Jelentős nemzetközi beruházásokkal lettünk gazdagabbak

Sikeres kapcsolatépítés, kapacitásnövelés

Béres Máté – 2016.06.25. 00:58 –

Eredményekkel zárult, sikeres volt a Nemzeti Beruházási Bank háromnapos ülése, ahol hazánk jelentős támogatásokban részesült.

Hornung Ágnes 20160625Hornung Ágnes (Fotó: Nagy Balázs)

A kormányzatnak, a bankoknak, valamint az üzleti világnak folyamatos megújulásra van szüksége – jelentette ki tegnap Hornung Ágnes, a Nemzetgazdasági minisztérium pénzügyekért felelős államtitkára a Nemzetközi Beruházási Bank (NBB) ülését lezáró fórumon. Kiemelte: „A nem­zetközi pénzügyi intézményekkel a piacok és a gazdaság élénkítéséről cserélnek véleményt, körbejárják, hogy milyen lépéseket kell tenni a jövő gazdasági fejlődése vagy a hitelezés ösztönzése érdekében.” Megjegyezte: az utolsó pillanatig abban bízott, hogy a britek nem szavazzák meg az EU-ból való kilépésüket, ami viszont így mindenkire óriási hatással lesz.

Nyikolaj Koszov, az NBB elnöke történelmű sikerűnek nevezte a háromnapos ülést. Beszédében a pénzügyi integráció és a kapcsolatok fejlesztésének fontosságát hangsúlyozta, továbbá gratulált Varga Mihály nemzetgazdasági miniszternek Magyarország nemzetközi besorolásában elért eredményeihez. Kiemelte: a magyar gazdaságirányítás az elmúlt négy-öt évben jelentős gazdasági és társadalmi sikereket ért el, a nemzetközi hitelminősítők szerint is. Mindez mutatja az elnök szerint, hogy Magyarországnak megvan az ellenállóképessége a fennmaradáshoz és a virágzáshoz. Nyikolaj Koszov arról is beszélt, hogy az NBB válaszút előtt áll, minőségileg új stratégiát kell kidolgoznia, amihez megvan a megfelelő támogatottsága a delegációk és Magyarország részéről.

A kormány az elmúlt két évben állta a szavát, megfelezte a bankadót, amivel jelentős költségcsökkentést érhettek el – mondta Patai Mihály, a Magyar Bankszövetség elnöke, majd hozzátette: minden szakértő és pénzügyi elemző egybehangzó véleménye szerint a régió és Magyarország jelentős szerepet fog betölteni az unió jövőjében, annak növekedési motorja lesz.

Az NBB az OTP-vel stratégiai partnerségi megállapodást kötött, tizenhatmillió eurós finanszírozási megállapodást írt alá, amivel támogatja a Budapesti Műszaki Egyetem ingatlanfejlesztését, továbbá harmincezer euró támogatást adott a Word Wide Fundation Magyarországnak.