A baloldali újságírás trükkjeiről

Széles Gábor – 2014.10.02. 12:07 –

Meggyőződésem, hogy amiért a baloldal ilyen nagy vereséget szenvedett az elmúlt választásokon, abban nemcsak baloldali politikusoknak, hanem a baloldali médiának és meghatározó szereplőinek is nagy felelősségük van.

Széles Gábor Zalaszentgrót fórum VÉGLEGES

Tekintettel arra, hogy most már kilenc éve médiával foglalkozom a saját médiavállalkozásaimon keresztül, kénytelen voltam megismerni a baloldal médiatrükkjeit, hazugságait. A teljesség igénye nélkül hadd mondjak néhány példát a saját tapasztalatomból. 

Néhány médium még a baloldali jelöltek anyagait is – teljesen mindegy, hogy országgyűlési képviselő- vagy főpolgármester-jelöltről van szó – olyan gátlástalanul vágja össze, illetve úgy kommentálja, hogy abba garantáltan belebukjon az illető. Ennek legszebb példái a Falus Ferenc főpolgármester-jelölthöz kapcsolódó médiaanyagok. Ugyan most a balliberális sajtó úgy állítja be a történteket, például az Index.hu, mintha Falus teljesen hülye lett volna, illetve mintha Gyurcsány állna mindezek hátterében, mintha neki lenne köszönhető Falus megbuktatása. Látszik az is, hogy ha nekik nem tetszik Bokros Lajos, vele is tudnak olyan interjút készíteniamely még nekem is mint jobboldalinak, teljesen felháborító, nemhogy a baloldali olvasóknak. Sajnos ebben hihetetlen hagyományai vannak egyes baloldali újságíróknak. Például a Bokros Lajos-interjút is úgy indították, hogy bekapja a horgot, válaszolgasson a kérdéseikre, és egy hirtelen fordulattal áttértek olyan kérdésekre, amelyek vagy nem tartoznak a témához, vagy kimondottan lejáratók voltak. Az interjúalany ilyenkor már nem meri letiltatni, és kénytelen beletörődni abba, hogy mint egy áldozatot, akinek a médiás vadállat átharapta a torkát, végigvonszolják az interjún.

Akinek nincs bátorsága azt mondani, hogy letiltja menet közben a felvételt – amit egyébként is úgy vágnak össze, ahogy akarnak –, annak bizony kárára fog szolgálni az interjú.

A másik példa legyen egy személyes eset. A 2014. október 1-jei zalaszentgróti lakossági fórum, ahol Sámel József polgármesterjelölt mellett kampányoltunk többen is, nem a saját beruházásaimról szólt elsősorban, ahogy az Index.hu állítja. Rajtam kívül ott volt Papp Gábor, Hévíz polgármestere és Boros Imre közgazdász is. Az előadásom célja az volt, hogy elmondjam, milyen fejlesztéseket hajtok végre Zala megyében, elsősorban Zalacsányban, és ezekkel a beruházásaimmal milyen munkalehetőségeket tudok biztosítani a környékbelieknek, többek között a zalaszentgróti lakosoknak is.

A 140 milliárdos beruházás nemcsak a golfpályára vonatkozik, hanem a golffalu felépítésére is, az Index.hu ebben is hatalmasat tévedett.

De a lényeg ezután jön, hatalmas volt az érdeklődés, a terem zsúfolásig megtelt zalaszentgróti lakosokkal, ennek ellenére olyan helyre akartak állítani, ahol mögöttem senki nem látszik. Médiás tapasztalatomból tudom, hogy nagy csúsztatás, ha nem mutatják be az interjúban a közönséget, mivel lealacsonyítja az esemény jelentőségét. Már az nem tetszett nekik, amikor javasoltam, hogy más helyen készítsük el az interjút.

Hangsúlyozom, hogy a fórumon én csak a három előadó egyike voltam. A 2008-as világválság óta fennálló negatív tendenciát növelve, az elmúlt években, a baloldali városvezetés alatt Zalaszentgrót egyre lejjebb csúszott. Sámel József polgármesterjelölt ezen szeretne változtatni, megállítani és növekedésnek indítani a települést. Ehhez a törekvéshez én a helyi téglagyár megvásárlásával és újraindításával akarok hozzájárulni, amivel helyben tudok munkahelyeket teremteni.

A golffalu megépítésénél természetesen szükség van a téglára is, amit szívesen állítok elő helyben, amivel nem utolsósorban munkalehetőséget is biztosítok a helyieknek. Sajnos eddig a baloldali vezetés nem volt partner, még csak tárgyalásokat sem folytattunk a lehetőségekről. Most Sámel Józsefnek esélye van a polgármesteri poszt elnyerésére, ez nyilván irritálja a baloldali médiát, mert Zala megyében a baloldal utolsó bástyája, Zalaszentgrót is eleshet.

Természetesen az Index.hu-nak mint baloldali médiának az érdeke az volt, hogy elvegye ennek az élét, és ezért a sajtótájékoztatóhoz nem tartozó témával próbált operálni, elterelni a figyelmet. Sajnos én is bekaptam a horgot, mert én is válaszoltam azokra a kérdésekre, amelyek a beruházásaimhoz kapcsolódnak, de onnantól kezdve érződött a riporteren, hogy mikor vált át.

Amit kivágtak – merthogy a vágások is tipikus baloldali disznófülű eszközök –, az az volt, hogy ha az írek belebuktak a golfpályaépítésbe, én miért vettem át. Ezzel azt sugallva, ha az írek belebuktak, akkor én milyen hülye vagyok, miért kezdtem újra bele. Szép nyugodtan elmagyaráztam a különbséget az írek beruházása és az én beruházásom között, de miután látszott, hogy a riporter nem tudott fogást találni ezen, áttért egy másik témára, aminek szintén nincs köze a zalaszentgróti fórumhoz.

Természetesen a zalaszentgróti beruházásaim kérdésként sem merültek fel részükről, hanem helyettük az energiacellát erőltették hosszasan. Én elmondtam, hogy a nyugati partnereim egyelőre nem úgy állnak a fejlesztésekkel, ahogy nekem azt jelentették, a titoktartási szerződés miatt ennél többet nem mondhatok a témáról.

Ekkor jöttem rá, hogy én is bekaptam a horgot, mert ebből az egész interjúból csak annyi fog nyilvánosságra kerülni, hogy egy üres fal előtt állok és az energiacelláról beszélek, és az egész lakossági fórumról, ami nemcsak az én zalai beruházásaimról szólt, hanem például a Papp Gábor vezette Hévíz és az új zalaszentgróti vezetés közötti együttműködés lehetőségéről, valamint a Boros Imre által elmondottakról, a kis- és középvállalkozók új lehetőségeiről Zala megyében, nos, ezekről az Index.hu tudósításában nem lesz hír. Nyilván a baloldali jelölt kérte meg a hírportált, hogy járassa le és próbáljon bohócot csinálni az ellenfeléből, amivel a rendkívül zsúfolt lakossági fórum hallgatóságát is megalázta.

Amikor leesett a tantusz, hogy az Indexnek mi a célja, akkor letiltattam a videót, és megmondtam, hogy amennyiben leadják, kártérítési pert fogok indítani. Ezt természetesen meg fogom tenni, mivel a hírportál jogsértést követett el azzal, hogy megjelentette a felvételt, amit el is ismert. Nagyon sajnálom, hogy egyáltalán szóba álltam velük, mert amíg ilyen disznófülűekből áll az Index.hu stábja, úgy forgatják ki az interjút, ahogy akarják.

Mindezeken túl a harmadik megjegyzésem a baloldal gyomorforgató hazugságairól, az az a stílus, hogy „egyenes beszéd” címén megtévesztik az olvasóikat, előadva, mintha ők csak az igazságot mondanák, közben pedig kiforgatják a valóságot; erre rendkívül sok példát lehetne hozni. Sajnos a sztereotípiáik fegyvertára hatalmas, például az is tipikus, hogy jelentéktelen szakértőket úgy konferálnak fel, mintha azok világhíresek lennének. Ha gátlástalanságról van szó, a jobboldali riportalanyt bármilyen lekicsinylő, lealacsonyító jelzőkkel képesek illetni. Ha pedig baloldaliról, akkor a legszürkébb emberről úgy nyilatkoznak, mintha egy nemzetközi tekintéllyel bíró emberről lenne szó.

Sajnos ritka az az alkalom, amikor a disznófülű újságíróik hatására nem az interjú alany kapja be a horgot, hanem ők. Tudniillik, azzal, hogy most ilyen nyilvánosságot csinálnak ennek az ügynek, nagyon sokan kíváncsiak lesznek, akár az Echo TV, akár a zalaegerszegi Tv, akár a Zalai Hírlap tudósítására. Ezzel még nagyobb publicitást adva a jobboldali polgármester jelöltnek.

Összegzésképpen, ha a baloldal meg akar újulni, akkor nemcsak a politikusoknak, hanem a hozzájuk tartozó médiavilágnak is komoly megtisztulási folyamaton kell átesnie.

Széles Gábor