Kovács Annát fűti a bizonyítási vágy

Kézilabda. A tavalyi világbajnokságon elszenvedett fájó vereség után az Eb-selejtezőben megint Lengyelországgal találkozunk

Burkovits Ferenc – 2016.03.08. 02:46 –

Igazi presztízspárharc előtt áll a magyar női kézilabda-válogatott, amely szerdán a lengyel Koszalinben, majd négy nappal később Érden játszik Eb-selejtező mérkőzést Lengyelország ellen. Ez lesz a magyar válogatott élén bemutatkozó Ambros Martin és Elek Gábor szövetségi kapitány páros bemutatkozása. A keretbe meghívást kapott Kovács Anna, a Dunaújvárosi Kohász átlövője. Vele beszélgettünk.

Kovacs-AnnaA dunaújvárosi jó játék meghívót ért Kovács Annának a válogatottba (Forrás: www.kohaszkezi.hu)
– Meglepődött, amikor megkapta a válogatottól az újbóli meghívót?

– Szerencsére nem vagyok az a meglepetéstől a plafonig ugráló ember, de nyilván én is szeretnék és mindig is szerettem volna válogatott lenni. Tehát az, hogy hosszú idő után újra meghívást kaptam, örömmel tölt el, a válogatottban szerepelni rang és elismerés. Most be akarom bizonyítani, hogy korábban hiba volt lemondani rólam, fűt a bizonyítási vágy.

– Megviselte, amikor kikerült a válogatottból?

– Nem nagyon. Szerencsére klubszinten sok feladatom volt. Úgy voltam vele, hogy az aktuális szövetségi kapitánynak nem illettem bele a szakmai koncepciójába, lelke rajta. Igyekeztem még többet dolgozni az edzéseken és a mérkőzéseken, s ezeket az erőfeszítéseimet most siker koronázta.

– Péntek óta a csapattal készül az edzőtáborban, milyen most a válogatottnál a hangulat?

– Tényleg nem udvariasságból mondom, nagyon jó a hangulat. Persze engem az is feldob, hogy újra itt lehetek.

– Nem furcsa, hogy két szövetségi kapitány is van?

– Mindkettőjük, Ambros Martin és Elek Gábor is rendkívül felkészült, jó szakember. Szerintem a szövetség vezetői nem is hozhattak volna jobb döntést, hogy két ilyen fajsúlyú edzőre bízták a válogatottat. Csak azt sajnálom, hogy mindketten csupán az Eb-selejtezők négy mérkőzésére vállalták el a feladatot. Én bármelyiküket hosszú távon is el tudnám fogadni.

– Szerdán előbb idegenben játszanak Lengyelország ellen. Hogyan fogadták, hogy a vendéglátók kulcsembere, Kudlac állkapocscsonttörés miatt nem játszott?

–Természetesen mint sportemberek nem örültünk Kudlac súlyos sérülésének. Elvitathatatlan, hogy az egyik legnagyobb, ha nem a legnagyobb lengyel kézilabdázó ő. A lányokkal is beszéltük, hogy egy percig sem szabad azt hinnünk, hogy mivel ő nem lesz a pályán, már eleve nyert ügyünk van.
A lengyel válogatott nagyon jó játékosokból áll, ám minket fűt a visszavágás a decemberi vb-n a nyolcaddöntőben elszenvedett fájó vereség miatt.

– Mit vár a szerdai össze­csa­pástól?

– Teljesen egyértelmű, hogy győzelmet, és szerintem a közvélemény is ezt várja el tőlünk. A selejtezőcsoportunk tagja még Finnország és Szlovákia is, és ebből a négyesből két válogatott jut majd ki a decemberi svédországi
Európa-bajnokságra. Számunkra az sem mindegy, hogy első vagy második helyen kvalifikáljuk magunkat, ezért is van nagy jelentősége ennek a lengyel–magyar és a magyar–lengyel összecsapásnak. Remélem, hogy én is hozzá tudom majd tenni a magamét, s gólokkal és hasznos játékkal járulhatok hozzá a sikerhez.