Gyenesei István is nemmel szavaz

Brüsszel elhibázott álláspontjáról beszél a Gyurcsány-kormány minisztere

Pindroch Tamás – 2016.09.22. 01:25 –

Részt vesz a kvótareferendumon, és nemet mond a kvótákra Gyenesei István, a Gyurcsány-kormány önkormányzati minisztere is. Úgy tudjuk, döntését holnap Gelencsér Attila Fidesz–KDNP-s országgyűlési képviselővel közösen is ismerteti.

Gyenesei István 20160922

– Elmegy a népszavazásra, s ha igen, hogyan voksol?

– Igen, elmegyek, és nemmel fogok szavazni.

– Meglepő álláspont ez a Gyurcsány-kormány tagjától.

– Miért mondja ezt?

– Azt várná az ember, hogy osztja a baloldal véleményét a kvótaellenes referendumról is.

– Független vagyok, a rendszerváltás után nem léptem be egyetlen pártba sem, soha nem kötött pártfegyelem. Amikor a Gyurcsány-kabinetben dolgoztam, akkor is független voltam a pártok álláspontjától. Csak a miniszterelnöknek tartoztam számadással, ő nevezett ki, az ő programjának megvalósításában vettem részt. Most sincs pártkötődésem, így lehet és van is önálló véleményem. A népszavazás a pártpolitikán felülálló ügy. Senki nem akadályozhat meg abban, hogy éljek állampolgári jogommal és elmenjek voksolni, kinyilvánítsam a véleményemet.

– Az ellenzék pártpolitikai indíttatásúnak tartja a népszavazást.

– Szomorú, hogy a pártok túldimenzionálják a referendumot, miközben most az együttélés kultúráját kellene megteremteni. Az ellenzéken kívül a Fidesz is politikai érdektől motiváltan ítél meg mindent, így ezt a népszavazást is. Az átlagemberek gondolkodását ezzel nemhogy megkönnyítenék, hanem összezavarják. A migránsok uniós kötelező letelepítése egyáltalán nem pártpolitika, annál sokkal fontosabb ügy.

– Milyen érvei vannak a „nem” voks mellett?

– Komoly próbatételnek, de nem csapásnak tartom, hogy a migránsok tömegesen megjelentek Európában, ez minden tagállam számára nagy kihívás. Az Európai Unió sajnos elhibázott álláspontot képvisel a válság kezelésében. Erkölcsi kötelességünknek tartom, hogy a rászorulókon, elesetteken segítsünk, viszont közös érdekünk, hogy a szabadságot tiszteletben tartó rendet közösen fenntartsuk. Aki nem fogadja el a törvényeinket, kultúránkat, együttélési normáinkat, az nemkívánatos személy Európában és Magyarországon. Támogatom az olyan befogadást, amely ellenőrzött, mérlegelő, és a bevándorlóktól elvárja törvényeink tiszteletben tartását. Ha ez nem valósul meg, akkor kellő szankciót alkalmaz velük szemben. Tehát egyáltalán nem vagyok a migránsok teljes elutasításának a híve.

– Mi lehet a megoldás az uniós migránsválságban?

– Bármennyire is karakteres véleményt fogalmaz meg Magyarország az ügyben, egyedül semmi esélyünk nincs az unióval szemben, semmit nem tudunk elérni. Csak az uniós együttműködés, a közös fellépés lehet a valós megoldás.

– A brüsszeli kötelezőkvóta-javaslat ebbe az irányba hat?

– A népszavazási kérdésre megfogalmazott „nem” szavazatommal azt nyilvánítom ki, hogy minden indokolt esetekben – mint az elosztási kvóta ügye is – ne Brüsszel, hanem a magyar törvényhozás általunk felhatalmazott képviselői mondhassák ki az utolsó szót.