Merénylet áldozata lett Oroszország ankarai nagykövete

Andrej Karlovot hátba lőtték - Lelőtték a szolgálaton kívüli rendőr támadót - Erdogan beszélt Putyinnal+VIDEÓ

MH – 2016.12.19. 17:24 –

Oroszország ankarai nagykövete ellen merényletet követtek el. A diplomata belehalt a hétfő esti támadásba. A gyilkos merényletnek az volt a célja, hogy megakadályozza a Törökország és Oroszország közötti kapcsolatok normalizálását - jelentette ki hétfői videoüzenetében Recep Tayyip Erdogan. Hasonló hangnemben nyilatkozott az orosz elnök is: Vlagyimir Putyin azt mondta, a nagykövet meggyilkolása provokáció volt, amelynek célja az orosz-török kapcsolatok megrontása és a Moszkva azon törekvésének kisiklatása volt, hogy Ankarával és Teheránnal közösen megoldást találjon a szíriai válságra. Putyin elrendelte az orosz nagykövetségek védelmének megerősítését. Hangsúlyozta, Moszkva pontosan meg akarja tudni, hogy ki áll a merénylet mögött. 

Az ankarai orosz nagykövet elleni gyilkos merényletnek az volt a célja, hogy megakadályozza a Törökország és Oroszország közötti kapcsolatok normalizálását - jelentette ki hétfői videoüzenetében Recep Tayyip Erdogan.

A török államfő megismételte a külügyminisztérium korábbi álláspontját, miszerint az orosz nagykövet ellen elkövetett gyilkos merénylet célja az orosz-török kapcsolatok aláásása  volt. Hozzátette azonban: "Azok, akik kárt akarnak okozni Oroszországhoz fűződő viszonyunkban, kudarcot vallanak majd". 
Erdogan elmondta: alkalma volt beszélni orosz kollégájával, Vlagyimir Putyinnal, akivel egyetértettek abban, hogy ez az akció valóban provokáció volt. A török elnök leszögezte: "Oroszországhoz fűződő kapcsolataink fontosak számunkra, akárcsak az egész térség számára". Egyúttal hitet tett az Oroszország iránti szolidaritás mellett, amit szerinte az aleppói evakuálás során sikerült bizonytani is. Elmondta: Putyinnal megállapodott abban, hogy a jövőben a két ország közötti szolidaritást és az együttműködést a terrorizmus elleni küzdelem terén a korábbiaknál is szorosabbra kell fűzni. 
Erdogan kifejtette azt a véleményét is, miszerint ezt a merényletet a török nép és a török állam elleni cselekménynek tekinti.

Putyin: A provokáció célja az orosz-török viszony megrontása volt

Az ankarai orosz nagykövet meggyilkolása provokáció volt, amelynek célja az orosz-török kapcsolatok normalizálódásának aláásása és a Moszkva azon törekvésének kisiklatása, hogy Ankarával és Teheránnal közösen megoldást találjon a szíriai válságra - jelentette ki Vlagyimir Putyin orosz elnök hétfő este Moszkvában.

Putyin elrendelte az orosz nagykövetségek védelmének megerősítését. Hangsúlyozta, Moszkva pontosan meg akarja tudni, hogy ki áll a merénylet mögött. 
Közölte, hogy az orosz Nyomozó Bizottság a gyilkosság nyomán büntetőeljárást kezdeményezett. A testület felhatalmazást kapott arra, hogy felállítson egy csoportot, amely Ankarában a török hatóságokkal együtt részt vesz majd az ügy felderítésében.
Mint mondta, erről telefonon állapodott meg Erdogannal. "Tudnunk kell, hogy ki irányította a gyilkos kezét" - jelentette ki.

Dmitrij Peszkov orosz elnöki szóvivő közölte, hogy a két vezető megállapodott a két ország diplomáciai képviseletei őrizetének megerősítéséről. Szívai szerint az orosz elnök utasításba adta, hogy a török féltől garanciát szerezzenek a Törökországban működő orosz képviseletek biztonságára.

Putyin a szóvivő szerint a merénylettel kapcsolatban Szergej Lavrov külügyminiszterrel, Szergej Nariskinnal, a Külföldi Hírszerző Szolgálat (SzVR) és Alekszandr Bortnyikovval, a Szövetségi Biztonsági Szolgálat (FSzB) vezetőjével folytatott megbeszélést. 

Putyin közölte, hogy a "harci posztján" meggyilkolt Andrej Karlov nagykövetet posztumusz állami kitűntetésben fogja részesíteni. Az elnök mélységes együttérzéséről biztosította az általa személyesen is ismert diplomata hozzátartozóit.

Dmitrij Medvegyev orosz miniszterelnök a Facebookon közölte, hogy Oroszország nem hagyja megtorlatlanul a merényletet, A követ meggyilkolása a kormányfő szerint súlyos bűncselekmény, amely túllépett a civilizált kapcsolatok keretein. 

Moszkvában egyébként kedden Oroszország, Törökország és Irán külügy- és védelmi miniszteri tanácskozást tart a szíriai rendezésről. Mevlüt Cavusoglu, a török diplomácia vezetője a megbeszélések előestéjén az orosz fővárosban együttérzését fejezte ki a nagykövet meggyilkolása miatt és úgy vélekedett, hogy a bűncselekmény a kétoldalú kapcsolatok ellen irányult. Megerősítette, hogy Moszkva és Ankara közös bizottságot állít fel a történtek felderítésére és leszögezte, hogy a bűnösöket felelősségre fogják vonni. 

oroszkövet576

A Hürriyet tudósítása a helyszínről. Twitter/Hürriyet/CNNTürk Fegyveres merényletben vesztette életét hétfőn este Oroszország ankarai nagykövete. A 62 éves Andrej Karlov nagykövet belehalt súlyos sebesüléseibe azt követően, hogy a merénylő rálőtt.  Az orosz diplomatára egy ismeretlen fegyveres támadt a török fővárosban.

Magyarország Törökország stabilitásában érdekelt 
Magyarország abban érdekelt, hogy Törökországban stabilitás legyen - mondta a magyar kormányfő belbiztonsági tanácsadója hétfőn az M1 aktuális csatornán a merényletet követően. Bakondi György rámutatott: Törökország nagy és erős ország, ahol azonban hárommillió menekült tartózkodik, bonyolult a belbiztonsági helyzete, ugyanakkor fontos szövetségese a NATO-nak és fontos együttműködő partnere az Európai Uniónak. Hozzátette: ezért mindent meg kell tenni a politikai támogatás és a gazdasági együttműködés reményében is, hogy ezt a stabilitást fenn lehessen tartani.

Andrej Karlov az "Oroszország török szemmel" nevet viselő fotókiállítás megnyitóján vett részt az ankarai kortárs művészetek galériájában, amikor hátba lőtték. Karlov beszédet mondott a megnyitó alkalmával. A nagykövetet rögtön kórházba szállították, de életét már nem tudták megmenteni. 

Szemtanúk szerint a nagykövet a lövés után rögtön a földre zuhant. Az orosz hírügynökség szemtanúkra hivatkozva közölte, a támadó azt kiáltotta: "Takarodjatok!" A közösségi hálókon megjelent felvételek szerint a támadó egy fekete öltönyt és fehér inget viselő, pisztolyos férfi, aki a merénylet után feltette bal kezét, és mutatóujját a magasba emelve kiáltott valamit. Fültanúk szerint azt, hogy "Bosszú Aleppóért!", illetve "Ne felejtsétek Aleppót, ne felejtsétek Szíriát!". A The New York Times szerint a férfi azt is mondta:  "Hátráljatok! Számomra csak a halál maradt!".

oroszkövet2_576Twitter/140journosA CNN Türk jelentésekre hivatkozva azt közölte, hogy a támadó rendőri igazolvánnyal lépett be a galériába. Később a Reuters hírügynökségnek török biztonsági források megerősítették, a támadó szolgálaton kívüli helyi rendőrtiszt volt.

Egyes források azt közölték, hogy a merényletnek iszalmista háttere volt, ezt azonban nem erősítették meg. Az iszlamista szálra utal, hogy a férfi arab nyelven többször  torokszakadtából kiáltotta: "Allahu Akbar", vagyis "Isten hatalmas". Ugyancsak arabul utalt a dzsihádra is, miközben egyik kezében pisztolyt tartott, a másik kezét pedig kinyújtott mutatóujjal a magasba tartotta.

Jelentések szerint a merényletben mások is megsebesültek. Az NTV török hírtelevízió még legalább három sebesültről tud és a CNN Türk is több sérültről beszél.

Marija Zaharova arról tájékoztatott: Moszkva kapcsolatban áll a törökországi hatóságokkal a merénylettel összefüggésben, az esetet pedig az ENSZ Biztonsági Tanácsa elé fogja terjeszteni. A szóvivő emellett felszólította Ankarát, hogy tegyen meg mindent az ügy felgöngyölítése érdekében.

Orbán Viktor levélben fejezte ki részvétét 
Orbán Viktor kormányfő levélben fejezte ki részvétét Vlagyimir Putyin elnöknek. A magyar kormányfő "mély megrendüléssel értesült arról, hogy az Oroszországi Föderáció rendkívüli és meghatalmazott nagykövete Ankarában terrorista merénylet áldozatává vált". Magyarország teljes mértékben elítéli a terrorizmus minden formáját, az erőszak mindenfajta megnyilvánulását. A magyar miniszterelnök kormánya nevében támogatásáról biztosította Vlagyimir Putyint és az orosz népet, illetve részvétét fejezte ki az elhunyt családjának. 

 A török belügyminisztérium eközben megerősítette az orosz nagykövetség védelmét, különleges rendőri egységek őrzik az ankarai orosz képviselet épületét. Ezzel egy időben Törökország moszkvai nagykövetségének és konzulátusának védelmét is megerősítették. Ankara polgármestere azt mondta: a merénylettel az orosz-török kapcsolatoknak akartak ártani. 

Andrej Karlov 2013 óta látta el Oroszország törökországi nagyköveti tisztjét.

Az amerikai külügyminisztérium elítélte az erőszakos cselekményt
Az Egyesült Államok külügyminisztériuma hétfőn nyilatkozatban ítélte el az ankarai orosz nagykövet elleni merényletet. "Elítéljük ezt az erőszakos cselekményt, bárki is követte el" - ismertette a tárca állásfoglalását Washingtonban John Kirby külügyi szóvivő, hozzátéve: "Vele és családjával vagyunk gondolatban, imádkozunk értük". John Kerry amerikai külügyminiszter is elítélte a merényletet, és felajánlotta az Egyesült Államok segítségét Oroszországnak és Törökországnak a bűncselekmény felderítéséhez.

Lelőtték a rendőr támadót

Beszámolók szerint a támadás után még lövöldözés volt hallható a galériában, ennek során lőtték agyon a fegyveres férfit, név szerint Mevlüt Mert Altintas szolgálaton kívüli rendőrtisztet, aki egyébént Ankarában dolgozott. 

Stephane Dujarric szóvivő tolmácsolásában az ENSZ, majd Federica Mogherini, az EU kül- és biztonságpolitikai főképviselője is elítélte a támadást.

Kreml: Értesítették Putyint

Vlagyimir Putyin orosz elnököt tájékoztatták  az Andrej Karlov orosz nagykövetet ért támadásról, az elnök tanulnányozza a történteket  - közölte hétfőn a Kreml.  A Kreml hozzátette, hogy felvették a kapcsolatot a török illetékesekkel.    

Török külügy: Ankara nem hagyja, hogy a történtek aláássák a török-orosz barátságot
Ankara nem hagyja, hogy az orosz nagykövet elleni "hitvány terrorista támadás" aláássa a török-orosz barátságot - közölte a török külügyminisztérium hétfő este. A közlemény hangsúlyozta: a támadót "ártalmatlanná tették", a felelősök a törvény előtt fognak felelni. 

Erdogan felhívta Putyint

Recep Tayyip Erdogan török elnök a merénylet után felhívta Vlagyimir Putyin orosz államfőt - jelentette a CNN Türk. 

Törökország moszkvai nagykövetsége eközben mély sajnálatát fejezte ki Karlov halála miatt. A török diplomáciai misszió közleményében hangsúlyozta, hogy "az embertelen tragédia" abban az időszakban  következett be, amikor Oroszország és Törökország között szoros együttműködés van kialakulóban. "Mélységesen együttérzünk az orosz néppel. Ez a mi közös fájdalmunk és veszteségünk" - húzta alá a közlemény.

Oroszország, Törökország és Irán védelmi és külügyminiszterei a tervek szerint kedden megbeszéléseket  folytatnak Ankarában Szíria jövőjéről. Leonyid Szluckij orosz parlamenti képviselő közölte:  a megbeszéléseket a merénylet ellenére a terveknek megfelelően megtartják.

Napközbeni mélyponton az orosz rubel és a török líra
Napközbeni mélypontra került az orosz rubel és a török líra a dollárral szemben a halálos merényletet hírére. Röviddel 19 óra után 3,5320 líra ért egy dollárt, percekkel a merénylet előtt, 17.10 órakor 3,5017 lírán jegyezték a dollárt. A rubel is gyengült a dollárral szemben. A merénylet előtt, 17.10 órakor 61,80 rubel ért egy dollárt. Innen napon belüli csúcsra, 62,07 rubelre erősödött a dollár, amely percekkel 19 óra után 61,88 rubelen állt.

 Szakértő: A támadó Ankara és Moszkva közeledését is meg akarta állítani 
Az ankarai merénylet Törökország és oroszország közeledést is meg akarta állítani - mondta Hóvári János, Magyarország volt ankarai nagykövete az M1 aktuális csatorna hétfői műsorában. 

A szakértő rámutatott: holnap kezdődnek a felek között tárgyalások a szíriai helyzetről, a merénylő pedig meg akarhatta akadályozni, hogy Ankara és Moszkva együttműködése a térségben tovább fejlődjön. 
Arról is beszélt, hogy a napokban fejeződik be az Aleppo körül zajló csata, amelynek során a Szabad Szíriai Hadsereget és a vele kapcsolatban levő különböző alakulatokat Asszad elnök és az orosz hadsereg alakulatai iráni egységekkel együtt legyőzték. 
A több százezer halottra, menekültre és magára a harcra emlékeztetett a merénylő, akinek terrorista tettére nincs magyarázat - jelentette ki. 
Magát a támadást Hóvári János a török biztonsági szolgálat borzalmas nagy hibájának nevezte. Hozzátette: Törökországban a nyári puccskísérlet óta különböző belső ellentétek vannak, azóta sok embert leváltottak, és ennek következtében a török biztonsági szolgálatok "nincsenek a helyzet magaslatán". Úgy vélte: ezért fizetett nagy árat az orosz nagykövet.

Forrás: Daily Mail, Guardian, Independent, MTI