Csoportos nemi erőszakért ült az úszókapitány

Kiss Lászlót még a 60-as években ítélték három évre

MH – 2016.04.05. 12:48 –

Kiss László, az úszók szövetségi kapitánya az 1960-as években csoportosan elkövetett nemi erőszakért ült börtönben, miután két társával megerőszakoltak egy fiatal nőt - számolt be az egy öt évtizedes ügyről a privatkopo.hu.

Az internetes lap megszerezte a bírósági dokumentumokat, amely szerint 1961 júliusában az akkor 21 éves Kiss László két fradista úszótársával megerőszakolt egy Zsuzsanna nevű lányt, akivel társai a Nemzeti Sportuszodában ismerkedtek meg. A lányt felcsalták a lakásra és fizikai erőszakkal kényszerítették szexre.

A bírósági dokumentumok szerint "... ezután Kiss László fogta le a sértett kezét, illetve befogta a száját, Várszegi Lajos pedig fokról-fokra átvette Lantos helyét, majd ő is közösült a sértettel. Eközben … Zsuzsanna rosszul lett, így ellenállásától nem kellett tovább tartani, s ezért Kiss László fokozatosan elengedte őt, majd sorra kerülve közösült az elernyedt sértettel. Amikor a sértett feleszmélt és megmosdott, újból rájött a rosszullét, úgy, hogy Várszegi Lajos és Kiss László idegcsillapítót is adtak neki. (…)”

Kiss Lászlót első fokon folytatólagosan elkövetett nemi erőszak bűntette miatt 5 év börtönre ítélte, ezt másodfokon 3 év szabadságvesztésre enyhítették.  

Gyors karrier a börtön után

Kiss László egy évvel szabadulása után, 1965-ben már a Budai Spartacusban lett edző, két évvel később pedig a klub vezetését vetté át. 1969-ben az öttusa válogatott úszóedzője lett. 1993-ban a Magyar Úszószövetség (MÚSZ) alelnökévé, majd a női úszóválogatott edzőjévé nevezték ki. A magyar úszóválogatottat 1999 óta vezeti.  2014 novembere óta Százhalombatta alpolgármestere. 2008-ban megkapta a Magyar Köztársasági Érdemrend középkeresztjét a csillaggal, 2011-ben sport kategóriában Prima Primissima-díjas lett, 2012-ben a Magyar Érdemrend nagykeresztjét is megkapta, és 2013-ban a magyar úszósport halhatatlanjai közé került.

Gyárfás: Joga van méltóképp beilleszkedni a társadalomba

Gyárfás Tamás, az úszószövetség elnöke az ügy kapcsán a Privát Kopónak azt mondta:  a szakvezető fiatalkorban elkövetett bűnei elévültek, s a nagy tekintélyű személyét nem szabad beárnyékolni. Ha egy bűnös lerótta büntetését, "joga van újfent méltóképpen beilleszkedni a társadalomba."  Kiss László az elmúlt ötven évben "a maga területén egyedit alkotott", és szinte minden sportvezetői kitüntetést megkapott, amit csak lehet. Ő tanította az ötszörös olimpiai bajnok Egerszegi Krisztinát, az olimpiai bajnok Kovács Ágit és a világbajnok Cseh Lászlót is – sorolta Kiss László érdemeit Gyárfás. 

Jobbik: Kissnek le kell mondani
Szilágyi György jobbikos parlamenti képviselőt egy más témában tartott sajtótájékoztatón kérdezték arról, hogy sajtóhírek szerint Kiss László, az úszószövetség kapitánya csoportos nemi erőszakért börtönben ült a 60-as években. Úgy reagált: Kiss Lászlónak le kell mondania tisztségéről, mert az megengedhetetlen, hogy az olimpia évében egy olyan ember vezesse a válogatottat, aki ilyen bűncselekményt követett el. Egy edző egyben tanár is és nem folytathatna ilyen pályát - foglalt állást. 

forrás: privatkopo.hu, hvg.hu