Gulyás Gergely: Elsöprő győzelem a kényszerbetelepítés elutasítóinak

Jogi értelemben a döntés az Országgyűlés kezében marad+VIDEÓK

MH/MTI – 2016.10.02. 19:26 –

Gulyás Gergely, a Fidesz alelnöke a felső korlát nélküli kényszerbetelepítést elutasítók elsöprő győzelmeként értékelte a vasárnapi kvótanépszavazást az exit pollra és a részvételi adatokra hivatkozva.

Semj-Guly-NB576x356

Gulyás Gergely, az Országgyűlés törvényalkotásért felelős alelnöke (b) és Semjén Zsolt nemzetpolitikáért felelős miniszterelnök-helyettes sajtótájékoztatót tart a kvótareferendum értékeléséről urnazárás után - Fotó: Nagy Balázs/Magyar Hírlap

"A választópolgárok döntését (...) magunkra nézve kötelezőnek tekintjük" - mondta a politikus vasárnap este, a kvótanépszavazás lezárulta után a kormánypártok eredményvárójában, a Bálna Budapest épületében.

Kormányszóvivő: A kormánynak és a parlamentnek kötelessége reagálni
A kormánynak és a parlamentnek kötelessége reagálni a vasárnapi kvótanépszavazás eredményére - jelentette ki Kovács Zoltán kormányszóvivő vasárnap este a kormánypártok fővárosi eredményvárójában.
A már közzétett adatokra hivatkozva azt mondta, a választók üzenete teljesen egyértelmű, hiszen elsöprő többségben vannak a nemek, "a brüsszeli politika elutasítottságának az aránya kiemelkedő".
"Tekintettel arra, hogy ezt a népszavazást a kormány kezdeményezte, nem is tehet másként, mint hogy kötelezőnek érzi magára nézve ezt a döntést" - fogalmazott a szóvivő.
Kovács Zoltán hangsúlyozta ugyanakkor, hogy Brüsszelre nézve is ró kötelezettséget a magyar kvótareferendum, hiszen egy népszavazással nem lehet szembemenni.

Közölte: jogi értelemben a döntés az Országgyűlés kezében marad, de politikai értelemben a választók döntése "mindannyiunkat kötelez". 
 Gulyás Gergely az exit pollok és a napközbeni részvételi adatok alapján ismertette: a választási részvétel 45 százalék körül lesz, az érvénytelen szavazatok aránya 5 százalék alatt várható, a nem szavazatok száma pedig 95 százalék körüli többségben lesz az igenekkel szemben.
A vasárnapi nap elsöprő győzelem a felső korlát nélküli kényszerbetelepítést elutasítóknak, továbbá mindazoknak, akik hisznek abban, hogy az erős Európai Unió alapjai csak az erős nemzetállamok lehetnek. Elsöprő győzelem azoknak is, akik hisznek a demokráciában, valamint abban, hogy a választókat közvetlenül érintő legfontosabb kérdésekben érdemes közvetlenül hozzájuk, a választópolgárokhoz fordulni - fogalmazott a Fidesz alelnöke, frakcióvezető-helyettese.

Gulyás Gergely az M1-nek páratlan összefogásról beszélt, hozzátéve, hogy nem mindegy Magyarország milyen Európai Unió tagja. Kiemelte, hogy a pártok között folytatódik majd a népszavazás értelmezésének kérdése, ám az utólag nemzeti ügy marad. Hiszen, ha a voksolás segítségével sikerül megakadályozni a kötelező kvótát, akkor annak pártállástól függetlenül mindenki örülhet - tette hozzá az alelnök.Nyilatkozatában köszönetet mondott azoknak, akik részt vettek a referendumon, és külön azoknak, akik ugyan nem a kormánypártok szavazói, de átlátták, hogy "egy olyan nemzeti ügyben kell kiállni Magyarország mellett, amely párthovatartozásra való tekintet nélkül évtizedekre határozza meg közös jövőnket".
Gulyás Gergely értékelése szerint ennek köszönhető az a "rendkívüli megerősítés", amely mögött - az exit poll felmérések alapján - több szavazó áll, mint amennyien annak idején a magyar EU-csatlakozást támogatták. A magyar választók akkor is és most is helyesen döntöttek - jelentette ki.
Felhívta a figyelmet arra is, hogy 1990 óta a magyar választók között alig volt példa hasonló nagyságú összefogásra, "ha volt rá példa egyáltalán".
A népszavazást azért kezdeményezték, hogy a felső korlát nélküli kényszerbetelepítés brüsszeli ötletét megakadályozhassák, és "az elnyert felhatalmazással közelebb kerültünk ehhez a célhoz" - zárta szavait a fideszes politikus. 


Semjén: A kormány megkapta a felhatalmazást, hogy megvédje az országot a kötelező kvótától
A kormány megkapta a politikai felhatalmazást, hogy Magyarországot megvédje Brüsszelben és minden helyszínen a kötelező betelepítési kvótától - mondta Semjén Zsolt, a Kereszténydemokrata Néppárt (KDNP) elnöke a kvótareferendum befejezése utáni sajtótájékoztatón, vasárnap Budapesten. 

A KDNP elnöke, miniszterelnök-helyettes a kormánypártok eredményváróján úgy értékelt, hogy magas volt a részvétel magyarországi mércével, de különösen európai összehasonlításban, és elsöprő volt a támogatása a nemeknek, azaz a kormány álláspontjának.

Semjén Zsolt szerint a magas részvétel és a nemek elsöprő aránya azt jelenti, hogy a választók egy oldalon állnak a kormánnyal - mondta el a  miniszterelnök-helyettes az M1-nek. Mivel a népszavazást a kormány kezdeményezte, és a szavazók nagy többsége támogatta céljait, a kormány felhatalmazás kapott, amellyel élni fog: jogszabáyl formájában. "Nem lesz egyszerű, de megvédjük Magyarországot a migráció özönével szemben" - tette hozzá Semjén Zsolt, mivel bár jogilag nem érvényes a népszavazás, de a kormány nagy politikai legitimációt kapott, amellyel "sáfárkodni" tud Brüsszelben is.Hozzátette: miközben a politikai felhatalmazással élni fognak, humanitárius és keresztény alapon "a migránsok irányába karitász, a migrációval szemben pedig önvédelem lesz".
Rámutatott: a migránsok áldozatok, és Magyarország a karitatív szervezetek támogatásán keresztül, illetve költségvetési forrásból erőn felül járul hozzá, hogy a saját földjükön emberhez méltó életet élhessenek, azoknak pedig, akik már különböző táborokban vannak, jobb életminőségük lehessen. 
Reményét fejezte ki, hogy az unió és a gazdag nyugati országok is hasonlóképpen fognak cselekedni. 
A kormányfő helyettese köszönetet mondott minden szavazónak, aki élt állampolgári jogával és voksolt a kvótareferendumon. Külön köszönetet mondott azon határon túli magyar szavazóknak, akiket sok esetben csak közvetetten érint a migráció, akár a Kárpát-medencében, akár a diaszpórában, hogy "eljöttek és sorsközösséget vállaltak" a magyar nemzettel.

Tuzson Bence: Brüsszelnek tudomásul kell vennie a voksolást
Brüsszelnek tudomásul kell vennie, hogy Magyarországon több mint 3 millió ember elutasította a kötelező kvótát - mondta Tuzson Bence kormányzati kommunikációért felelős államtitkár az M1-nek nyilatkozva, a Fidesz-KDNP budapesti népszavazási eredményváró központjában. Az államtitkár sikeresnek nevezte a kvótareferendum kampányát, mivel szerinte azáltal legalább annyian látták meg az ügy fontosságát, mint ahányan az Európai Unióhoz történő csatlakozásról döntöttek korábban.

Tuzson Bence úgy fogalmazott, az Európai Unió a népszavazásnak köszönhetően "most már nem állhat a tetejére", vagyis nem fordulhat elő újra, hogy "Brüsszel hoz egy döntést és a nemzeteknek csak végrehajtó szerepe van". Az uniónak ehelyett a "talpán kell állnia", vagyis a nemzetek döntéséből kell megszületnie az EU döntésének, és "folytatódik a küzdelem, folytatódik a harc" - tette hozzá az államtitkár a jövőt illetően.

Hoppál Péter: Érvényt kell szerezni a választók elsöprő akaratának
Hoppál Péter, Pécs fideszes országgyűlési képviselője szerint a parlamentnek és a kormánynak érvényt kell szereznie "a választók elsöprő akaratának".

A politikus a kvótareferendum vasárnap esti pécsi eredményváró eseményén újságíróknak azt nyilatkozta: a megyeszékhely választóinak 98 százaléka szavazott a kötelező kvóta ellen, a választók két százaléka voksolt igennel.
A pécsiek egyértelmű felhatalmazást adtak a kormánynak a "további intézkedésekre" - hangsúlyozta, megjegyezve, hogy "az egyértelműség soha nem volt ilyen arányú a rendszerváltás óta".
Hoppál Péter nagy eredménynek értékelte a Pécsett leadott nem szavazatok elsöprő arányát, amely az országos átlagnak megfelelő.
Az alacsony Baranya megyei részvételi arányt firtató kérdésre azt válaszolta: az Európai Unióba való belépésről 2003-ban tartott népszavazáson is nagyjából annyian szavaztak, mint a vasárnapi kvótareferendumon.
"Akkor ugyanilyen részvételi aránnyal az unió teljes jogú tagjai lettünk" - jelentette ki Hoppál Péter, hozzátéve, hogy a NATO-lokátorállomás Tubesre tervezett telepítése ellen 2007-ben megtartott helyi népszavazáson a vasárnapival nagyjából megegyező volt a részvétel.
Ugyan a lokátor elleni népszavazás sem lett érvényes, mégis sikerült meggátolni annak felépítését - vont párhuzamot a képviselő.

Debreceni polgármester: nincs realitása a menekülttábor újranyitásának
Debrecen polgármestere szerint nincs realitása a helyi menekülttábor újranyitásának, miután a szavazók nagy többsége támogatja kormány migránspolitikáját.

Papp László (Fidesz-KDNP) vasárnap este a népszavazás eredményét értékelő sajtótájékoztatóján elmondta: a referendumon több mint 3,2 millió magyar állampolgár, köztük 66 ezer debreceni szavazó megerősítette a kormány politikáját, hogy jó döntés volt a déli határszakasz műszaki lezárása, a "migránsáradat" megfékezése, és a debreceni menekülttábor bezárása.
A politikus kiemelte: ma senki nem kérdőjelezi meg Magyarország európai uniós tagságát, pedig 2004-ben kevesebben szavaztak a tagság mellett, mint most az uniós kvóta ellen. Ebből az következik, hogy senki nem vonhatja kétségbe a kvótaellenes népszavazás eredményét, amely komoly felhatalmazást ad a kormánynak a magyar álláspont brüsszeli képviseletére - mondta Papp László.
A debreceniek jelentős része egyértelmű irányt mutatott: elutasítja a kötelező betelepítési kvótát, támogatja a kormány migránspolitikáját, amelynek következetes végrehajtásával nem kell attól tartani, hogy újranyissák a debreceni menekülttábort - hangoztatta a polgármester.