Emelnék a tüntetők „energiaszintjét”

A magyar iskola versenyképes, ezt bizonyítják eredményeikkel diákolimpikonjaink is – hangsúlyozta tegnap Balog Zoltán miniszter

Korompay Csilla – 2016.02.20. 01:35 –

Kockás ing, fehér virág, fekete-fehér esernyő – a köznevelési rendszer alapvető megváltoztatását követelők jelképei. Pukli István, a Tanítanék Mozgalom egyik vezére azonban még emlékezhet a „fekete inges” demonstrációra, amelyet éppen ellene szerveztek a szülők és diákok, amikor a Teleki Blanka Gimnázium igazgatója lett.

Fekete-fehér esernyő lesz a Tanítanék Mozgalom emblémája, részben a február 13-i, Kossuth téri esernyős tüntetés emlékére, részben azért, mert a demonstráción Sándor Mária, a „fekete ruhás nővér” fekete és fehér szalagokat javasolt a szolidaritás jelképéül – tudatta a Tanitanek.com. A mozgalom „kockás inges” akciójához sok diák is csatlakozott, a zuglói Teleki Blanka Gimnázium kerítésére pedig fehér virágokat helyeztek a demonstrálók, ezzel nyilvánítva ki szolidaritásukat Pukli István igazgatóval, amiért a Klik vizsgálatot folytat a miskolci pedagógustüntetés napján az iskolában elmaradt órákkal kapcsolatban.

Pukli patetikus hangvételű video­üzenetben fordult támogatóihoz a tegnap délutáni tüntetés előtt. „Démonokkal küzdünk – jelentette ki. – Emeljétek fel az energiaszinteteket! (…) Nincs hová hátrálnunk. (…) Nekünk meg kell oldanunk a közoktatás helyzetét, és az alapjaiból fel kell építenünk. Mindenkire szükség van. Ne féljetek!” – szólt a Facebook-közösséghez. Amint azt tegnap lapunk is megírta, kiderült, hogy Pukli 19 évesen, Tolna megyei szocialista képviselőjelöltként kezdte a politizálást, és dolgozott egy Gyurcsány Ferenc tulajdonában álló cégnél is. A Teleki igazgatója 2012-ben lett, akkoriban az Index számolt be részletesen az ellene szervezett „fekete inges tiltakozásról”.

A portál azt írta, a diákok feketébe öltözve búcsúztatták a Puklival együttműködni nem tudó, s ezért távozni kényszerülő igazgatóhelyettest. A szülők úgy értesültek, az új igazgató elbocsátásokat is tervezett, és erről csak a diákok demonstrációja miatt tett le. Pukli állítólag azt mondta, jobb lenne, ha a tanulók nem akciókkal, hanem a diákönkormányzaton keresztül fejtenék ki véleményüket.

Tóbiás József, a szocialisták elnök-frakcióvezetője tegnapi sajtótájékoztatóján felháborítónak nevezte, hogy a kormányoldal korábbi MSZP-tagságával próbálja lejáratni Puklit. Tóbiás az MTI tudósítása szerint közölte, nincs személyes közeledés pártja és az iskolaigazgató között. „Nagyon sajnálom, hogy elment, (…) és nagyon örülnék, ha visszajönne” – jelentette ki Tóbiás. Az MSZP ombudsmani vizsgálatot sürget annak kiderítésére, hogy a kormány megfenyegetett-e a tiltakozásban részt vevő pedagógusukat.

Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere a parlamentben, a tavalyi diákolimpikonok köszöntésén azt mondta, tudásuk versenyképes tudás, eredményeikkel bizonyítják, hogy a magyar iskola versenyképes. Lehet eredményeket elérni Magyarországon is, magyar iskolában dolgozva és tanulva – hangsúlyozta. Hozzátette, nem azt nézi, ki milyen ruhában jött, éppen milyen inget vesz fel, hanem, hogy van-e érdemi hozzájárulása a közösen elvégzendő munkához, ezért hozták létre a köznevelési kerekasztalt is. Balog Zoltán bejelentette, 2019-ben hazánk nemzetközi tudományos diákolimpiát rendez biológiából, csillagászatból és asztrofizikából.

Az Atv.hu a birtokába került dokumentumra hivatkozva azt írta, tavaly a Klik kikapcsolási moratóriumot kért a gáz- és áramszolgáltatóktól késedelmes fizetés esetére a 2015. október 15. és 2016. április 15. közötti időszakra.