Már lehet jelentkezni a MSMS Tudáspont Utazó Workshopjára

Április 29. a határidő

MH/MTI – 2016.03.17. 15:00 –

Április 29-ig lehet jelentkezni a természettudományokat élményalapú tanulással népszerűsítő Make Science Make Sense (MSMS) Tudáspont Utazó Workshopjára, amely "házhoz viszi" a kísérleteket azoknak, akik személyesen nem jutottak el a budapesti foglalkozásokra.

msms576msms.huA Bayer Hungária által indított - és nemzetközi szinten több mint húszéves múltra visszatekintő - MSMS Tudáspont ebben a tanévben a Láthatatlan Kiállításon rendezi meg természettudományos workshopjait a 10-14 éves diákok számára. Az előző évadhoz képest dupla annyi, 40 kiscsoportos gyakorlati foglalkozást tartanak, amelyekre másfélszeres volt a túljelentkezés - olvasható a szervezők MTI-hez csütörtökön eljuttatott közleményében.

Mint írják, azokhoz az osztályokhoz, tanulócsoportokhoz, pedagógusokhoz is szeretnék eljuttatni a workshopon való részvétel lehetőségét, akik nem tudnak Budapestre utazni, vagy a hatalmas érdeklődés miatt lemaradtak a jelentkezésről. "Célunk, hogy minél több izgalmas kísérlettel minél közelebb hozzuk a gyerekeket a természettudományos tantárgyak megkedveléséhez, ezzel a tanárok munkáját is segítsük, és a tanulók pályaválasztási elképzeléseit is bővítsük" - idézik a közleményben Alföldi Máriának, a Bayer Hungária Kft. kommunikációs vezetőjének szavait.

Az interaktív, ingyenes program tudástárát a workshopokon végzett kísérletek mellett további tíz videókísérlettel bővítették, amelyek a tanárok számára kész ötleteket adnak az egyszerűen elvégezhető, a mindennapi élet során használt, gyakran filléres vagy újrahasznosított alapanyagokkal és eszközökkel könnyen megvalósítható kísérletek elvégzéséhez.

A kísérleteket bárki elvégezheti a saját iskolájában. Az Utazó Workshop nyertesét azok közül a tanulócsoportok közül sorsolják ki, amelyek a kisfilmek alapján legalább egy kísérletet elvégeznek és azt dokumentálják. A felhívásra április 29-ig az MSMS Tudáspont oldalán lehet jelentkezni.

A nyertes osztályhoz az utolsó tanítási héten, június 13. és 15. között a projekt "házhoz megy", vagyis az Utazó Workshop keretében - az ország bármely pontján - a diákok élőben, saját tantermükben tekinthetik meg az MSMS Tudáspont biológia és kémia kísérleteit, a BME SZASZ szakkollégistáinak közreműködésével.

Az MSMS Tudáspont oldalán tekinthetők meg a kisfilmek: a Megforduló nyilak, Az ezüst tojás, A láthatatlan pohár, az Elhajlított fénysugár, A varázslatos szivárvány, a Lufifújás kémiával, az Építsünk tüdőmodellt!, a Hő nélkül sütött hús, A keményítő kimutatása, és Házi baktériumtelep című kísérlet.

Az MSMS Tudáspont színes installációja június 10-ig tekinthető meg a Millenáris parkban található Láthatatlan Kiállításon.