Belföld
Hirtelen hagyták el a sót a menzák
Nem a táplálkozás-egészségügyi rendelet, hanem a közétkeztetők gondosságának hiánya miatt ehetetlen az étel, véli a szaktárca

„A közétkeztetés megújítása számos elemében sikeresnek mondható, rengeteg visszajelzést kapunk arra vonatkozóan, hogy a rendelet előírásainak bevezetése szükséges és hasznos volt” – hangsúlyozta egy parlamenti írásbeli kérdésre adott válaszában Rétvári Bence, az Emberi Erőforrások Minisztériumának államtitkára. Felidézte, a tavaly szeptember elsejétől alkalmazandó táplálkozás-egészségügyi rendelet célja, hogy a gyerekek minél hamarabb hozzászokjanak az egészséges táplálkozáshoz, és ennek köszönhetően minél kevésbé érintsék őket a civilizációs betegségek. Az ellenőrző hatóság vizsgálatai, az eredmények összegzése, a beérkezett észrevételek feldolgozása és összevetése az ellenőrzési tapasztalatokkal, a jogszabálytervezet előkészítése, a módosítás egyeztetési folyamatának időigénye azonban nem mentik fel a közétkeztetőket az új ételek bevezetése és elfogadhatóbbá tétele alól – írta az államtitkár. Rámutatott, „az ételek állagát, megjelenését alapvetően az étel készítője határozza meg, javítása egyértelműen a közétkeztető feladata és felelőssége”.
Az LMP-s Lengyel Szilvia tegnapi tájékoztatóján arról beszélt, a tavaly őszi intézkedés az első perctől fogva „éhes gyerekeket, elégedetlen szülőket és tehetetlen iskolákat eredményezett”. A közétkeztetés helyzete rosszabb és drágább lett az elmúlt egy évben, azt sem sikerült szerinte elérni, hogy a helyi termékek minél nagyobb arányban kerüljenek az asztalra.
Rétvári Bence mindezek kapcsán leszögezte, az egészséges étrend alapvető követelményeinek alkalmazása nem jelenti az „ételek ehetetlenségét, számos esetben a közétkeztető szakmai tudásán, kreativitásán, gondosságán múlik, hogy milyen tulajdonságokkal rendelkező étel kerül az asztalra”. Az államtitkár tájékoztatása szerint a minisztériumhoz érkező visszajelzések, illetve az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet ételminta-vizsgálatainak eredményei alapján megállapították: a közétkeztetők részéről a rendelet végrehajtását szolgáló reformtörekvések kevés esetben fedezhetők fel, a sócsökkentést többnyire a hozzáadott só hagyományos ételekből történő elhagyásával próbálták megvalósítani, általában mellőzve az egyéb fűszerekkel történő ízesítést is.
Vagyis – bár jelenleg a közétkeztetési rendelet módosítását tervezik – a sok kritikát kiváltó íztelenség oka eddig sem a tavaly bevezetett szabályozás volt. Abban ugyanis – amint azt korábban megírtuk – szerepelt egy fontos előírás, hogy a sótartalmat nem egyik napról a másikra kell csökkenteni, hanem fokozatosan. A rendeletben megszabott maximális mennyiség ugyanis csupán a 2021. szeptember elsejétől készülő ételekre érvényes, éppen azért, hogy lassan, évről évre szokhassanak hozzá a menzák vendégei az egyre sószegényebb ízvilághoz. Ezzel párhuzamosan viszont más ízesítők, például zöldfűszerek alkalmazását javasolják, a kiadott receptgyűjtemények és a „mint-közkonyhák” kínálata alapján változatos, finom ételeket lehet készíteni az új keretek között is. w
<br /