Széles Gábor baráti kéznyújtása

Lapunk tulajdonosa segítséget ajánlott az elbocsátott újságíróknak, s továbbra is jó kapcsolatra törekszik a Magyar Nemzettel

Pindroch Tamás – 2014.09.18. 08:38 –

A médiacsoportom legalább átmenetileg segíteni kíván azoknak, akiket a Nemzettől elbocsátottak. Baráti kezet nyújtok mindazon sajtósoknak, akik ott dolgoztak vagy dolgoznak, illetve e médiumokkal változatlanul baráti viszonyt akarok fenntartani – mondta lapunk tulajdonosa, Széles Gábor a Magyar Nemzetnél történt elbocsátásokkal kapcsolatban.

szeles-gabor-nagyNagyjából van már stratégiám a segítségnyújtással kapcsolatosan – mondta Széles Gábor (Fotó: Hegedüs Róbert)
– A közvéleményt megdöbbentette, hogy a Magyar Nemzettől harminc munkatársat elbocsátottak, a Hír Tv-nél pedig műsorok szűnnek meg. Az internetes közösségi oldalakon az tapasztalható, hogy az emberek nem értik, mi történik. Önnek mi az álláspontja?
– Engem is megdöbbentettek a hírek. Gazdasági szakemberként nem nagyon értem, hogy a Magyar Nemzettől miért bocsátottak el ennyi embert, miközben a sajtóinformációk szerint tavaly több mint hétszázhúszmilliós adózás előtti nyereséget könyvelhettek el. Halkan jegyzem meg, a Magyar Hírlapnál az elmúlt nyolc évben soha nem voltunk nyereségesek. Vagy hatalmas veszteségeink voltak, amit tulajdonosként én pótoltam ki, vagy már az utóbbi évben nullszaldóhoz közeli eredményt értünk el. Tehát a Magyar Nemzet döntését pusztán gazdasági okokkal aligha lehet magyarázni.

– Akkor mégis mi lehet az ok?
– Nem célom, hogy egy másik lap ügyeivel foglalkozzam, hiszen ez az ő belügyük. Ettől függetlenül az tény, hogy a médiapiac átrendeződik. Elsősorban az online kontra napilap kérdés merülhet fel. A Magyar Hírlapnál is történt átszervezés az elmúlt hónapokban, az online szerkesztőséget összevontuk a nyomtatott lapéval. Ez ugyanis világtendencia. Szerencsére a mi újságíróink megértették, hogy az egységben sokkal nagyobb erő van, így könnyen össze tudtuk vonni a szerkesztőségeket, nem kellett senkit sem elbocsátanunk. Lehet, a Magyar Nemzetnél ezt nem sikerült kivitelezni, és ez az oka a döntésnek.

– Milyen változtatások várhatók még a Magyar Hírlap online és nyomtatott lap együttműködésében?
– Az átszervezés folytatódik, a Magyarhirlap.hu fejlesztése nem áll meg. Mivel az internetes oldalakon nagyobb terjedelemben nem csak szorosan vett politikai jellegű dolgokról is tudok beszélni, ezt az interjút, bővített formájában pár nap múlva az online-on is közöljük majd. Ezt most egyben egy kísérletnek is tartom arra, hogy a nyomtatott Magyar Hírlapban megjelent cikket az interneten folytassuk részletekbe menően.

– Az elmúlt években a két jobboldali médiacsoport között voltak feszültségek. Szinte évente terjedtek azok a hírek, hogy a Magyar Hírlap vagy az Echo Tv, vagy mind a kettő megszűnik. Mit szólt ezekhez?
– Mindig sajnálatosnak tartottam, hogy az egy politikai oldalon dolgozó médiacsoportok nem erősítették egymást, hanem azon voltak, hogy minket különféle álhírekkel gyengítsenek. Nem tudom, mindez kinek állt érdekében. Ezekkel a híresztelésekkel valójában soha nem foglalkoztam, és mindig tudtam, hogy az újságíróink tisztában vannak az anyagi helyzetünkkel. Soha nem volt példa arra, hogy a Magyar Hírlapnál vagy az Echo Tv-nél ne tudtuk volna időben a havi fizetéseket kifizetni. Ez önmagában is mutatja, az itt dolgozók tisztában vannak vele, hogy a médiacsoportnál megvan a pénzügyi stabilitás. Ettől függetlenül szomorúan vettem tudomásul, hogy a versenytársaink szándékosan terjesztettek rémhíreket. Ám mégsem álltam negatívan ezekhez a rémhírekhez. Nem titkolom, nem estek jól a támadások, de ugyanolyan rosszulesik az a hír, hogy a Magyar Nemzet több munkatársától is megválik. Ez, szemben a rólunk terjesztett kacsákkal, egyáltalán nem rémhír. A médiacsoportom legalább átmenetileg segíteni kíván azoknak – egyéni vállalkozói alapon, bedolgozással, cikkírással –, akiket a Nemzettől elbocsátottak. Baráti kezet nyújtok mindazon sajtósoknak, akik ott dolgoztak vagy dolgoznak, illetve ezekkel a médiumokkal változatlanul baráti viszonyt akarok fenntartani. Nagyjából van már egy stratégiám a segítségnyújtással kapcsolatban, de ennek részletei személyekre lebontva csak néhány hét múlva dőlhetnek el.

– Milyen konkrét lehetőségek lehetnek a segítségnyújtásra?
– Amit tenni szeretnék, az a baráti segítségnyújtás. Egy ismert, elbocsátandó magyar nemzetes újságírónak már fel is ajánlottam, hogy műsort kaphat az Echo Tv-ben. Úgy érzem ugyanis, hogy az ő tudására, tapasztalataira hatalmas igény van a jobboldalon.

– Lovas Istvánról van szó?
– Még túl korai a kérdés, ezt sem megerősíteni, sem cáfolni nem kívánom.