Hatvani felsőoktatási központ

Mérnökképzés az első közösségi intézményben

Korompay Csilla – 2016.04.08. 04:19 –

Felavatták hazánk első közösségi felsőoktatási képzési központját Hatvanban, ahol villamosmérnöki alapképzés és nemzetközi gazdálkodási felsőoktatási szakképzés indul szeptemberben. Az intézmény a hatvani önkormányzat, a Budapesti Gazdasági Egyetem, a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem, a hatvani Robert Bosch Elektronika Kft. és a kormány együttműködésével jött létre

Palkovics László oktatási államtitkár köszöntőjében elmondta, a közösségi képzési központok létrehozását a felsőoktatási törvény tavaly szeptemberi módosítása tette lehetővé, a cél esélyt adni az erős elvándorlással sújtott területeken képzések szervezésére, ezáltal a fiatal szakemberek megtartására. Magyarország a francia, illetve német mintát követve alakította ki saját rendszerét, amely szerint egy meglévő felsőoktatási intézmény viszi el a képzését olyan régiókba, ahol azt a közösség igényli. Hatvannak ugyanaz az előnye, mint a hátránya: Budapest közelsége – fogalmazott az államtitkár.

Sándorné Kriszt Éva, a Budapesti Gazdasági Egyetem rektora arról beszélt, a felsőoktatás küldetése, hogy a fővároson kívül minél több helyen biztosítsa a felsőfokú tanulmányokhoz hozzáférés lehetőségét. Józsa János, a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem rektora kijelentette: mostantól Hatvan is része az európai felsőoktatási térnek.

A Robert Bosch Elektronika Kft. vezetői felhívták a figyelmet arra, hogy komoly munkaerőhiányban szenved a mérnökpiac, egy friss tanulmány szerint mintegy húszezer mérnök hiányzik. Horváth Richárd (Fidesz–KDNP), Hatvan polgármestere hangsúlyozta, a tanulmányaikat az új intézményben elvégző hallgatók ugyanolyan diplomát kapnak, mintha Budapestre járnának tanulni.