Számos praxis betöltetlen az országban

A támogatás ellenére megduplázódott Somogyban az üres körzetek száma

Jobbágyi Zsófia – 2016.03.08. 04:23 –

Harmincöt háziorvosi körzet áll üresen Borsod-Abaúj-Zemplén megyében, a „legjobb helyzetben” pedig Csongrád megye van, ahol „csupán” négy praxist kellene feltölteni.

3oKözzétette honlapján a tartósan betöltetlen háziorvosi körzetek listáját az Országos Alapellátási Intézet (OALI), arra hivatkozva, hogy a hozzájuk érkezett növekvő megkeresések száma miatt tették elérhetővé a felsorolást. Felhívják a figyelmet arra is, hogy a vonatkozó kormányrendelet alapján a listára azok a praxisok kerülnek fel, amelyeknek az önkormányzattal kötött szerződése legalább hat hónapja megszűnt. Jelzik, hogy a gyűjtést praxisengedélyek, praxisengedély-visszavonások, valamint a finanszírozási szerződések alapján állították össze.

A felsorolásban megyénként feltüntetik a tartósan betöltetlen háziorvosi körzeteket. Baranya megyében például – nem egyedüliként – a legrégebb óta Ibafán és Nemeskén, 2004 óta van betöltetlen praxis, míg Bács-Kiskun megyében összesen húsz helyen nincs szolgálat, a területen belül Izsákon pontosan 2005 óta.
Nem meglepő módon az egyik legrosszabb helyzetben Borsod-Abaúj-Zemplén megye van, ahol harmincöt praxis áll üresen, közülük hét már tizenkét éve gazdátlan, de az adatok alapján azóta szinte minden évben megüresedett egy körzet. A megyék rangsorában Csongrádban a legkevésbé rossz a helyzet, hiszen „mindössze” négy körzetet kellene feltölteni, amelyek közül egy kivétellel mindegyik legkorábban 2014-ben üresedett meg.

A helyzet a döntéshozók számára sem ismeretlen, az Országos Egészségbiztosítási Pénztár (OEP) már 2014-ben meghirdette a tartósan betöltetlen praxisok számának csökkentését célzó pályázatát, amelyre akkor ötszázmillió forintot szánt, s végül négyszáztizenhármat fizetett ki, így harmincnyolc körzetben ismét megnyílt a háziorvosi ellátás lehetősége. A lehetőség tavaly is adott volt, szintén ötszázmillió forintos kerettel. A támogatások kiosztását a praxisok üresen eltöltött évei­nek száma alapján határozták meg, így a legalább hatvan hónapja betöltetlen helyek megnyitásáért tízmillió forintos forrást lehetett elnyerni, szabad felhasználással, a minimum összeg – tizenkét hónapja üresen álló körzet esetén – hatmillió forint. A felhasználási feltételek igen kedvezők, a kiírás szerint ugyanis a megítélt támogatás szabadon felhasználható, vagyis a pályázat nyertes háziorvosa vehet belőle lakást, házat, vásárolhat autót, de akár visszafizetheti korábban felvett diákhitelét is. A probléma orvoslására a félmilliárd forintos központi forrás pályázat formájában az idén is rendelkezésre áll.

Somogy megye a listán középen helyezkedik el tizennégy betöltetlen körzetével, ahol egyébként tavaly év eleje óta duplájára emelkedett a tartósan betöltetlen praxisok száma. A Sonline nevű portál szerint a legrégebb óta, tíz esztendeje egy barcsi gyerekkörzetbe kerestek orvost, s ebbe azóta – ahogyan egy öt éve üres berzencei vegyeskörzetbe is – sikeresen találtak szakembert. Viszont tíz új körzet veszítette el doktorát idén márciusig, méghozzá jelentős részük nem is a megye déli, vagyis gazdaságilag elmaradottabb területein található, hanem akad köztük két északi városi, sőt Balaton-parti vagy éppen tóközeli települési praxis is – olvasható a portálon.

A lapnak Andrásofszky Zsolt, a Magyar Orvosi Kamara somogyi vezetője nyilatkozott, aki szerint „öt éve látható volt, hogy hamarosan drasztikusan romlik majd a helyzet”, mivel egy akkori kimutatás szerint a megye körzeti orvosainak hetven százaléka betöltötte ötvenharmadik életévét.