Nemzetközi vita tárgya a kvóta

Segítheti az alkotmánybírósági döntés a kormányt a szakértő szerint

Őry Mariann – 2016.12.05. 04:17 –

A kötelező kvóták elleni érvelésben segítheti a magyar kormányt az Alkotmánybíróság állásfoglalása – mondta Jean-Denis Mouton francia alkotmányjogi szakértő.

Jean-Denis-MoutonJean-Denis Mouton (forrás: facebook)
Szakértői konzultációt tartott Budapesten és előadást a Szegedi Tudományegyetemen a szuverenitás és az alkotmányos identitás témakörében Jean-Denis Mouton francia jogászprofesszor, az európai uniós jog és az alkotmányjog szakértője az Igazságügyi Minisztérium meghívására. Mouton interjút adott a távirati irodának azzal kapcsolatban, hogy az Alkotmánybíróság szerdán úgy határozott: a testület vizsgálhatja, hogy az Európai Unió intézményei útján történő közös hatáskörgyakorlás sérti-e az emberi méltóságot, más alapvető jogot vagy Magyarország szuverenitását, illetve történeti alkotmányán alapuló önazonosságát. A magyar kormány 2015 decemberében fordult a luxemburgi székhelyű Európai Unió Bíróságához (EUB), hogy kérje a kötelező bevándorlási kvóta megsemmisítését. Szlovákia is hasonló tartalmú beadvánnyal kereste meg a testületet, és később csatlakozott Lengyelország is. A francia jogászprofesszort nem lepte meg a határozat. Kifejtette, hogy a testület nem vindikálja magának az uniós döntés megsemmisítésének jogát, hanem kijelenti, hogy alkotmányossági szempontból vizsgálhatja a közös hatáskörgyakorlást, s rögzíti, Magyarország rendelkezik szuverenitással és alkotmányos identitással. Megjegyezte, ezt már többek között a francia és a német alkotmánybíróság is kimondta. Mouton szerint mivel a határozat nem politikai, hanem jogi vélemény, így a magyar kormány érvelését segítheti. Az uniós bíróság döntését az befolyásolhatja, hogy a magyar kormány hogyan tudja megvédeni azokat a jogi elemeket, amelyeket a beadványában beterjesztett – magyarázta. Hazánk többek között azzal érvel, hogy többségi szavazással nem, csak egyhangúlag lehet ilyen döntést hozni az EU-ban. Mouton arra is kitért, hogy minden szuverén államnak joga van megosztani vagy átadni jogait más fórumoknak, a jogi kérdés az, hogy a Lisszaboni Szerződés megengedi-e egy ilyen konkrét intézkedés meghozatalát.

Jean-Denis Mouton szerint az Európai Unió – többek között a Brexit nyomán – most válságperiódusban van. Ugyanakkor úgy véli, ezek nem olyan idők, amikor elképzelhető lenne az uniós szerződések felülvizsgálata. Arra lát esélyt, hogy amikor újabb területeken akarna hatásköröket elvonni az EU, akkor egyes tagállamok – amelyek veszélyeztetve látják nemzeti identitásukat – azt kérik, hogy rájuk ez ne vonatkozzon. A másik lehetőség, hogy az unió bíróságán megtámadják azt az uniós rendelkezést, amellyel nem értenek egyet. Végső esetben dönthet úgy a tagállam, mint Nagy- Britannia, hogy kilép az EU-ból.