Moszkvában tárgyal Orbán Viktor és Vlagyimir Putyin

Orbán Viktor: a magyar gazdaság működésképtelen Oroszország nélkül

MH/MTI – 2016.02.17. 17:02 –

Oroszország kész maradéktalanul teljesíteni a paksi atomerőmű bővítésével kapcsolatban vállalt kötelezettségeit - nyilatkozta Vlagyimir Putyin Orbán Viktorral tartott közös sajtótájékoztatóján. A magyar kormányfő, aki az évszázad üzletének nevezte a paksi bővítést, hangsúlyozta, hogy minden téren előrelépés következett be a kétoldalú kapcsolatokban. Az orosz elnök nagyra értékelte a magyar kormány következetes politikáját Oroszországgal szemben. 

A találkozót közös sajtótájékoztató követte. A magyar kormányfő  hangsúlyozta hogy minden téren előrelépés következett be a kétoldalú kapcsolatokban. A kormányfő kijelentette: csupán a kereskedelem területén tapasztalhattunk visszalépést, amiről azonban nem a két fél tehet. A miniszterelnök szólt arról, hogy a magyar gyógyszeripar is komoly lehetőségeket kapott Oroszországban, de a magyar jármű- és gépipar is partneri együttműködést alakíthat ki vezető orosz cégekkel. A jó orosz-magyar gazdasági kapcsolatok nélkül a magyar gazdaság és a magyar ipar működésképtelen - fogalmazott. 

Kovács Zoltán: Jó irányba haladnak a magyar-orosz kapcsolatok
A kormányszóvivő szerint Orbán Viktor és Vlagyimir Putyin új eredményeket ért el szerdai megbeszélésén, ami azt mutatja, jó irányba haladnak a magyar-orosz kapcsolatok.
Kovács Zoltán az M1 aktuális csatorna szerda esti műsorában azt mondta, Magyarország tiszteletben tartja az Európai Unió Oroszországgal szembeni szankcióit, emellett azonban meg kell keresni annak a lehetőségeit, hogy miként növelhető a kölcsönös kereskedelem mértéke a keleti állammal.
Magyarország együttműködése Oroszországgal sok szempontból stratégiai, ezért erősíteni kell azt - emelte ki, hozzátéve: a magyar gazdaság legalább kétharmad részben még mindig függ az orosz gáztól és olajtól.

Szólt annak jelentőségéről is, hogy a Magyarország által felajánlott 200 ösztöndíjat Oroszország időarányosan, vagy annál is gyorsabban tölti fel, mert ez is szolgálja a hosszú távú kapcsolatokat a két ország között.

A kormányfő kialakult politikai szokásnak nevezte, hogy a két ország évente egyszer a legmagasabb szintű találkozón tekinti át együttműködésének kérdéseit. Orbán Viktor csodának nevezte a kapcsolatok jó fejlődését, amelyen évről-évre kedvezőtlen környezetben kell javítani, és a siker szerinte a felelősségérzetből fakad.

Paks: Oroszország teljesíti kötelezettségeit

Kijelentette: Oroszország energiaexportja olyan szorosan kapcsolódik a magyar ipar energiaigényéhez, hogy az szinte szétválaszthatatlan. Közölte azt is: a világpolitika nagy kérdéseiben Oroszország megkerülhetetlen - fogalmazott Orbán Viktor.

A paksi bővítésről, amelyet az évszázad üzletének nevezett, elmondta, hogy a nemzetközi vitákat Magyarország indokolatlannak tartja, mivel a két ország a '60-as évek óta működik együtt ezen a téren, és nem tett mást a két fél, mint ezeket meghosszabbította. Kijelentette: köszönettel tartozunk Oroszországnak, hogy készen állt ennek meghosszabbítására. Putyin elmondta, hogy Oroszország kész maradéktalanul teljesíteni a paksi atomerőmű bővítésével kapcsolatban vállalt kötelezettségeit.

 

orbán-putyin leadAz orosz államfő novo-ogarjovói rezidenciáján fogadta Orbán Viktort  MTI Fotó: Koszticsák Szilárd  A meghosszabbított dokumentumok hangsúlyozzák, hogy az orosz-magyar kétoldalú együttműködés kulcsfontosságú területe az energetikai ágazat. Egészében a magyar energiafogyasztásban a nyersolaj háromnegyede, illetve a földgáz kétharmada orosz importból származik – írja a TASZSZ.

A Putyin-Orbán találkozóra készített dokumentumokban szó van a magyar vállalatok részvételéről a 2018-as oroszországi futball-világbajnokságra készülő infrastrukturális beruházásokban. „Vizsgálják a magyar vállalatok részvételének lehetőségét a futball-világbajnokságra készülő infrastrukturális létesítmények építésében” - áll az orosz hírügynökség által idézett dokumentumokban.

Ezek kitérnek arra, hogy a magyarországi orosz beruházások 1,5 milliárd dollárt tesznek ki, míg a magyar vállalatok oroszországi beruházásai kétmilliárd dollárra rúgnak, és a legnagyobb oroszországi magyar befektetők között van az OTP Bank, a Richter Gedeon gyógyszeripari és a Mol olajipari vállalat.

Tavaly a kétoldalú áruforgalom negyven százalékkal, 4,7 milliárd dollárra csökkent, az elmúlt két év leforgása alatt pedig majdnem felére esett - ismertette a TASZSZ.

A felek a tervek szerint a kétoldalú tárgyalások keretében felvázolják azokat a lépéseket, amelyek a kereskedelmi-gazdasági kapcsolatok fenntartását és megerősítését szolgálják olyan időszakban, amikor az Európai Unió szankciókat tart érvényben Oroszország ellen, ingatagok a devizapiacok és egészében véve a világgazdaság.

Mindkét fél elégedett a magyar-orosz kapcsolatokkal

Az Oroszországba látogató magyar delegációnak tagja több kormánytag is, így Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszter, Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter és Seszták Miklós nemzeti fejlesztési miniszter. Orosz részről az államfőn kívül jelen van mások mellett Szergej Lavrov külügyminiszter, Gyenyisz Manturov kereskedelmi és ipari miniszter, valamint Jurij Usakov elnöki tanácsadó.

A magyar kormányfő megköszönte az orosz elnöknek azokat az erőfeszítéseket, amelyeket „a nehéz időszakban is tett az orosz-magyar barátság érdekében”.

„Talán szerénytelenül hangzik, de azt mondhatjuk, hogy ami jó a kapcsolatunkban, arról mi tehetünk, ami nem jó, arról pedig nem” - fogalmazott Orbán Viktor.

Vlagyimir Putyin orosz elnök azt mondta, „Magyarország egy nagyon régi és megbízható partnerünk”, és Oroszország bízik abban - utalt a napra pontosan egy évvel ezelőtti budapesti látogatására -, hogy az egy éve megtárgyalt tervek tovább alakulnak és fejlődnek.

Az orosz elnök ugyanakkor elismerte, hogy csökkent a két ország közötti kereskedelmi forgalom. „Az ismert problémák és a kereskedelmi forgalom csökkenése ellenére, elégedettek vagyunk a kapcsolatok jellegével” - mondta Putyin.

A megbeszélés ezt követően zárt körben folytatódott.

Ellenzéki reakciók:
A Jobbik üdvözli a hosszú távú gázszerződés megerősítését és azt, hogy a kormányfő kiállt az Oroszországgal szembeni szankciók ellen. Gyöngyösi Márton, a párt országgyűlési képviselője megnyugtatónak nevezte, hogy Oroszország fenntartja a paksi bővítésre vonatkozó konstrukciót, amely jelenleg az EU részéről "támadás alatt áll". Megerősítette: a Jobbik támogatja a beruházást, kritikával mindössze a szerződés titkosítását illetik. A jobbikos politikus megjegyezte: bízik benne, hogy a kormányfő megkérdezte Vlagyimir Putyint a Jobbikkal szemben megfogalmazott vádakról, amelyek szerint onnan pénzelik a pártot. Hozzátette: reméli, ha Orbán Viktor hazatér, kiáll a nyilvánosság elé és beszámol róla, hogy valóban így van-e és milyen összegről van szó.
 

Az Együtt - a Korszakváltók Pártja szerint Orbán Viktor moszkvai látogatására nem volt semmi szükség, a Vlagyimir Putyin orosz elnökkel közösen tartott sajtótájékoztatón elhangzott bejelentések nem indokoltak ilyen magas szintű találkozót. A párt szerint semmi nem indokolja, hogy Magyarország úgy bővítse a kapcsolatait a putyini Oroszországgal, hogy az tovább növelje az orosz jelenlétet.

Az LMP értékelése szerint a paksi atomerőmű-beruházás szerződésének felmondása lett volna Magyarország érdeke. A gázszerződések meghosszabbítása kapcsán úgy értékeltek, hogy ahelyett is szigetelésre kellene költeni, anélkül ugyanis "orosz gázzal fogjuk fűteni a magyar utcákat".

Az MSZP szerint a kormányfőnek ki kellett volna mondania, hogy Magyarország elkötelezett tagja a NATO-nak és az EU-nak. A szocialisták kíváncsi lenne arra, hogy a zárt ajtók mögött valójában miről szólt a megbeszélés és hogy a sajtótájékoztatón Orbán Viktor "miért volt szemmel láthatóan rendkívül ideges és zavart állapotban.

Párbeszéd Magyarországért szerint Orbán Viktor semmitmondó tárgyalási tervvel utazott Moszkvába, hogy Vlagyimir Putyinnal találkozzon. Az ellenzéki párt szóvivője szerdai, budapesti sajtótájékoztatóján azt mondta, nem várnak érdemi bejelentést és nem is reagálnak majd a két politikus délutáni sajtótájékoztatóján elhangzottakra. Tordai Bence arról beszélt, hogy egy „vagány” magyar miniszterelnök, „aki nem azért szaladt ki Moszkvába, hogy letérdeljen Putyin elnök elé”, felmondaná a paksi bővítésről, valamint a 3-as metró kocsijainak orosz felújításáról szóló szerződést. Emellett felszólíthatná Vlagyimir Putyint, hogy hagyja abba azt az ukrajnai agressziót, amelyik még mindig veszélyezteti Ukrajna területi egységét, miközben a harcokban sorra esnek el kárpátaljai fiatalok - tette hozzá.

Moszkvában tárgyal Orbán Viktor és Vlagyimir PutyinNapra pontosan egy éve volt az előző találkozó - Moszkvában tárgyal...

Közzétette: Magyar Hírlap – 2016. február 16.