Kártalanítást kapnak a mezőhegyesiek

A földárveréseket leállítják, a jelenlegi bérlőket pedig kompenzálhatják

Nagy Kristóf – 2016.03.08. 03:40 –

Öntözésre alapuló intenzív növénytermesztést, a lótenyésztés felvirágoztatását, vadászati központ kialakítását, valamint a műemlékek megújítását célozza a Mezőhegyesi Állami Ménesbirtok fejlesztése. A földárveréseket leállítják, a korábban megkötött szerződéseket várhatóan felbontják.

mezohegyesFarkas Sándor (Fotó: fidesz.hu)
Nem írnak ki újabb mezőhegyesi földeket árverésre, a már értékesített területekre pedig nem kötik meg a szerződést a licitnyertesekkel – mondta tegnap Farkas Sándor, a Mezőhegyesi Állami Ménesbirtok újjászervezéséért felelős kormánybiztos. Emellett az új állami ménes területén a már megkötött, az új gazdaság alapját képező területekre vonatkozó földbérleti szerződéseket is szeretnék mihamarabb felbontani, azonban az érintett földműveseket ebben az esetben kártalanítják, az erről szóló kormányhatározat már készül. Farkas Sándor hangsúlyozta: nincs jogi akadálya annak, hogy a mezőhegyesi földekre vonatkozó, már megkötött földbérleti szerződéseket, valamint a földárverések nyomán született szerződéseket felbontsák, vagy adott esetben ne kössék meg. A szerződésekben ugyanis az szerepel, hogy a magyar állam három éven belül elállhat a megállapodástól.

A kormánybiztos a távirati iroda kérdésére kifejtette: Mezőhegyes teljes, mintegy nyolcezer hektárnyi termőterület egészén gazdálkodnak majd, az öntözésre alapuló intenzív növénytermesztést megtartják és fejlesztik, a már kiépített öntözőrendszer ugyanis csak egyben működtethető. Fenntartják a vetőmagtermesztési programot is, és olyan bemutató-, minta- és tangazdaságot hoznak létre, amely a szakemberek képzésében gyakorlati helyként is működhet. A kormánybiztos nem zárta ki, hogy a későbbiekben új, intenzív növénykultúrák bevezetésére is sor kerülhet.

A termelés mellett huszonnégy ingatlan és műemlék jellegű épület felújítására és hasznosítására olyan programot dolgoznak ki, amely Békés megye egészére kiterjeszthető turisztikai projektként működhet a jövőben. Emellett dolgoznak azon, hogy a 2021-es budapesti vadászati világkiállításon is megjelenhessen Mezőhegyes, ugyanis szeretnék kiemelt vadászterületté nyilvánítani a város környékét. A lótenyésztéssel kapcsolatban kijelentette: a nóniusz, a furioso north star és a gidrán fajták tenyésztését hoznák vissza a területre, az egyéb, Mezőhegyestől idegenekét viszont megszüntetnék. Farkas Sándor hozzátette: szeretne a kutatóintézetekkel és a fajtanemesítő cégekkel kapcsolatot építeni, fejleszteni.

Az MSZP a kormánybiztos sajtótájékoztatójára közleményében úgy reagált, a mezőhegyesi földek árverezésének leállítása nyílt beismerése annak, hogy a Fidesz-kormány „mezőhegyesi lenyúlási kísérlete” megbukott. Az Együtt közleményében kiemelte: a párt „üdvözli, hogy több hónapnyi késlekedés után a Fidesz végre nekilátott a saját maga által okozott válság megoldásának Mezőhegyesen”. Károsnak nevezték, hogy tavaly megkezdték a földek értékesítését.