Erőltetett menet vár a csapatokra

Vízilabda. Biztos abban Szivós Márton, hogy a férfiválogatott kiharcolja a riói olimpián való indulás jogát a trieszti selejtezőn

Burkovits Ferenc – 2016.04.01. 02:31 –

Vasárnap Triesztben kezdődik a férfi olimpiai selejtező, amelyen a magyar válogatottnak kötelező feladat kiharcolni a riói nyári játékon való indulás jogát. Szivós Mártont, az Eger sokszoros válogatott klasszisát kérdeztük a „kötelezőről”.

vizilabdaSzivós Márton játékára és góljaira nagy szükség lesz Triesztben (Fotó: Hegedüs Róbert)
– Rendhagyó, hogy a magyar férfi vízilabda-válogatott három világversenyen sem tudta kiharcolni az olimpiai indulást. Ön szerint mi ennek az oka?

– Eddig valóban három lehetőség volt, de sajnos egyiken sem sikerült kvótát szerezni. De nem kell kongatni a vészharangot, mert ez csak azt mutatja, hogy a nemzetközi vízilabda élmezőnye egyre inkább kiegyenlítődik. A korábbi évekkel ellentétben ma már nem két-három csapat uralja a sportágat, hanem egyre több országban vízilabdáznak nemzetközi szinten.

– Felfoghatjuk úgy, hogy a magyar válogatottnak ez a trieszti torna jó felkészülést jelent majd Rióra?

– Mi nem olimpiai felkészülési tornának tekintjük az olimpia selejtezőt, hanem fontos tornának, amelyen eldől, hogy a magyar pólóválogatott ott lesz-e az olimpián. A tét tehát jelentős.

– Mi a torna lebonyolítási rendje?

– Csoportküzdelmek vannak és mindenki játszik mindenkivel. Mindennap lesznek mérkőzések. A csoportok első négy helyezettje jut tovább, s a negyeddöntőben az első játszik a másik csoport negyedik helyezettjével és így tovább.

– Ez így elmondva is fárasztó. Fizikailag hogy fogják bírni?

– Jó erőben és formában vagyunk. A versenynaptárt az illetékesek úgy alakították ki, hogy ha az Eb-n nem sikerül az olimpiai szereplés kiharcolása, akkor nincs más lehetőségünk, mint ez a trieszti kvalifikáció. Előre tudta mindenki, tehát fáradtságnak nincs helye, itt sokkal többről van szó, mint hogy bárki arról panaszkodjon, hogy a klubküzdelmek miatt fáradt.

– Sérülések is akadályozták a munkát. Mit gondol, hogy az olim­piai bajnok center, Kis Gábor mennyire fog hiányozni?

– Nagyon sajnáljuk, hogy Kis Gabi megsérült, de nekünk most nem ezzel kell foglalkoznunk. Bedő Krisztián, akit Benedek Tibi Gábor helyére centernek hívott be, jól felkészült, nagy tudású játékos, és én biztos vagyok benne, hogy kiválóan fog játszani a tornán.

– Mely csapatok nehezíthetik meg a kvótaszerzést?

– Nem lesznek előre lefutott mérkőzések. Meccsről meccsre kell haladni. Első ellenfelünk Franciaország lesz, és most rájuk koncentrálunk, utána a következőre és így tovább. Nagy a tét, saját magunkat hoztuk ebbe a helyzetbe és most itt kell bizonyítanunk, hogy ott a helyünk az olimpián.A trieszti torna csoportjai. A csoport: Magyarország, Kanada, Oroszország, Franciaország, Románia, Szlovákia. B csoport: Olaszország, Kazahsztán, Dél-afrikai Köztársaság, Spanyolország, Németország, Hollandia . A csoportok első négy helyezettje jut a negyeddöntőbe, amelynek győztesei kivívják a riói indulást.


Nem játszhat az orosz Alekszej Bugajcsuk

A magyar válogatottal azonos olimpiai selejtezőcsoportban szereplő orosz csapat egyik legjobbja, Alekszej Bugajcsuk is bekerült azon orosz élsportolók közé, akik az utóbbi idők „legnépszerűbb” doppingszerével, a meldoniummal buktak meg. A pólós játékengedélyét a vizes sportokat összefogó világszövetség, a FINA felfüggesztette, így nem szállhat medencébe Triesztben.