Boltzár helyett kármentés lesz az ősszel

Nem radikális pótlékemelést, inkább magasabb alapbért javasolhat a KDNP

Kacsoh Dániel – 2016.07.05. 04:22 –

Az ősszel kerülhet a parlament elé a vasárnapi boltzár eltörlésének „kármentése”, ennek része lehet a havi két szabad vasárnap rögzítése. Bubenkó Csaba szakszervezeti vezető cáfolta, hogy erről ne egyeztettek volna a KDNP-vel.

bolt-vasarnapNem tiltják, de korlátozhatják majd a vasárnapi nyitva tartást (Fotó: Hegedüs Róbert)
„Velünk, de más szakszervezetekkel is tárgyalt a KDNP a szabad vasárnap parlamenti eltörlése után” – tisztázta lapunknak nyilatkozva Bubenkó Csaba, a Kereskedelmi Dolgozók Független Szakszervezetének (KDFSZ) elnöke, akit azt követően kerestünk meg, hogy Harrach Péter KDNP-s frakcióvezető a Magyar Hírlapnak adott interjúban beszélt az egyeztetésekről, majd ezt többen, például Sáling József, a Kereskedelmi Alkalmazottak Szakszervezetének elnöke, cáfolták. Bubenkó szerint azonban igenis asztalhoz ültek, ráadásul a KDFSZ a Fidesz és az LMP részére is eljuttatta elképzeléseit a továbbiakról.

Harrach azt mondta, nem adták fel a céljukat arra vonatkozóan, hogy a munkavállalókat ne lehessen a kereskedelemben a szükséges mértéknél jobban vasárnap munkára kényszeríteni. „Az az egészséges társadalom, ahol különbséget tudnak tenni hétköznap és ünnepnap között, hiszen a túlzott fogyasztói szemlélet tévesen azt sugallja, minden nap egyforma, és minden nap ki kell elégíteni a fogyasztás iránti vágyunkat, még ha ez sok ezer ember munkakényszerét, a családjától való elszakítását is jelenti. A szocialista népszavazási kezdeményezés azonban olyan helyzetet teremtett, hogy a számunkra is legfontosabb nemzetpolitikai kérdés, a kötelező betelepítési kvóták elleni referendum veszélybe került, ezért megértjük a kormány döntését” – fogalmazott, megjegyezve, egyelőre a kármentesítés lehetősége marad.

A KDNP mindezek nyomán azt javasolja, a törvényben biztosított havi egy helyett két szabad vasárnapot biztosítanának a kereskedelmi dolgozóknak, ebben egyetértés mutatkozik, továbbá különös védelmet adnának a kisgyermekes munkavállalóknak, illetve béremelést is javasolnak. Rögzítenék azt a kitételt is, hogy nyolc óránál többet ne lehessen vasárnap dolgoztatni.

Ezekkel az elképzelésekkel Bubenkóék is egyetértenek, sőt, egy részüket maguk javasolták. Utóbbi kitételnél még azt is rögzítenék, hogy csak egy műszakban lehessen munkát szervezni vasárnap, ami a nyitva tartások korlátozását jelentené praktikusan. Mindezeken túl szorgalmazzák azt is, hogy december 24-én is legyenek zárva a boltok – erősítette meg az érdekvédő. Úgy tudjuk, a Fidesznél is nyitottak ezekre az indítványokra, ugyanakkor a vasárnapi munkavégzésre való „ösztönzés” elkerülése érdekében nem erőltetnék a minél nagyobb bérpótlékot, sokkal inkább általános alapbéremelést szeretnének, segítve az ágazati dolgozók helyzetén. Ebbe az irányba egyébként némely kereskedelmi lánc már el is indult, ami részben annak a következménye, hogy továbbra is jelentős a munkaerőhiány az ágazatban. Ráadásul a nagyobb cégek jellemzően már hozzászoktak a boltzárhoz, valójában nem is akarták a vasárnapi nyitva tartást, mivel a forgalmat a többi hat napon elosztották, az újranyitás pedig többletköltséget jelent számukra. A KDNP mindenesetre, vélhetően a Fidesszel is egyeztetve, az ősszel biztosan benyújtaná a módosító csomagot a fent leírt elképzelésekkel.