Mendrey, az elfoglalt tanár

Már semmi gond a PDSZ-elnök helyettesítésével

Korompay Csilla – 2016.02.20. 01:36 –

Nem engedhetem meg, hogy a PDSZ a politizálás színterévé tegye az oktatási-nevelési intézményeket – írta Bús Balázs Óbuda-Békásmegyer polgármestere Mendrey Lászlónak. Nem most, hanem négy évvel ezelőtt.

Mendrey László 20160220Mendrey László (Fotó: Nagy Balázs)

„Alapítótagja vagyok az iskolának. Irodalom, nyelvtan, történelem, média szakos pedagógus. (…) Érdekelnek az oktatást körülvevő változások, igyekszem tenni azért, hogy az iskola ne kényszer, hanem olyan hely legyen ahol diák, szülő és pedagógus egyaránt jól érzik magukat” – írja a Bárczi Géza Általános Iskola holnapján található bemutatkozásában Mendrey László, a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezetének (PDSZ) elnöke, a békásmegyeri iskola tanára. Mendrey – aki magyartanár létére két komoly nyelvtani hibát is vétett a pár soros írásban –, valóban sokat tett azért, hogy jól érezze magát az iskolában, minél kevesebb kényszerrel.

Négy évvel ezelőtt derült fény több száz órás hiányzására, amelyet önmagának igazolt. Miután ugyanis Mendrey azzal vádolta meg a III. kerület vezetését, hogy politikai okból, a tantestület és a szülők akarata ellenére nevez ki új igazgatót az intézmény élére, Bús Balázs fideszes polgármester keményen visszavágott a PDSZ-elnöknek. Közölte, egész egyszerűen azért nem kaphat igazgatói megbízást a Mendreyék által támogatott jelölt (Molnár Lajos, a Hálózat a Tanszabadságért szervezet alapítója), mert sem pedagógus szakvizsgával, sem pedig – a valamennyi óbudai intézményvezetői pályázatban előírt – közoktatás vezetői képzettséggel nem rendelkezik. „Meg vagyok döbbenve, hogy levelében szülői és pedagógusdemonstrációt helyez kilátásba (…) Nem engedhetem, hogy a PDSZ a politizálás színterévé tegye az oktatási-nevelési intézményeket” – fogalmazott Bús Balázs 2012 májusában.

A polgármester nem hagyta szó nélkül Mendrey tanári tevékenységét sem. „Ön a 2010–2011-es tanévben 276 órát, míg a 2011–12-es tanévben ez idáig 193 órát hiányzott. Ön is tudja, ha egy diák 250 órát hiányzik, akkor köteles évet ismételni. Az adatok függvényében továbbra is úgy gondolja, hogy vállalt feladatainak eleget tesz? Ismereteim szerint az osztályában 12 főre csökkent az osztálylétszám. Vajon miért? Miért kell Önt folyton és tervezhetetlenül helyettesíteni, amikor önnön magát mint szakszervezeti vezető kikéri az iskolából? Ez korrekt, ez erkölcsös, főleg a kollégákkal és a diákokkal szemben? Ez lenne a PDSZ által képviselt szakmaiság?” – fakadt ki levelében Bús Balázs. Emlékeztetett továbbá arra, hogy Mendrey másodfokon is elvesztette a pert, amikor megtámadta a fegyelmi eljárást, amelyet iskolája azért indított ellene, mert több diák félévi jegyeit megváltoztatta a szaktanárok tudta nélkül.

Az elfoglalt érdekvédelmi vezető helyettesítése azóta már nem okoz gondot, mivel óraszámát jelentősen csökkentették, és saját osztálya sincs.

A Munkaügyi Kapcsolatok Információs Rendszerében hozzáférhető legfrissebb (2014-es) hivatalos adatok szerint a PDSZ 2690 fős tagsága 0,57 százalékos szervezettséget jelent.


Offshore-os ügyvezetői karrier

Mendrey László az üzleti életbe is belekóstolt. Kis családi betéti társaságát alapfokú oktatásra hozta létre, de árbevétele oly csekély, hogy említést sem érdemel. Ellenben egy, a brit Virgin-szigeteken bejegyzett offshore cég, az NWB International Ltd. – anyacégük Hongkongon táskákat gyárt – a PDSZ elnökét kérte fel magyarországi vállalkozása, a Nadia Aguiar Kft. ügyvezetésére. A tulajdonos 2008-ban 377 850 amerikai dollár jegyzett tőkével hozta létre budapesti képviseletét, amely üzletviteli tanácsadásra és immateriális javak (vagyoni értékű jogok, szellemi termékek) kölcsönzésére alakult. A mérlegadatok szerint a brit Virgin-szigeteki tulajdonos évente jelentős osztalékot vett ki a cégből, amelyben az ügyvezető társadalmi munkában dolgozott. A tulajdonosok 2011-ben mégis úgy döntöttek, befejezik az itteni működést, s a végelszámolással szintén Mendrey ügyvezetőt bízták meg. (BK)