Új diódalézer-központ Kecskeméten

A projekt keretében alkalmazott fejlesztésnek és a gyakorlati alkalmazásának hála növelhető a fémszerszámok kopásállósága

Lázin Miklós András – 2017.01.10. 01:45 –

Magyarországon elsőként épül kutatás-fejlesztési és oktatási célokat szolgáló diódalézer-központ Kecskeméten, a Pallasz Athéné Egyetem GAMF Műszaki és Informatikai Kara mellett. A munka jövőre indulhat.

lézer 20170110Munkában a fény a Miskolci Egyetemen – az új eljárás hőkezelésre is jó lesz (Fotó: Kocsis Zoltán)

Egyedülálló, kutatási és fejlesztési célokat szolgáló diódalézer-központ épül Kecskeméten – jelentette be tegnap Weltsch Zoltán. Az egyetem anyagtechnológia tanszékének vezetője elmondta, a beruházást az oktatási intézmény konzorciumban valósítja meg a Bay Zoltán Alkalmazott Kutatási Közhasznú Nonprofit Kft.-vel. A projektre a Gazdaságfejlesztési és Innovációs Operatív Program keretéből 518 millió forint támogatást nyertek el. A tanszékvezető utalt arra, hogy az egyetemen már régóta folytatnak lézerfizikai alapkutatásokat, az új központban azonban az ipari lézerek alkalmazásával lehetőség nyílik az ipari folyamatok korszerűsítésére.

A hazai lézercentrumoktól a Kecskeméten megépülő abban tér el, hogy a három lézeregység az eddigiekhez képest alacsonyabb hullámhossztartományban működik majd, és egy dióda segítségével állítja elő a lézersugarat. Ennek köszönhetően hosszabb élettartamot és kedvezőbb energiafelhasználást lehet elérni, továbbá nagyobb megbízhatósággal és jobb teljesítménnyel alkalmazható. Kutatási céllal jelenleg ilyen diódalézerek Magyarországon máshol nincsenek – emelte ki a szakember.

A nagy teljesítményű lézerekkel főként az ipar számára végeznek a jövőben kutatásokat. A projekt keretében alkalmazott technológiafejlesztésnek és a gyakorlati alkalmazásának köszönhetően növelhető a fémszerszámok kopásállósága, amit Kecskeméten többek között az autóipar is hasznosíthat. Az új központban a hagyományosnak tekinthető lézeres technológiákon, a vágáson vagy hegesztésen kívül olyan eljárásokkal foglalkoznak majd, mint például a hőkezelés, a hibrid kötések kialakítása vagy a felületmódosítás. A lézerközpont építése várhatóan idén elkezdődik, a K+F munka pedig előreláthatólan jövőre indul.