Maláriás a Debrecenben rosszul lett nigériai férfi

A Kenézy kórház szóvivője hangsúlyozta, a maláriával kezelt férfi nem veszélyes a környezetére

MH – 2014.09.16. 13:53 –

Maláriás az a 20 éves nigériai férfi, akit magas lázzal vittek be hétfőn a mentők a debreceni Kenézy kórházba. A férfi állapota stabil, várhatóan kedd délután vagy szerda délelőtt távozhat az intézményből.

malária

Az intézmény szóvivője, Szentgyörgyi János elmondta: a kedden lezárult laboratóriumi vizsgálatok igazolták, hogy a fiatalember, aki a Debreceni Egyetem (DE) egyik kollégiumában lett rosszul, maláriás.
Az egyetemi hallgató elmondta, hogy már korábban is volt ez a betegsége, de a gyógyszereit Nigériában hagyta - ismertette a szóvivő.
Kitért arra, hogy miután a férfi a gyógyszereket a kórházban megkapta, jelentősen javult, stabil az állapota, és várhatóan kedd délután vagy szerda délelőtt távozhat az intézményből. 
Az MTI érdeklődésére a szóvivő hozzátette: a maláriával kezelt férfi nem veszélyes a környezetére, a betegséget egyes afrikai szúnyogok terjesztik.
Az ÁNTSZ Országos Tisztifőorvosi Hivatal hétfőn azt közölte az MTI-vel, a nigériai férfi hétfőn jelentkezett háziorvosánál magas lázzal járó rosszullét miatt. Ellátását a nyugat-afrikai Ebola-járvánnyal összefüggő fokozott egészségügyi készültség miatt kiadott országos tisztifőorvosi utasítás szerint kezdték meg. Akkor azt is közölték, hogy a tünetek maláriára utalnak, nem Ebolára, és a férfi nem járt olyan területen Nigériában, amelyet az Ebola-járvány érint, így "nem áll fenn az Ebola-láz gyanúja".