Palkovics: Megoldást fogunk találni

Galló Istvánné szakszervezeti vezető szerint három év alatt tönkrement az oktatás, több kell hangulatjavító intézkedéseknél

MH-összeállítás – 2016.02.15. 01:25 –

Több ezren vettek részt a Kossuth téren az ellenzéki pártok által támogatott tüntetésen. Palkovics László államtitkár a demonstráció előtt felhívta a figyelmet arra, célszerűbb lenne szakmai egyeztetéseket folytatni.

tüntetők 20160215A politikum elnyomta a szakma hangját. Tüntetők a Kossuth téren (Fotó: Varga Imre)

Okafogyottá vált a tüntetés, nincs olyan, a szakszervezetek által felvetett kérdés, amelyről a köznevelési kerekasztalon, illetve külön egyeztetésen ne tárgyaltak volna – jelentette ki az oktatási államtitkár szombaton. Palkovics László hangsúlyozta, a felvetett problémák jelentős részével foglalkozni kell, ezért hozták létre a kerekasztalt. Ízlés kérdése, hogy valaki tárgyalni szeretne vagy inkább tüntet – jegyezte meg, hozzátéve, szakmai egyeztetéseket kell folytatni, a politikát nem célszerű bevinni az iskolákba.

Az államtitkár felidézte, a ke­rek­asztal ülésén sem volt tabutéma. Mindenről tárgyaltak, mindenről tárgyalni fognak, és megoldást fognak találni – ígérte Palkovics az MTI tudósítása szerint. Megerősítette, továbbra is várják a kerekasztalra azokat, akik meghívást kaptak, így a Pedagógusok Szakszervezetét (PSZ) és a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezetét (PDSZ) is. Megismételte Rétvári Bence államtitkár pénteki bejelentését, amely szerint a kerekasztal munkájába bekapcsolódnak az OECD oktatási igazgatóságának szakértői is.

Kitért a legsürgetőbb problémákra, mint mondta, a Klebelsberg Intézményfenntartó Központ szervezete túlcentralizált, a szervezeti átalakítással pedig a működési anomáliákra is megoldást találnak majd. Jelezte: módosítják, illetve már részben módosították a pedagógusok minősítési és értékelési rendszerét. Kiemelte a tanulók terhelésének a csökkentését, ennek érdekében elkezdik a tananyag tartalmi áttekintését.

A szombati, Kossuth téri demonstráción több ezren vettek részt. A felszólalók közül Galló Istvánné, a PSZ elnöke azt mondta, a kormány háromévnyi tevékenysége miatt tönkrement a magyar oktatás, ezért nem engednek azon követelésükből, hogy a jelenlegi rendszert át kell alakítani, nem elégednek meg a kormány hangulatjavító intézkedéseivel.

Mendrey László PDSZ-elnök leszögezte, céljaik érdekében, ha kell, elmennek a végsőkig, akár munkabeszüntetéssel is tiltakoznak. Szűcs Viktória, a Bölcsődei Dolgozók Demokratikus Szakszervezete elnöke szerint, amihez a kormánypártok hozzányúlnak, azt „ellopják vagy tönkreteszik”. Sándor Mária, a „fekete ruhás ápolónő” azt kérte, hogy az összefogás jeleként a fekete szalag mellé tűzzenek mostantól egy fehéret is.

A beszédeket a demonstrálók többször „Nem hagyjuk!”, „Orbán, takarodj!”, „Hazaárulók!” skandálással szakították meg.

A szocialista kormány idején több száz iskolát zártak be, több ezer pedagógust tettek utcára, és csökkentették a fizetésüket – reagált a Fidesz-frakció Tóbiás József, az MSZP elnök-frakcióvezetőjének bejelentésére, amely szerint az MSZP törvényjavaslatot nyújt be az Országgyűlésnek, hogy az az önkormányzat, amelyik képes rá, vehesse vissza iskoláját. A Jobbik támogatja a pedagógusok által megfogalmazott követeléseket – közölte Dúró Dóra, azt követően, hogy a párt frakcióvezető-helyetteseként és a kulturális bizottság elnökeként részt vett a pedagógusok demonstrációján.

Pósán László, az Országgyűlés kulturális bizottságának fideszes alelnöke azt hangoztatta, a rendszerváltozás óta soha nem látott béremelést kaptak pedagógusok, az újabb bérkövetelés már az adófizetőket terhelné.


Őszintén a kerekasztalról

A kormánypártisággal aligha vádolható Budapestbeacon.com arról ír, a kerekasztal Mendrey László melletti egyetlen PDSZ-es részvevője levelet küldött kollégáinak, amelyben beszámolt a keddi tárgyalásról. A levél szerint a kerekasztalra „úgy ment oda a PDSZ, hogy meg sem várja annak végét, föláll, és rájuk csapja az ajtót”. Azonban „nem lehetett felállni, mert mindenre nyitottak voltak”. „A kéthetenkénti plenáris ülések között hat munkacsoportban lesz az előkészítő munka, ide a résztvevők közül mindenki olyan szakértői csapatot küld, amilyet csak akar. Szerintem be kell szállni a munkába mindenkinek” – magyarázta a levélíró, miért nyilatkozott optimistán Mendrey az ülés után. Így értékeli tehát egy szakszervezetis a kormánnyal való találkozót, amikor éppen nem politizál. (KCS)