A tartós növekedést szolgálja az Irinyi-terv

Kiemelt célja a kormány új iparpolitikai stratégiájának a magyarországi vállalatok verseny- és exportképességének támogatása

Bozlék Krisztina – 2016.03.03. 02:38 –

A gazdaságfejlesztés fő irányait jelöli ki a 2016–2020-as időszakra az Irinyi-terv. Az új iparstratégia épít az innováció erejére, segíti új munkahelyek létrehozását, támogatja a hazai vállalatok verseny- és exportképességet.

Varga-MihályVarga Mihály kiemelte, hogy az új stratégia épít az innováció erejére ()Fotó: NGM/Dede Géza)
A kormány által elfogadott innovatív iparfejlesztési stratégia célja, hogy megteremtse a magyar gazdaság hosszú távú növekedésének alapjait – jelentette be budapesti sajtótájékoztatóján Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter. Hozzátette: az elmúlt években az ország vezetése konszolidációt hajtott végre annak érdekében, hogy a fejlődést fenntarthatóvá tegyék. Az Irinyi-terv révén a kormány azt szeretné elérni, hogy az ipar aránya a bruttó hazai termékben (GDP) a jelenlegi 24-ről harminc százalékra emelkedjen 2020-ig. Magyarországon 2015-ben 7,5 százalékkal nőtt az ipari termelés, ami azt jelzi, a hazai ipar a gazdaság húzóágazata.

Az új iparstratégia tovább erősíti az ipart, épít az innovációra, új munkahelyek létrehozását segíti, támogatja a hazai vállalatok verseny- és exportképességet. Ahhoz, hogy modernebbé váljon az ipari termelés szerkezete és elmozduljon a magasabb hozzáadott értékű termelés felé, át kell állni az innováció vezérelte gazdaságra.

Az iparnak a tudásra, a kutatás-fejlesztésre és a szakoktatásra kell támaszkodnia – hangsúlyozta a miniszter, majd ismertette: az iparpolitikai stratégia öt pillért határozott meg a magyar ipar fejlesztésében, és hét kiemelten fejlesztendő ágazatot jelölt meg. Előbbiek: az új technológiák alkalmazása, az energia- és anyaghatékonyság növelése, a területi egyenlőtlenségek oldása, a munkahelyteremtés ösztönzése és a hazai erőforrások minél hatékonyabb felhasználása. A hét fejlesztendő ágazat pedig a járműgyártás, a specializált gép- és járműgyártás, az egészséggazdaság és -turizmus, az élelmiszeripar, a zöldgazdaság, az infokommunikáció és a védelmi ipar.

A terv megvalósításához pénzre van szükség, ezért a kormány a mostani fejlesztési ciklusban az EU-s támogatások hatvan százalékát gazdaságfejlesztésre fordítja majd, és 2017. június 30-ig az uniós költségvetési ciklus valamennyi pályázatát kiírják – hívta fel a figyelmet Varga.

A kamara üdvözli, hogy a kormány elfogadta az iparpolitikai tervet – mondta Parragh László, a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara elnöke a sajtótájékoztatón. Hozzátéve, amennyiben az állam bátorítja a gazdasági szereplőket, az ipar gyorsabban tud fejlődni.


Az öt stratégiai pillér
- Innováció és új technológiák alkalmazása
- Energia-, valamint anyaghatékonyság-növelés
- Területi egyenlőtlenségek mérséklése, oldása
- Munkahelyteremtés ösztönzése
- Hazai erőforrások hatékony felhasználása


Fejlesztendő ágazatok
- Járműgyártás
- Specializált gép- és járműgyártás
-  Egészséggazdaság  és -turizmus
- Élelmiszeripar
- Zöldgazdaság
- Infokommunikáció
- Védelmi ipar