Sztrájkokkal zsarolják a kormányt

Tárgyalás helyett tüntetés és munkabeszüntetés

Korompay Csilla – 2016.03.16. 04:21 –

Ha Orbán Viktor és Áder János nyolc napon belül nem kér bocsánatot azoktól, akiket az „elmúlt hat évben megaláztak”, egy órára, majd egyre hosszabb időre áll meg az élet Magyarországon – fenyegetett a pedagógustüntetés főszereplője.

pedagogusDemonstrálók az Andrássy úton, közöttük Pukli István iskolaigazgató piros sállal (Fotó: Varga Imre)
Az ellenzéki pártok ünnepségeinek résztvevőivel tízezresre duzzadt tömeg vonult végig a Hősök terétől a Kossuth térig a Tanítanék Mozgalom által az „oktatás szabadságáért” szervezett tegnap délutáni demonstráción. A meghirdetett követelések összesen negyvenhat pontja mellett zászlójukra tűzték az egészségügyi, a kulturális és a szociális szféra, valamint a közlekedésiek problémáit is.

A Parlament előtt felszólalt mások mellett Sándor Mária, a „fekete ruhás ápolónő”, aki kockás inget is öltött, majd levette, és elénekelte a Ha én zászló volnék kezdetű strófát. Közben többször felzúgott az „Orbán takarodj!” Ezután következett Pukli István, a zuglói Teleki Blanka Gimnázium igazgatója, aki egyenesen azt állította, „itt van velünk a társadalom hetvenöt, a Fidesz-szavazók hatvanhét százaléka”, mondván, egy közvélemény-kutatás szerint ennyien értenek egyet azzal, baj van az oktatással. Majd jött a megígért bejelentés: ha Orbán Viktor miniszterelnök és Áder János köztársasági elnök március 23-ig nem kér bocsánatot az elmúlt hat évben megalázottaktól, március 30-ra egyórás országos munkabeszüntetésre szólítják fel támogatóikat. Követelik, „addig cserélje le a kormány billegő lábú kerekasztalát, és tárgyalóképes kormánytagok üljenek le tárgyalni” Pukliékkal, mivel Balog Zoltán és Palkovics László nem alkalmas erre. Olyanokkal akarnak tárgyalni, akik a „valódi döntéseket hozzák”. Ha sor kerül a sztrájkra, az törvénytelen lesz, ezért polgári engedetlenséget követ el, aki abban részt vesz.


Teljes szereptévesztésben

Világos célok nélküli és teljesíthetetlen követeléseket hangoztató, kaotikus rendezvényként értékelte a pedagógustüntetést Boros Bánk Levente politológus. Lapunknak elmondta, a rendezvény leginkább a felszólalók önmegvalósítási vágyát tükrözte, beleértve a fő szónokkal, egy magából kivetkőzött iskolaigazgatóval, aki, egyáltalán nem egyértelmű, hogy kinek a nevében beszélt. „Láthatóan folyamatos botránykeltés a céljuk, nem megegyezést akarnak, hiszen követeléseik jelentős része szakmailag értelmezhetetlen és így teljesíthetetlen is” – hangsúlyozta a politológus. Szereptévesztésükre utal az is, hogy ők akarják megmondani, ki üljön le velük tárgyalni – tette hozzá.
(BR)

A tiltakozók valódi arca és célja

„Tüntetni természetes egy demokratikus országban. Viszont sajnálatos, hogy a közneveléssel elégedetlenek épp a legszebb nemzeti ünnepünket találták megfelelő alkalomnak a tiltakozásra. Az ő szempontjukból ez kontraproduktív is, hiszen az időpont megválasztásával érzelmileg maguk ellen hangolják az ünnepelni akarók sokaságát” – reagált megkeresésünkre Hoffmann Rózsa, a KDNP szakpolitikusa. Miközben a kormány számos intézkedéssel orvosolt több jelzett problémát, az egyeztetések is folytatódnak, a tüntetés szervezői tárgyalás helyett ultimátummal próbálják a többségre rákényszeríteni akaratukat. Ez rávilágít a szervezők valódi arcára és céljára.

 

Sztrájkokkal zsarolják a kormánytTárgyalás helyett tüntetés és munkabeszüntetés - Ha Orbán Viktor és Áder János nyolc...

Közzétette: Magyar Hírlap – 2016. március 15.