Fel kell készülnünk a kiszámíthatatlanná váló migránsokra

Naponta elemzi a helyzetet a rendőrség, és megfelelő létszámmal, valamint technikai eszközökkel biztosítja a határok védelmét

Baranya Róbert – 2016.03.18. 02:09 –

A szakszolgálatok tájékoztatása nyomán a parlament nemzetbiztonsági bizottságából egyre többen tartják indokoltnak a kormány által elrendelt válsághelyzet bevezetését. Németh Szilárd, a testület fideszes alelnöke elmondta, az intézkedésekre 7,3 milliárd forintot különítettek el.

nemethNémeth Szilárd (Fotó: Nagy Balázs)

Az egész országra elrendelt, tömeges bevándorlás okozta válsághelyzet nemzetbiztonsági indokairól tárgyalt tegnapi ülésén a nemzetbiztonsági bizottság. Németh Szilárd, a parlamenti testület fideszes alelnöke az ülés után emlékeztetett, az intézkedés részben a március 7-i uniós csúcson hozott, a Nyugat-Balkánon tapasztalt illegális migráció megállításáról szóló döntés következménye, másrészt annak, hogy az embercsempészek új útvonalakat, új lehetőségeket kezdtek keresni. Magyarországra jellemzően Szerbiából érkeznek az illegális migránsok – mondta Németh, de kiemelte, a tömeg mozgása kiszámíthatatlan. Nem tudni, merre szervezik meg az új utakat: Albánia, Olaszország vagy Bulgária, Románia felé. Nem csak humanitárius, hanem közegészségügyi, közbiztonsági és nemzetbiztonsági válsággal kell szembenézni – jelentette ki.

A távirati iroda beszámolója szerint továbbá hangsúlyozta, az országos válsághelyzet a megelőzést szolgálja. Ehhez 7,3 milliárd forint azonnali átcsoportosítását rendelték el, újabb ezerötszáz határőrizeti rendőrt és katonát mozgósítottak, felkészültek a határszakaszok éjszakai kivilágítására, s szükség esetén további határőrizeti kerítések építésére is. Az embercsempészet harmincmilliárd eurós üzletet jelent, az európai döntések nyomán pedig a csempészek az új helyzetre is felkészítik a bevándorlókat. Szólt arról is, a Bevándorlási és Állampolgársági Hivatal tájékoztatása szerint a menekültügyi eljárások száma dinamikusan növekszik.

Szél Bernadett, a bizottság LMP-s tagja azt mondta: olyan információkat kaptak, amelyek alátámasztják a válsághelyzet elrendelését. Európában új helyzet állt elő, s úgy néz ki, a migrációs nyomás a jövőben sem csökken. A jelenlegi intézkedés a megelőzést szolgálja. Tudatos és preventív védekezés zajlik – mondta az ellenzéki politikus. A képviselő ezzel együtt hiá­nyolta a rendőrség megerősítését. Szerinte a testület létszámát az önálló határőrség létrehozása mellett is több mint háromezerrel kellene növelni.

Molnár Zsolt, a bizottság szocialista elnöke ugyanakkor azt mondta: a szakszolgálatok vezetői csak részben oszlatták el a kétségeket, szükség volt-e a válsághelyzet elrendelésére. Kifejtette: a macedón, görög, bolgár menekültválság, s a lehetséges útvonal-átrendeződések valóban fenyegetik a schengeni határokat. Így van realitása, hogy tízezres embertömeg érkezik a magyar határokhoz. Azonban ez Molnár szerint ismét a déli határszakaszokon várható, így a politikus továbbra is túlzásnak tartja az országos válsághelyzet kihirdetését. Úgy véli, elegendő lett volna, az eddig érintett megyékben már érvényben lévő helyzet fenntartása, illetve meghosszabbítása.

Az ülésről távozva Papp Károly országos rendőrfőkapitány azt mondta, naponta elemzik a helyzetet, s mind létszámban, mind technikai eszközben a szükséges erővel biztosítják a határok védelmét.


Bíróság előtt a röszkei támadók

A vádirat ismertetésével tegnap elkezdődött a röszkei tömegzavargások vádlottjainak tárgyalása a Szegedi Járásbíróságon. Az ügyészség a kilenc szíriai és egy iraki állampolgárt tömegzavargás résztvevőjeként elkövetett határzár tiltott átlépésének bűntettével vádolja. A vádirat szerint a tömeges bevándorlás okozta válsághelyzet kihirdetését követően, tavaly szeptember 16-án több száz migráns gyülekezett a Röszke-Horgos közúti határátkelőhely szerb oldalán. A kezdetben békés tömeg idővel agresszívvá vált, a kerítést feszegetve próbálta azt kidönteni, majd néhányan kövekkel dobálták a magyar oldalon felsorakozott rendőröket. Egy férfi megafonnal a kezében beszédeket tartott, és megpróbálta irányítani a magyar rendőrökkel szemben fenyegetően fellépő tömeget. A zavargás résztvevői kidöntötték a határt védő kaput, amelyen keresztül a vád alá helyezett tíz ember jogosulatlanul magyar területre lépett. A Delmagyar.hu beszámolója szerint a vádlottak a tárgyaláson azt mondták, újságíróktól hallották, hogy megnyílt a határ, és a családokat átengedik. Elmondták, hogy Törökországból embercsempészekkel jutottak el a Görögországig. Az út négyszáz-kétezer euróba került.


„Megőrizzük a biztonságot”

Bármilyen veszély érkezzen is, megőrizzük Magyarország biztonságát – jelentette ki Simicskó István Baján, a Mészáros Lá­zárra, az első független magyar kormány hadügyminiszterére emlékező ünnepségen. A honvédelmi miniszter szerint biztonsági, katonai értelemben is megteremtjük annak a feltételeit, hogy gyermekeink, unokáink magyar földön élhessenek. Hangoztatta, ma nem a cári és az osztrák hadsereg ellen kell küzdeni, hanem más, új típusú kihívásokkal szembesülni, és ebben a Magyar Honvédségnek is szerepet kell vállalnia. A Mészáros Lázár hamvai hazahozatalának huszonötödik évfordulója alkalmából rendezett eseményen a tárca vezetője kiemelte, a bajai születésű honvéd altábornagy ma is példakép. Aláhúzta, a nemzedékek nem maguktól lesznek nagyok, helyzet kell hozzá, és azt fel kell ismerni. A gyermekeinket olyan szellemben kell nevelni, hogy erre képesek legyenek, értékvédő és értéképítő munkát végezzenek, amikor megköveteli a haza – fogalmazott. Azt szeretné, hogy ez a föld magyar legyen mindig is, hiszen itt sok-sok honfitársunk vére folyt el a szabadságunkért, és nem szeretnénk, ha mások élnének ezen a kilencvenháromezer négyzetkilométeren. (MTI)