Simicskó István: Átíródhat Európa történelme

Ünnepelt a brüsszeli magyarság

MH/MTI – 2016.03.14. 22:02 –

A szabadságnak óriási ára van, küzdeni kell érte, aztán meg kell őrizni; a migráció miatt alapvetően íródhat át Európa történelme, ha nem őrizzük meg a szabadságunk és a kultúránkat - mondta Simicskó István honvédelmi miniszter Brüsszelben, az 1848-as forradalom kitörésének évfordulója alkalmából tartott ünnepségen hétfőn.

Ez azt jelenti, hogy oda kell figyelni a közös értékekre, mert ellenkező esetben az kultúra, a hagyományok kerülnek veszélybe vagy szűnhetnek meg, ami Európa jövőjét teszi kockára - hangsúlyozta a miniszter az uniós parlament néppárti frakciójának magyar képviselőcsoportja és a Magyar Hullám Közéleti és Kulturális Társaság szervezésében tartott ünnepségen.
A napjainkban jelentkező népvándorlás, a migránsválság nem hasonlítható össze a 20. század háborúk elől menekülő európai menedékkérőivel. Az akkori menekülőket nem gazdasági szempontok vezették, hanem az életüket mentették - emelte ki Simicskó István.
Hozzátette: Magyarország minden politikai menekültnek segítséget nyújt, aki együttműködik a hatóságokkal. Szükséges a beérkezettek regisztrációja, hiszen Európa biztonsága, jövője a tét.
A magyar szabadságharcok az európai kultúrkörben való megmaradást jelentették, amelyhez honvédekre volt szükség, akik odaálltak a magyar ügy mellé - emelte ki Simicskó István. Emlékeztetett arra, hogy a magyar határon napjainkban is szolgálatot teljesítenek katonák, akik a magyar határvédelemmel Európa határait, kultúráját és szabadságát védelmezik.
Az 1848-as forradalom idején voltak olyan fiatalok, akik felismerték a kor bajait, lehetőségeiket, és tették, amit a szívük megkövetelt. Az életüket tették fel az álmaikért, és vállalták a küzdelmet, akár a halált is. Fontos volt számukra a szabadság, a haza jövője - hangsúlyozta.
A 48-as hősök szabadságharcukkal példát mutattak a mai kor emberének, hiszen mindenkinek van tennivalója a szabadság, az európai kultúra és civilizáció, valamint az őseink által ránk hagyott értékek védelme terén - hívta fel a figyelmet a honvédelmi miniszter.
Gál Kinga néppárti európai parlamenti képviselő köszöntőjében elmondta, hogy március 15. a legigazibb nemzetszeretetről, hazafiságról és bátorságról szól.
Az ünnep azt az üzenetet hordozza a mai generációk számára, hogy "van múltunk és van jövőnk a Kárpát-medencében" - hangsúlyozta a képviselő.