Gazdátlan fogász praxisok

Térítésmentes ellátás, igen magas betegszámmal

Jobbágyi Zsófia – 2016.03.10. 03:05 –

Van olyan Nógrád megyei, tartósan betöltetlen fogorvosi körzet, ahol 1999 októbere óta nem végeznek ellátást az Országos Alapellátási Intézet adatai szerint. A listát Budapest vezeti toronymagasan: a fővárosban ötvenhárom fogorvosi körzet gazdátlan, amelyből harmincháromnak gyermekfogászati ellátást kellene végeznie.

fogász praxisok 20160310

„Eddig méltatlanul mellőzött helyzetben volt a közfinanszírozott fogászati ellátás, ezért a népegészségügy kiemelt területévé kell tenni” – közölte még tavaly októberben Beneda Attila egészségpolitikáért felelős helyettes államtitkár. Amint a háziorvosok körében, úgy a fogászati ellátásban is emelkedik a kollégák átlagéletkora – hangsúlyozta –, lemaradás van a finanszírozásban és sok a betöltetlen praxis is. Szintén tavaly októberben Kőrösi László, az Országos Egészségbiztosítási Pénztár osztályvezető helyettese arról beszélt, a lakosság szinte az összes fogászati ellátást térítésmentesen tudja igénybe venni, ami európai viszonylatban gyakorlatilag egyedülálló. A fogászati ellátás specialitásának nevezte a magas betegszámot, 2014-ben például kétmillió állampolgár kezeltette magát a közfinanszírozott rendszerben. Hozzátette, 2010 óta körülbelül négymilliárd forinttal nőtt a terület finanszírozása, 2015-ben huszonhat milliárd forintot fordítottak rá.

Most az Országos Alapellátási Intézet – a háziorvosi praxisokhoz hasonlóan – megyénként részletezte a tartósan betöltetlen fogorvosi körzeteket is. A március 1-jével keltezett listát praxisengedélyek, praxisengedélyek visszavonásai, valamint a finanszírozási szerződések alapján állították össze. A felsorolás alapján toronymagasan vezet Budapest a betöltetlen fogorvosi körzetek számában: ötvenhárom praxis gazdátlan, s ebből harmincháromban kifejezetten gyermekfogászati ellátást kellene végezni. Az üresen álló körzetekből huszonnégy a nyolcadik kerületben vár a megnyitásra, és szintén itt található a legrégebb óta, tizennégy éve üresen álló praxis is. Az adat azért is szembetűnő, mert a tartósan betöltetlen háziorvosi praxisokból a fővárosban mindössze hét van.

A második helyen, Budapesttől jócskán lemaradva Békés megye áll, ahol huszonegy alapellátó fogorvosi körzet nem üzemel, ám ebből „csak” egy végezne kizárólag gyermekfogászati ellátást, a legrégebb óta zárva tartó két praxist pedig 2003 óta nem töltötték be. Nógrád megyében, az előzőektől „lemaradva” tizennégy praxis tart zárva, a térség azonban mind közül kiemelkedő, hiszen a megyék közül itt található a legrégebb óta üresen álló körzet: egy bátonyterenyei praxisban 1999 októbere óta egyáltalán nem végeznek fogászati alapellátást. A legjobb helyzetben ebből a szempontból Hajdú-Bihar megye van, ahol mindössze egy körzet várja, hogy megnyissák.

Póta György, a Házi Gyermekorvosok Országos Egyesületének elnöke lapunknak korábban azt nyilatkozta, a háziorvosok ez évi központi támogatása, összesen tízmilliárd forint azért csökkenhetett hatmilliárdra, mert a fennmaradó négymilliárdot az idén a védőnők és az alapellátásban dolgozó fogorvosok kapják.