Káoszba fulladt Trump kampányrendezvénye

Soros György által pénzelt lobbicsoport áll a tüntetők tömörülése mögött

MH-összeállítás – 2016.03.14. 03:27 –

Sebesültek és letartóztatások is voltak Donald Trump chicagói választási nagygyűlésén, ahol a milliárdos üzletember hívei és ellenfelei összecsaptak, ezért a republikánus elnökjelölt-aspiráns elnapolta a nagygyűlést. Trump szerint az összetűzés „magáról a társadalomról jelez valamit”.

rump kampány 20160314Öt tüntetőt tartóztattak le a rendbontás miatt (Fotó: Reuters - Kamil Krzaczynski)

Lemondta a chicagói Illinois Egyetemen tervezett kampánygyűlését a Republikánus Párt vezető elnökjelölt-aspiránsa, Donald Trump pénteken, mert a rendezvényen több száz Trump-ellenes tüntető jelent meg, és összecsapott az ingatlanmágnás hívei­vel. A tömegjelenet mintegy fél órája tartott, amikor megjelent a helyszínen Trump kampányának egyik munkatársa és közölte, hogy a rendezvényt biztonsági okok miatt elhalasztják. A Trump-ellenes tábor azonban tovább tüntetett. Ekkor a rendőrség - a komolyabb összecsapások elkerülése érdekében - közbeavatkozott és feloszlatta a tüntetést. Helyszíni beszámolók szerint a Trump ellen tüntetők elsősorban afroamerikaiak és spanyol ajkú amerikaiak voltak, akik rassziz­mussal és kirekesztéssel vádolták Donald Trumpot. A rendőrség korábbi információival ellentétben kiderült, hogy sebesültek és letartóztatások is voltak a kampányrendezvényen: két rendőr megsérült, és öt tüntetőt letartóztattak.

Trump az MSNBC televíziónak pénteken este adott interjújában elítélte az erőszakot, és úgy fogalmazott: ami történt, az „magáról a társadalomról” jelez valamit.

Az amerikai politikai élet élénken reagált az eseményekre. Két republikánus elnökjelölt-aspiráns - Marco Rubio floridai szenátor és John Kasich ohiói kormányzó - szombaton jelezte, fontolóra veszi Trump elnökjelöltségének támogatását, ha a párt őt jelölné a novemberi választásra.

Barack Obama amerikai elnök a történtek után arra figyelmeztette az elnökjelöltségre pályázó politikusokat szombaton, hogy kerüljék a feszültségkeltést és az inzultusokat.

Martin Schulz, az Európai Parlament elnöke szintén kifejtette negatív viszonyulását Trump esetleges elnökségéről. Mint mondta, sem az Európai Unió, sem az Egyesült Államok nincs felkészülve egy nemzetközi tapasztalatokkal nem rendelkező elnökre.

Közben Trump szombaton Ohio állam két városában, Daytonban és Clevelandben, este pedig Missouriban kampányolt. Miniblogjában azt írta: a chicagói tüntetők szervezett csoportokban érkeztek, és semmibe vették az amerikai alkotmány első kiegészítését. Ez az alkotmánykiegészítés garantálja a szólás- és gyülekezésszabadságot. A New York-i üzletember még hozzátette: a Chicagóban történtek mozgósították Amerikát.

Az InfoWars című hírportál tudni véli, hogy Ilya Sheyman, a Soros György magyar származású milliárdos által támogatott MoveOn.org nevű politikai mozgalom ügyvezető igazgatója áll a szervezett chicagói megmozdulás mögött. A CNN amerikai hírtelevízió által idézet Sheyman ígéretet tett, hogy további zavargások fordulhatnak elő Trump jövőbeli rendezvényein is, a MoveOn lobbicsoport pedig weboldalán köszönte meg a tüntetésen részt vevők jelenlétét.