Nagy Balázs/Magyar Hírlap

Mivel azonban az importhoz külön engedély szükséges, az iráni kormány határozza meg az Ikarus ottani partnerét.

Szijjártó Péter közölte, hogy két város, Jazz és Siraz önkormányzatával zajlanak tárgyalások arról, hogy magyar cégek modernizálják hulladékgazdálkodási rendszereiket és technológiai segítséget nyújtanak a vízgazdálkodásban. Energetikai együttműködést is tartalmaz a megállapodás, hiszen Magyarország érdekelt abban, hogy Irán megjelenjen az európai energiapiacon – közölte a miniszter. A Mol tavaly száznegyvenezer tonna kőolajat vásárolt Irántól.

Jelenleg ezerkétszáz iráni hallgató tanul magyarországi oktatási intézményekben, a miniszter közlése szerint kialakítottak egy ösztöndíjprogramot, ami száz fiatal képzését teszi lehetővé. Ezenkívül júniusban százötven iráni légi irányító képzését kezdi meg a Hungarocontrol Légiforgalmi Szakszolgálat.

Ali Tajebnia üdvözölte a gazdasági együttműködést és a kapcsolatok erősítését. Mint közölte Magyarország különös jelentőségű földrajzi elhelyezkedése miatt is. Kiemelte: érdekeltek az olaj- és gázkereskedelem európai kiterjesztésében, és az atomenergia békés célú felhasználásában. Fontosnak nevezte, hogy a bankok közötti együttműködés erősödik, és kiemelte a magyar cégek részvételét a hulladék- és vízgazdálkodásban.

(Az Ikarus idei fejlesztési és gyártási stratégiájáról ad interjút Széles Gábor, a vállalatcsoport elnöke a Magyar Hírlapnak a jövő héten.)