Kékszalag vitorlásverseny: A mezőny nagy része már a kikötőkben

A vitorlázók mintegy ötöde bajba került a balatoni versenyen

MH/ IJ – 2014.07.11. 07:15 –

Reggel 8 óráig közel 400 hajó futott be az 522 induló közül a balatonfüredi célba, 50-60 pedig feladta a küzdelmet a 46. Kékszalag Audi Nagydíj Balaton-kerülő vitorlásversenyen. A győztes Fifty-Fifty nevű kétárbocos katamarán lett.

Kékszalag vitorlásverseny

A jó szélben 522 hajó vágott neki csütörtök reggel a Balatonfüred-Balatonkenese-Siófok-Keszthely-Balatonfüred 155 kilométeres távnak Európa legrégebbi és leghosszabb tókerülő vitorlásversenyén. A szervezők tájékoztatása szerint a kellemetlenül nagy esővel induló és komoly szélerősödéssel folytatódó este után nehéz éjszakája volt az akkor még versenyben lévő 400-450 hajónak. A szél 55-65 km/óra átlagsebességű volt, egyes helyeken 75 km/órás széllökésekkel. A Balaton minden pontját elérte a viharossá fokozódó szélerősödés, amelyet pontosan előre jelzett az Országos Meteorológia Szolgálat.

Amint Bagyó Sándor, a Vízimentők Magyarországi Szakszolgálatának vezetője péntek reggel elmondta, három könnyű sérülés történt. Eddig körülbelül 25-30 hajót vontattak ki, de akad néhány olyan hajó, amelyet majd a szél enyhülése után tudnak kivontatni a partra. "Voltak olyan hajók, ahonnan a személyzetet lementettük és a hajók ott maradtak. Három olyan hajóról tudunk, amelyek vagy a nádasban vagy víz alatt vannak. Mintegy két tucatnyi hajó érintett árboctörésben, 25-30-nak sérült a vászna, néhánynak a kormánya törött el" - tette hozzá Bagyó Sándor.

A Kékszalag vitorlásverseny résztvevőinek mintegy ötöde felkészületlennek bizonyult tudásban, vagy műszakilag, ezért bajba került az egyébként nem rendkívüli időjárásban, a vízimentők csütörtök délután óta folyamatosan mentik az embereket; az anyagi kár jelentős, személyi sérülés csak néhány esetben történt eddig, azok sem súlyosak.

A győztes Fifty-Fifty nevű kétárbocos katamarán több mint három órával megjavítva saját rekordját, 7 óra 13 perc 57 másodperc alatt teljesítette a távot, nagy fölénnyel nyerve a 46. Kékszalag Audi Nagydíjat.

 

Forrás: MTI