Átpolitizálódott a pedagógustüntetés

Negyvennégy szervezet csatlakozott, és ellenzéki pártok is a „rezsim egésze ellen szerveződő” demonstrációra buzdítanak

Korompay Csilla – 2016.02.13. 01:28 –

Bár a Tanítanék Mozgalom igyekszik szakmai tiltakozásnak beállítani a Miskolcról elindult „pedagóguslázadást”, lassan minden, korábbi kormányellenes tüntetést szervező „civil” szervezet, az összes ágazati szakszervezet és valamennyi ellenzéki párt is rácsatlakozik.

pedagógus 20160213Osztályteremben. Átfogó elemzés készülhet az oktatásról (Fotó: Hegedüs Róbert)

Miközben a mai, Kossuth téri pedagógustüntetés szervezője hivatalosan a pedagógusok sztrájkbizottsága – vagyis a kormánnyal sztrájktárgyalásokat folytató reprezentatív pedagógus-szakszervezetek: a Pedagógusok Szakszervezete (PSZ), az Oktatási Vezetők Szakszervezete, valamint a Magyar Közoktatási és Szakképzési Szakszervezet –, a mozgósításban oroszlánrészt vállal a Tanítanék Mozgalom (TM). Nem hivatalos szervezetről van szó, hanem a korábban „hermanosokként” emlegetett „civil” tiltakozókról. A „pedagóguslázadást” a miskolci Herman Ottó Gimnázium nyílt levelével elindító Tanitanek.hu honlap végzi a „mozgalom” koordinálását, itt olvashatók információk a demonstrációról is. A honlap szerint a TM támogatói a Hívatlanul Hálózat és a Hálózat a Tanszabadságért elnevezésű szervezetek is, ezért érthetetlen, miért háborodtak fel azon, hogy Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszter a csütörtöki Kormányinfón arról beszélt, a demonstráció szervezői között vannak olyanok is, akik már évek óta szervezik a tüntetéseket a kormánnyal szemben, olyanok, akiknek az áll érdekében, hogy a pedagógusok akciója politikai akcióvá váljon.

Amint azt megírtuk, miután Madarász Péter, a Herman Ottó Gimnázium igazgatója részt vett a köznevelési kerekasztal keddi alakuló ülésén, a TM közölte, az ott megjelent szervezetek nem kompetensek a köznevelés belső problémáit illetően, illegitimnek tartják a kerekasztalt, működése, szereplői, szándékai számukra elfogadhatatlanok. Madarász csütörtökön a Tanitanek.hu-n, gimnáziumának petíciója alá egy bejegyzést írt, amelyben hangsúlyozta: „az első ülés reménykedésre adhat okot”. Hozzászólása hamarosan eltűnt, majd hosszú órák múlva újra megjelent, és ezután már nem moderálták ki ismét.

A PSZ listája szerint a tüntetéshez tegnap délutánig negyvennégy szervezet jelezte csatlakozását. Számos különböző ágazati szakszervezet – taxisok, vasutasok, kéményseprők, egészségügyi, rendészeti, nyomdaipari, társadalombiztosítási dolgozók – mellett az Oktatói Hálózat, a Baloldali Jövő Fórum és a Magyar Szolidaritás Mozgalom. Az ellenzéki pártok is részvételre buzdítják tagjaikat és szimpatizánsaikat, tegnap Tóbiás József, az MSZP elnök-frakcióvezetője jelentette be, „támogatják a tiltakozó akciót, mivel valódi vészhelyzet van Magyarországon az oktatás és az egészségügy területén”. A Gyurcsány-féle DK pedig közleményben üdvözölte az „immár az Orbán-rezsim egésze ellen szerveződő demonstrációt”.


OECD-közreműködés

A párizsi székhelyű Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési Szervezet (OECD) is bekapcsolódik szakértőként a köznevelési kerekasztal munkájába – közölte Rétvári Bence, a humántárca parlamenti államtitkára. Az OECD szakértői már jelen lehetnek a kerekasztal két hét múlva esedékes, következő ülésén is. A szervezet korábbi kutatásai alapján a többi ország adataival összehasonlítva mutatják be a magyar oktatási rendszert, és felmerült, az OECD két-három fontosabb témáról mélyebb elemzést készít, illetve a kerekasztal zárásaként, az ott elhangzottak alapján összefoglalót, stratégiai jellegű tanulmányt állít össze.