Szajlai CsabaSchengen mindent visz

Álláspont. Az Európai Unió alapos átalakításra szorul, ha működőképes akar maradni.

Szajlai Csaba – 2016.02.12. 03:50 –

Bár Magyarországot és Orbán Viktor miniszterelnököt vádolják elsősorban az Európai Unió vezető politikusai, hogy élen jár az európai egység lebontásában, másról sem szólnak hónapok, hete óta a hírek, mint arról, hogy a schengeni övezet felbomolhat, de minimum pár évig eltarthat bizonyos tagállamok esetében az ideiglenes határok visszaállítása. Természetesen a migrációs hullámra hivatkozva.

Vallom, hogy az úgynevezett, egyébként sajnos nem egységes Európának a legnagyobb értéke Schengen, valamint az euró, az egységes valutazóna. Míg utóbbit az eurókrízis tépázta meg, előbbi a migráció következményeként omolhat össze – persze, csak szélsőséges esetben.

Ne legyen így, ám a napnál is világosabb – a pénzügyi, majd migrációs válság kitörése óta – mindenki számára, hogy az Európai Unió alapos átalakításra szorul, ha működőképes akar maradni. Az eurózónát érintő krízisből – 2008–2012 között – sokan már akkor is általánosítottak, rámutatva, hogy az EU egészének óriási problémája az egységes politikai képviselet hiánya. Arra azonban bizonyára a kritikusok sem számítottak, hogy éppen 2015 lesz az az év, amikor napnál is világosabban látszik az Európai Unió súlyos válsága.

Nem hozott javulást 2016 sem. Az említett területek – Schengen és a valutazóna – politikai feltételei sohasem voltak még olyan labilisak, mint manapság. Érdemes visszaemlékezni, hogy 2007-ben volt csúcson az EU politikai integrációja – ekkor léptünk be mi, magyarok is a schengeni övezetbe. Ha pedig még valaki emlékszik rá, az első Orbán-kormány a Járai Zsigmond vezette Magyar Nemzeti Bankkal együtt ekkorra datálta a közös uniós pénz magyarországi átvételét. Azóta sem tudjuk teljesíteni a bevezetés feltételeit.

De miért is olyan nagy gond Schengen felszámolása? Hiszen, állítja néhány övezeti tagállami vezető, legfeljebb pár esztendőről (!) lehet szó…

Egyfelől az unió, az egységes Európa missziója, hogy határok nélkül éljünk, másfelől a jelenlegi, működő Schengen – a határok lezárása vagy a határellenőrzések szigorítása – nagy gazdasági károkkal járna. Ezzel kapcsolatosan több elemzés is megjelent, sőt maga Jean-Claude Juncker, az Európai Bizottság elnöke fogalmazta meg nemrég, ha az euróövezet egyes tagországai ismét határellenőrzést vezetnek be, azzal veszélybe sodorják az EU egységes pénzét, az eurót is. Tegyük hozzá, Juncker nyilatkozata főként politikai jelentőségű - hiszen a schengeni térségnek huszonkét uniós és négy külső tagja van, jogilag teljesen különálló a tizenkilenc tagú eurózónától –, azért híven tükrözi a növekvő aggodalmat.

Az átlagember valószínűleg csak annyit érezne a dologból, hogy megint személyi igazolvány vagy útlevél kellene a határátlépéshez, sokaknak viszont létszükséglet a szabad mozgás a munkahely miatt: az unió belső határait 1,7 millió vendégmunkás lépi át naponta.

Ráadásul ez, a „schengeni” negatív hatás Magyarországot különösen fájóan érintené. Tudniillik hazánk exportorientált ország, amely a rendszernek köszönhetően akadálytalanul tud kereskedni Nyugat-Európával, konkrétan az eurózónával – a magyar kivitel és behozatal legnagyobb partnerével.

Ha tényleg veszélybe kerülne a mostani szisztéma, és visszaállítanák a határellenőrzést, akkor az először abban nyilvánulna meg, hogy megnövekedne a szállítmányozás időtartama, ami negatív hatással lenne az olyan iparágakra, amelyeknél fontos az idejében történő szállítás, mint például az autóipar. Ismert, hogy az autógyártás az ipari termelés majdnem harmadát adja a magyar gazdaságban, emellett a nyugati határ közelében sokan ingáznak napi szinten Magyarország és Ausztria között, számukra is megnehezítené a munkavégzést, ha újból határellenőrzéseken kellene átesniük. A megnövekvő fuvaridő késedelmet okozna a szállítmányozásban, és ez a magyar GDP-növekedésre is nyomást helyezne.

Ébresztő, Európa! Vívmányaink, az állampolgárok és a tőke szabad áramlása került most veszélybe. S nem mi, magyarok kongatjuk a vészharangot, hanem újfent brüsszeli illetékesek is.

Ha nincs Schengen, euró sincs.