Gazdaság

Kína borokat lőtt fel a Holdra

Az ország tudósai kíváncsiak milyen hatást vált ki az űrsugárzás a termékeikre

Kínai kutatók a világűrben vizsgálják, hogyan állítsák elő a földkerekség legjobb borát.

A gazdasági növekedés hatására Kína lett a világ egyik legfontosabb bortermelője: lakosai több vörösbort isznak, mint bárki más a világon, illetve a távol-keleti országban több a szőlőhegy, mint Franciaországban. A bor előállítására hajtó ország tanulmányozta már a tibeti magasföld dombjait, a Góbi-sivatagot és Ningxia tartomány lejtőit is. A helyi szakemberek most viszont teljesen új úti cél, a világűr felé tekintgetnek.

Az ország legújabb űrlaborja, a Tiangong-2 közelmúltban fellőtt rakományába a hírek szerint Cabernet Sauvignon, Merlot és Pinot Noir borválogatás is került. A termékek forrása a politikusok által Kína Bordeaux-jának nevezett ningxiai Helan hegység. Tudósok reménykednek, hogy a világűrbeli bortermeléssel az ország egyes szőlőhegyeinek zord klímájához jobban alkalmazkodó új mutációk jönnek létre.

Az alakuló helyi boripar szívében, az elszegényedett Ningxia tartományban és hasonló helyeken, a büntető -25 körüli fagyos hőmérséklet és a kedvezőtlen talajviszonyok komoly kihívást jelentenek a termelőknek. Bíznak benne, hogy az „űrsugárzás” genetikai változásokat eredményez a szőlőben, amelyek segítik, hogy hidegnek, aszálynak és vírusoknak is ellenálljon.

Miután visszakerültek a Földre, a mintákat letesztelik, más szőlőkkel összevetik, hogy megtalálják a „legalkalmasabb mutációt.”

„Peking környékén készült a legjobb kínai bor, amit valaha is ittam. Meg sem mondanák, hogy kínai” – jelentette ki Fongyee Walker, a Dragon Phoenix Bortanácsadó igazgatója.

 

forrás: mandiner.hu