A cél a versenyképesség növelése

Gazdaságélénkítés, foglalkoztatásbővítés a Közép-Magyarország régióban

Bódy Géza – 2017.02.07. 03:28 –

A kormány Pest megyében hazai forrásból 2016 és 2021 között nyolcvanmilliárd forint támogatással kompenzálja, hogy Közép-Magyarország – a fejlettsége miatt – kevesebb európai uniós forráshoz juthat. Számos, egyéb támogatás is elérhető a vállalkozások számára.

9ografMiután a mostani európai uniós pénzügyi ciklusban kevesebb pénz jut a fejlettebb régióknak, így Pest megyének is, a kormány fejlesztési forrásokkal és adókedvezménnyel segíti a főváros és Pest megye vállalkozóit – hangzott el a Budapesti Vállalkozásfejlesztési Fórum és az Újbudai Üzleti Klub közös rendezvényén tegnap.

A Nemzetgazdasági Minisztérium vállalati kapcsolatokért felelős helyettes államtitkára azt mondta: a kormány Pest megyében hazai forrásból 2016 és 2021 között nyolcvanmilliárd forint célzott támogatással kiegyenlíti a kieső brüsszeli támogatást. Marczinkó Zoltán közölte: a tervezet szerint 2016-ban öt-, 2017-ben huszonöt-, 2018-ban ötvenmilliárd forintos kerettel számolnak. Mivel tavaly az ötmilliárdos keretet nem használták fel, ez az összeg áthúzódik erre az évre. Ezekből a forrásokból a többi között a vállalkozói telephelyfejlesztést, termelőeszközök beszerzését, ipari parkok fejlesztését segítik.

Szintén a főváros és a régió gazdaságfejlesztését érinti, hogy a Budapesti Vállalkozásfejlesztési Közalapítvány nagyban hozzájárulhat az életképes vállalkozások fejlődéséhez, ezáltal a munkahelyek megtartásához és újak létrehozásához, azaz Budapest gazdaságának élénkítéséhez – közölte Szalai Piroska, a szervezet kuratóriumi elnöke. Hangsúlyozta: a Fővárosi Önkormányzat újabb lehetőségeket adott a kis- és közepes vállalkozások fejlődéséhez. Elsődleges célként fogalmazták meg, hogy a főváros tizenöt éven belül a térség vezető gazdasági szereplőjévé váljon. Ehhez jó munkaerőpiaci politika, támogató üzleti környezet, innováció és megújuló, rugalmas munkaerőpiac kell. Ezt bizonyítja, hogy a fővárosban 2010 és 2016 között százharmincezer fővel nőtt a foglalkoztatottak létszáma. Ez az országos javulás húsz százalékát jelenti.


A hazai forrásból finanszírozott Irinyi-terv segíti a vállalkozókat
5 perces interjú: Marczinkó Zoltán, a Nemzetgazdasági Minisztérium helyettes államtitkára

– Mekkora „érvágást” jelent a fővárosi és a Pest megyei cégeknek, hogy kevesebb brüsszeli forrás jut ebbe a régióba? Van-e mozgástér a büdzsében a kiegészítéshez?

– Ez nem elsősorban költségvetési kérdés. Azokat a vállalkozásokat érinti, amelyek ebben a régióban vannak. Ez egy megváltozott helyzet. Elsősorban azokat a kedvezményeket igényelhetik, amelyet az ország bármely más területén tevékenykedők is. Például a könnyített adózás is ilyen. Ám beszélhetünk arról is, hogy az ország iparfejlesztési stratégiája, az Irinyi-terv Pest megyére és a fővárosra is vonatkozik.

– Mekkora támogatással?

– A hazai forrásból finanszírozott Irinyi-terv célelőirányzata tavaly két-, az idén már hárommilliárd forint kerettel rendelkezett. Az Irinyi-tervben szereplő ágazatok mintaprojektjeinek kidolgozását, piacra jutását segítik a kkv-nál. A közép-magyarországi vállalkozókat érinti a nagyvállalati beruházástámogatás is, összege a tervezet szerint idén 15 milliárd forint. Fontos az Irinyi II kockázati tőkealap indítása, ez a Közép-Magyarország régióban nyolcmilliárd forint alappal segítené az innovatív vállalkozásokat.

– A konferencián elhangzott, vannak itt is uniós pályázatok. Melyek például?

– Például a Versenyképes Közép-Magyarország Operatív Programban a kis- és középvállalkozások piaci megjelenését segítő pályázaton 1,23 milliárd forint áll rendelkezésre. Ez a pályázat 2018 májusáig nyitott. A kutatási-fejlesztési innovációra február elejétől 2018 decemberéig lehet jelentkezni. A 2,64 milliárd forrás konzorciumban pályázható.