A leszakadástól menti meg a mezőhegyesi fejlesztés a térséget

Felülvizsgálják a földbérleti szerződéseket is

Nagy Kristóf – 2016.03.01. 03:22 –

Új esélyt kap Mezőhegyes az állami mintagazdaság kialakításával, amely megmenti a települést a teljes leszakadástól – mondta tegnap Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszter. A térségben leállítják a földértékesítéseket is.

Felfüggeszti az állam a mezőhegyesi térségben folytatott földárveréseket annak érdekében, hogy felülvizsgálják: a Nemzeti Ménesbirtok és Tangazdaság néven létrehozott mintagazdaságnak, valamint a környező térségnek mekkora területre lesz szüksége – mondta tegnap Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszter a távirati irodának. Kiemelte: nem csupán a ménesbirtokot kell újraszervezni, hanem egy mintagazdaságot létrehozva az egész települést reorganizáló programot kell indítani Mezőhegyesen annak érdekében, hogy a várost és a térséget megmentsük a leszakadástól. Lázár János hangsúlyozta: a Nemzeti Ménesbirtok és Tangazdaság néven újraalapított ménesbirtok új esélyt jelent a településnek, a mintagazdaság létrehozása érdekében az állam felfüggeszti a térségben meghirdetett földterületek eladását és felülvizsgálja a földbérleti szerződéseket is. Ahogy fogalmazott: „A huszonnegyedik órában vagyunk, új esélyt kell adnunk Mezőhegyesnek, amely megmenti a települést és a térséget a leszakadástól”.

Lázár János felidézte, hogy az 1784 decemberében alapított ménesbirtok a 2004-es privatizációig nemcsak Magyarország, hanem Európa legrégibb állami birtoka volt. „A szocialista kormány azonban kiárusította ezt az értéket, amivel egy magáncég kezébe helyezte több száz mezőhegyesi család megélhetését, megpecsételve ezzel a település sorsát is. Az eltelt tizenkét év tanulsága alapján bátran kijelenthetjük: a privatizáció megbukott, ami magával sodorta az egész várost. Mezőhegyes nem tudta a rendszerváltás okozta sokkot kiheverni. Bezárt a cukor- és a kendergyár, üresen álló épületeket láthatunk városszerte, a település az elmúlt huszonhat évben a lakosságának felét elveszítette. Az országos átlag feletti a szegénység, a város egyes részein nincs megfelelő ivóvízellátás, a legrosszabb helyzetben lévő emberek körében terjed a rühesség. Jól látható, hogy a szocialista pártot csak a ménesbirtok privatizációja érdekelte, a települést a birtok eladását követően lényegében magára hagyták.”

A kormány Fazekas Sándor földművelésügyi miniszter javaslata alapján magántulajdonú mintagazdaságként jelölte ki a Bólyi Mezőgazdasági Termelő és Kereskedelmi Zrt.-t és a Dalmandi Mezőgazdasági Zrt.-t, valamint állami tulajdonú mintagazdasággá nyilvánította az Állami Ménesgazdaság Szilvásváradot, a Mezőhegyesi Állami Ménest és a Bábolna Nemzeti Ménesbirtokot. Az erről szóló határozat már megjelent a Magyar Közlönyben.