Idősek ünnepe a Pesti Vigadóban

„A magyarországi népesség harmada hatvan év feletti lesz 2060-ra, de ez nem gond, hanem kihívás, nem teher, hanem erőforrás”

MH-összeállítás – 2016.10.08. 02:34 –

Életmódváltással, valamint az egészségügy fejlődésével minden évben növekszik a hatvanöt éves korban még várható egészséges évek száma – hangsúlyozta az emberi erőforrások minisztere az idősek világnapja alkalmából. Az ENSZ közgyűlése 1991-ben nyilvánította október 1-jét az idősek világnapjává.

idősek ünnepe 20161008Hat település kapott Idősbarát Önkormányzat díjat (Fotó: EMMI - Bartos Gyula)0

Az idősek életerős és lelkes nyugdíjasok lehetnek, ez pedig erőforrás a szűkebb környezetük, a családjuk és az egész ország számára – mondta tegnap az emberi erőforrások minisztere az idősek világnapja alkalmából rendezett ünnepségen, a Pesti Vigadóban. Balog Zoltán – a távirati iroda beszámolója szerint – kiemelte, a magyarországi népesség tizenhét százaléka a hatvanöt év feletti korosztály, ám életmódváltással és az egészségügy fejlődésével minden évben növekszik a hatvanöt éves korban még várható egészséges évek száma.

A miniszter az idősek helyzetének javítására tett kormányzati intézkedések között hangsúlyozta, hogy a nyugdíjak megőrizték a vásárlóerejüket, a „Nők 40” program keretében pedig százhetvenezer nagymamát „adtak vissza” a családoknak. Balog beszélt a munkahelyvédelmi akciótervről is, amelynek köszönhetően ma már négyszázezer 55 év feletti munkavállaló dolgozik, az Erzsébet-program keretében pedig évente harmincötezer nyugdíjas pihenhet.

Novák Katalin, a minisztérium család-, ifjúság- és nemzetközi ügyekért felelős államtitkára azt mondta, 2060-ra az előrejelzések szerint a magyarországi népesség egyharmada hatvan év feletti lesz, de „ez nem probléma, hanem kihívás, nem teher, hanem erőforrás számunkra”. Czibere Károly szociális államtitkár arról beszélt, abban érdekeltek, hogy olyan összetartó társadalmat építsenek, amely keresi a kommunikációs csatornákat, összeköti a generációk sokszor elcsúszó, párhuzamos kommunikációját.

Az idősek világnapja alkalmából Idősbarát Önkormányzat díjat adott át az ünnepségen Balog Zoltán és Pogácsás Tibor, a Belügyminisztérium államtitkára Belváros-Lipótváros, Ebes, Földeák, Mesztegnyő, Nyíregyháza és Szarvaskő önkormányzatának.