Lázár János: Kifejezetten veszélyes az EB új javaslata

Újabb állami rezsicsökkentési konzultáció kezdődött + VIDEÓ

MH/MTI – 2016.07.14. 14:33 –

Az Európai Bizottság (EB) migrációs politikáért felelős biztosának teljesen új betelepítési programra tett javaslata "kifejezetten veszélyes" Magyarországra nézve, mert érdemben érinti az ország szuverenitását, a javaslatok újabb milliók meghívását jelentik - jelentette ki a  Miniszterelnökséget vezető miniszter.

Láz-korminf576x356Lázár János, a Miniszterelnökséget vezető miniszter - MTI Fotó: Illyés Tibor

Lázár János szokásos csütörtöki sajtótájékoztatóján Budapesten elmondta, Dimitrisz Avramopulosz szerdán ismertetett javaslatai szerint Magyarországnak azt kellene vállalni, hogy az ide kötelezően behozott bevándorló integrációját vállalja, ehhez 10 ezer eurónyi támogatást biztosítana az unió. 
A miniszter botrányosnak minősítette a javaslatot, és értékelése szerint az túlmegy a kötelező betelepítési kvótán.

A magyar kormány nem tudja támogatni, hogy Magyarországra külföldről hozzanak be munkaerőt - rögzítette a miniszter annak kapcsán, hogy a Munkaadók és Gyáriparosok Országos Szövetsége azt javasolja, igény esetén biztosítani kell a harmadik országból érkező szakképzett munkaerő magyarországi foglalkoztatását. Hozzátette: a kormány az itt élő emberek munkanélküliségén akar segíteni, ezért dolgozik a szakképzés átalakításán, a családtámogatási rendszer megerősítésén. Megjegyezte: ha teljes lesz Magyarországon a foglalkoztatottság, akkor a határ menti területeken élő magyar állampolgároknak fel lehet kínálni a magyarországi munkavállalás lehetőségét.Emlékeztetett arra, hogy a bevándorlókat azokból az országokból hoznák be, ahonnan elindulnak, és az elosztásban minden tagállamnak részt kellene vennie.
Amennyiben valamelyik állam ebben nem vesz részt, akkor az nyilván szankcióval jár majd - mondta. 
Felidézte, hogy nemrég az Európai Parlamentben (EP) már elfogadtak egy olyan javaslatot a baloldali magyar képviselők támogatásával, amely alapján pénzbüntetés járna azoknak az államoknak, amelyek nem vesznek részt a betelepítésben.
Lázár János szerint az EU asztalán van az a Soros György-féle javaslat, hogy különadóval biztosítsák a betelepítés, "a kaland" költségeit, de van egy olyan javaslat is, hogy a tagországoknak biztosított felzárkózási támogatásokat kurtítanák meg.
A miniszter embertelennek, az európai eszmével ellentétesnek tartja a javaslat azon részét, hogy Magyarország akár ki is válogathatná, kiket hoz be az országba. Ez olyan, mint egy emberpiac - mondta.
A politikus kijelentette: minden ország önkéntes befogadási programját tiszteletben tartják, nemzeti szuverenitásnak, belügynek tekintik, de az elképzelhetetlen, hogy Magyarországon kötelező kvóta megvalósuljon.
Értékelése szerint az EB és az EP baloldali frakciói együtt dolgoznak a betelepítésen, nap mint nap kerülnek elő új javaslatok, ezért is van szükség a kormány által kezdeményezett október 2-ai kvótareferendumra.
A magyar kormányt a betelepítés megakadályozásában a magyar választópolgárok tudják megerősíteni - hangoztatta.
Kérdésre elképzelhetetlennek nevezte, hogy Brüsszel "lesöpörné az asztalról" a kvótareferendum, "a közvetlen demokrácia" majdani eredményét. Szerinte a magyar népszavazás nemhogy csökkentené az európai integrációt, hanem "stabilizáló tényező" lehet.
Az EU-val kapcsolatos személyes meggyőződése egyébként az - mondta -, hogy az Európai Tanácsot kellene erősíteni "a túlterjeszkedő" Európai Bizottsággal szemben.
Lázár János reagálva emberi jogi szervezetek, így a Human Rights Watch megállapításaira azt mondta, hazugság, rágalom, hogy a rendőrök bárkit is megvertek volna a határ nyolc kilométeres zónájában; az intézkedések szakszerűek voltak.
A rendőri és a határrendészeti intézkedések mindenben megfeleltek a törvényi előírásoknak, méltányosak voltak, a dublini és schengeni egyezmények Magyarországra vonatkozó rendelkezéseit betartották - hangsúlyozta. Ismertetése szerint a határ nyolc kilométeres térségéből 450-500 embert kísértek vissza a határra, ahol tájékoztatatás kaptak arról, menekültügyi kérelmüket hol terjeszthetik elő. Jelezte, a rendőrség videón dokumentálja az intézkedéseit.

A török-EU egyezmény nem oldja meg a gondokat
Lázár János szólt arról is, hogy a török-EU megállapodás nem oldja meg a bevándorlással kapcsolatos problémát, a biztonsági határzár jelent megoldást. Ezt azzal magyarázta, hogy az adatok szerint Törökországtól az EU nyolcszáz bevándorlót vett át, míg Görögország 468-at adott át Törökországnak, miközben Magyarország határához csak idén 17 ezren érkeztek.
Felidézett egy Századvég által végzett közvélemény-kutatást is, amely szerint a közép-európai államok polgárainak 70-80 százaléka ellenzi a kötelező kvótarendszert, de például Spanyolországban is ellenzi azt a többség.
Kitért arra, hogy idén 17 787 illegális határátlépés történt.

Július 26-án látogat Budapestre az osztrák kancellár
Lázár elmondta: várhatóan július 26-án látogat Budapestre Christian Kern osztrák kancellár Orbán Viktor miniszterelnök meghívására. A látogatás célja új fejezet nyitása a magyar-osztrák kapcsolatokban - mondta a tárcavezető, hozzátéve, hogy a tárgyalások fontos kérdése lesz a bevándorlás. Emellett a két ország közötti gazdasági együttműködés megerősítésére is sort kerítenek - jelezte.
Lázár János azt is közölte, hogy a kancellári látogatás programjának egyeztetése érdekében hétfőn Bécsbe utazik.

A miniszter arról is beszélt, a magyar kormány arra számít, hogy - David Cameron kabinetjéhez hasonlóan - az új brit kormány vezetői is jó szövetségesei lesznek Magyarországnak.

Egy másik kérdésre válaszolva azt emelte ki, hogy Közép-Európában 40-50 évnyi kommunizmus után a függetlenség nagyon fontos, nem lehet feladni. "Nem azért léptünk ki a Szovjetunióból, hogy egy másik uniónak legyünk a tagjai, hanem abban a reményben léptünk ki a Szovjetunióból, hogy végre függetlenek és szuverének lehetünk" - fogalmazott.

Újabb állami rezsicsökkentési konzultáció kezdődött

A miniszter arra is kitért, hogy újabb konzultáció kezdődött a kormányhivatalokban és a járási hivatalokban az állami rezsicsökkentésről.
Lázár János elmondta: augusztus 19-ig várják az állampolgárok véleményét arról, hogy a közigazgatási bürokráciacsökkentés jegyében milyen eljárásokban lenne szükség újabb egyszerűsítésekre. Emellett arról kérik ki az emberek álláspontját, hogy milyen engedélyezési eljárásokat kellene átalakítani, és mely - jelenleg fizetős - szolgáltatásokat kellene olcsóbbá, ingyenessé tenni.
A miniszter a kormány első féléves munkájáról tájékoztatva arról is beszámolt, hogy húsz ülést tartottak az első félévben, a kormány 648 előterjesztést tárgyalt meg.

Az EB hitel felvételét javasolja a 3-as metró felújításához
Az Európai Bizottság (EB) nem ellenzi a budapesti 3-as metró felújítását, ugyanakkor a testület szakértői azt javasolják, hogy a főváros hitelt vegyen fel a beruházásra, mert az megtérül - mondta Lázár János kérdésre válaszolva annak kapcsán, hogy a Népszabadság arról írt: mintegy 139 milliárd forintos hitel felvételére kényszerül Budapest a 3-as metró felújításához, mert Brüsszel informálisan megüzente, nem kaphat támogatást a metróvonal felújítása.
Lázár János közölte, az EB az európai jogszabályok betartásával nem mindent és nem egyformán kíván finanszírozni, ennek egyik megoldása, hogy akár az Európai Fejlesztési Bankon keresztül hitelt vegyenek fel a beruházásra.
Amennyiben a főváros úgy dönt, hogy hitelt vesz fel, a kormány kész garanciát nyújtani ehhez, erről legutóbbi ülésén döntött is - jelezte a miniszter.