A migráció elleni közös fellépésről egyeztet Belgrád és Budapest

Belgrád: Nem zártuk le a határt, csak szigorítottunk az ellenőrzésen+VIDEÓ

MH/MTI – 2016.02.19. 12:37 –

Az illegális migráció elleni közös fellépésről egyeztetett Pintér Sándor magyar és Nebojsa Stefanovic szerb belügyminiszter pénteken Röszkén. A szerb belügyminisztérium cáfolta azokat a sajtóértesüléseket, amelyek szerint lezárták a szerb-macedón határt.

Horvátország, Macedónia, Szerbia, Szlovénia és Ausztria rendőrségeinek vezetői csütörtökön Zágrábban arról állapodtak meg, hogy ezentúl a migránsokat közös erővel a macedón-görög határon regisztrálják, hogy elkerüljék a visszatoloncolásokat, ez lassítja a migránsok érkezését.

Vecernje Novosti című belgrádi napilap azt írta, hogy Szerbia azért zárta le a határt, mert mert Horvátország nem enged be újabb migránsokat Szerbiából, hogy azok Szlovénia és Ausztria felé folytassák útjukat. A lap a szerbiai menekültügyi főbiztosságra hivatkozva arról számolt be, hogy a fejleményeket figyelembe véve Szerbia inkább lezárta a macedón határt, hogy ne torlódjanak fel a bevándorlók az országban.

A presevói befogadóközpontba péntek reggel óta egyetlen migráns sem érkezett - tudósított a szerbiai közszolgálati televízió (RTS) riportere, a központ munkatársai pedig nem tudják, folytatódik-e az áradat.

A határ lezárásának lehetősége nem áll távol a szerbiai vezetéstől, Ivica Dacic külügyminiszter a Kurir című szerb napilap pénteki számában fejtette ki: egyre valószínűbb, hogy Szerbia lezárja a határait a közel-keleti háborús övezetekből érkező menekültek előtt. Megfogalmazása szerint Szerbia akkor lépne, ha Ausztria leállítaná a bevándorlók befogadását.  

Pintér Sándor a szerb hivatali kollégájával egyeztetett

A találkozót követő sajtótájékoztatón Pintér Sándor elmondta, egyetértettek abban, hogy az illegális migráció, a népvándorlás a következő időszak fontos problémája marad. Az osztrák kormány bejelentése, hogy limitálják a naponta fogadott migránsok számát, nem könnyíti meg a helyzetet, ezért fel kell készülni arra, hogyan tudjuk megvédeni határainkat - hangsúlyozta a politikus.
A hatatárok védelméhez szükség van az együttműködésre Szerbiával, Szlovéniával, Horvátországgal, Macedóniával és mindenekelőtt Ausztriával - közölte a magyar belügyminiszter.
Pintér Sándor hozzátette: Magyarország egyértelműen támogatja Szerbia európai integrációját, és felajánlotta, hogy segítséget nyújt az uniós csatlakozási tárgyalások belügyi fejezetéhez.
A közvetlen határ menti feladatokról a magyar belügyi tárca vezetője elmondta, erősítik a közös járőrözést, feladatellátást.
Nebojsa Stefanovic közölte, a szerb és a magyar hatóságok együttműködnek az érkezők szűrésében, annak érdekében, hogy eldönthető legyen, kik léphetnek be Európába, és kik a gazdasági bevándorlók.
A miniszter hangsúlyozta, Szerbiának a saját érdekeit kell szem előtt tartania, de folyamatosan egyeztetett az Európai Unióval és Magyarországgal is, különösen az ausztriai szigorítás életbelépése miatt.
Közölte, Szerbia és Magyarország tárgyal arról is, hogyan tud hatékony rendőri segítséget nyújtani a görög-macedón határ ellenőrzéshez.
A megbeszélések során kitértek a terrorizmus veszélyére is. A magyar és szerb hatóságok együttműködnek a terroristagyanús személyek kiszűrésében - mondta Nebojsa Stefanovic.

Hatályba lépett a menekültek beengedését korlátozó osztrák intézkedés
Hatályba lépett péntek reggel az az intézkedés Ausztriában, amely szerint a továbbutazókkal együtt naponta legfeljebb 3200 migráns léphet be az ország területére, és a déli határnál legfeljebb 80 menedékkérelem nyújtható be.

Egyelőre nincs fennakadás
A magyar-osztrák határon egyelőre semmilyen nyomát nem látják a migránsok belépésére vonatkozó osztrák szigorításnak, a szlovén-osztrák határon pedig nincsenek migránsok az osztrák beléptetési kvóta bevezetését követően - számoltak be az M1 aktuális csatorna tudósítói pénteken.
Hegyeshalomnál a határátkelőn és az úgynevezett kishatáron sincs fennakadás, az osztrák oldalon rendőröket se látott az M1 tudósítója, aki elmondta azt is: a közúti mellett várhatóan folytatódnak a vasúti ellenőrzések.
Sentiljnél, az osztrák-szlovén határ szlovén oldalán sincs torlódás - mondta az M1 tudósítója -, sőt, migránsok sincsenek, csütörtökön a szlovén rendőrségi adatok szerint senki sem lépett be az országba Horvátország felől.
Az osztrák bejelentést követően Szlovénia is jelezte, hogy szigorításokat vezet be Horvátországgal közös határán. A rendőrség visszafordítja azokat a migránsokat, akik nem felelnek meg az előírt feltételeknek és nem kérnek menedékjogot Szlovéniában.

A reggel nyolc órakor életbe lépett utasítás értelmében óránként öt kérelmet fogadnak be a határ mentén, és kétszázan léphetnek be az országba. Ha elérték az előírt számokat, akkor a menedékkérőknek meg kell várniuk a következő reggeli határnyitást. A belügyminisztérium közlése szerint szombat reggel hat órától este tíz óráig zajlik majd az átléptetés.
A stájerországi Spielfeldnél lévő határátkelőhöz pénteken délig még nem érkeztek menekültek.
Johanna Mikl-Leitner osztrák belügyminiszter pénteki közleményében úgy vélekedett, hosszú távon nem lesz megfelelő, ezért tovább csökkenhet a befogadás felső határa. A politikus leszögezte: a számok meghatározását és betartásának tervét a szomszédos államokkal együttesen fogják kidolgozni. Első lépésben azt kell elérni, hogy a balkáni államokat (amelyeken keresztül Törökországból Nyugat-Európába tart a migránsok áradata) ne terhelje túl a menekültek visszatorlódása. "Nem szabad egymás ellen dolgoznunk, hanem közösen kell behúzni a féket" - hangsúlyozta a közleményben, és fontosnak nevezte, hogy a balkáni útvonal által érintett országok szigorúbban járjanak el a határ mentén.
Johanna Mikl-Leitner az osztrák közszolgálati televíziónak (ORF) csütörtök este adott interjújában megjegyezte: amikor Németország napi meghatározott számú menekültet engedett be, ez "törvényes lépésnek" számított, így Ausztria esetében is "természetesen" az.
Werner Faymann osztrák kancellár az Ö1 osztrák közszolgálati rádiónak adott interjúban kiállt a befogadás felső határa mellett, és kijelentette: az idén beengedendő 37 500 ember nem kevés, hiszen őket integrálni kell, iskolát és szálláshelyet kell biztosítani számukra. A kancellár szerint a végső cél az, hogy a menekülteket az unió külső határainál felállítandó regisztrációs pontoknál, a hot spotoknál osszák szét.

Migránsok vesztek a tengerbe Szicília partjainál
Két ember veszett a tengerbe, és további áldozatok után kutat az olasz parti őrség Szicília partjainál, ahova újabb migránscsoport érkezett Észak-Afrikából pénteken - közölték a hatóságok.
A harminc túlélő az Agrigento közeli Torre Salsa tengerpartján kötött ki egy tíz méter hosszú hajóval. Több mint húszan azonnal szétszéledtek, nyolc embert az olasz csendőrség feltartóztatott.     Beszámolóik szerint mintegy negyvenen indultak el Észak-Afrikából, és közülük többen a tengerbe estek. Az olasz parti őrség helikopterei két férfi holttestét látták a dél-szicíliai tengerszakaszon - az egyiket már kiemelték a vízből -, és további áldozatok után kutatnak.
A feltartóztatott migránsok tunéziaiak, líbiaiak és más észak-afrikai országok állampolgárai, akik nem jogosultak menekültkérelemre. Idén február 17-ig több mint 6500 bevándorló érkezett Olaszországba, többségük a dél-olaszországi partokra. Tavaly az év ugyanezen időszakában több mint 7700 migráns jutott el a tengeren Olaszországba.