Oroszország március 1-jétől fegyverszünetet ajánlott Szíriában

Medvegyev: világháborúval fenyegethet egy külföldi szárazföldi beavatkozás

MH/MTI – 2016.02.11. 07:29 –

Egy nappal a müncheni Szíria-konferencia kezdete előtt Oroszország javaslatot tett az Egyesült Államoknak arra, hogy március 1-jétől hirdessenek fegyverszünetet Szíriában - jelentette a Reuters hírügynökség szerdán egy meg nem nevezett diplomatára hivatkozva.

Steinmeier: meg kell törni az erőszak spirálját
Meg kell törni az erőszak spirálját Szíriában, mert különben tovább húzódik a polgárháború, és ehhez áttörést kell elérni a rendezésről folytatott tárgyalásokon - mondta Frank-Walter Steinmeier német külügyminiszter. Kiemelte, hogy eljött a bajor fővárosba "mindenki, akire szükség van" ahhoz, hogy "elérjük mindazt, amit eddig nem sikerült", vagyis a továbblépést a válságkezelés azon szakaszába, amelyben lehetővé válik a harcok miatt a külvilágtól elzárt emberek ellátásának javítása, és az "első lépések megtétele az erőszak jelentős csökkentése felé". Mindez "remélhetőleg" elvezet  egy tűzszüneti megállapodáshoz. Hozzátette: bizonytalan, hogy sikerül-e még csütörtökön Münchenben kikerülni az erőszak örvényéből, de az biztos, hogy a német részről minden lehetséges előkészületet megtettek a tárgyalások eredményességéért.

Eddig azonban a feleknek semmiről sem sikerült megállapodniuk - tette hozzá az illetékes, aki szerint Washingtonnak kétségei vannak az orosz javaslat bizonyos elemeivel kapcsolatban.

Moszkva szerint amerikai gépek bombázták szerdán Aleppót
Az orosz védelmi minisztérium szerint amerikai harci gépek bombázták szerdán a szíriai Aleppó várost, orosz gépek nem jártak akkor abban a térségben.
Az amerikai védelmi minisztérium szerdán megvádolta Oroszországot és a szíriai kormányerőket azzal, hogy légitámadásban leromboltak két aleppói kórházat, bár a Pentagon nem közölte, hogy az állítólagos légitámadás mikor történt.
A szíriai hadsereg az orosz légierő támogatásával jelentős területeket foglalt el február eleje óta Aleppó tartományban. "Csak az Iszlám Állam elleni koalíció gépei repültek Aleppó felett szerdán" - jelentette ki csütörtöki közleményében Igor Konasenkov, a moszkvai minisztérium szóvivője, utalva az amerikai vezetésű nemzetközi katonai koalícióra. "Moszkvai idő szerint délután két órakor az amerikai légierő két A-10 típusú harci gépe lépett be Törökországból a szíriai légtérbe, egyenesen Aleppó fölé repültek, és ott támadásokat hajtottak végre. Az orosz légierő célpontjai ezen a napon legalább 20 kilométerre voltak onnan" - tette hozzá.

Vitalij Csurkin orosz ENSZ-nagykövet New Yorkban azt mondta, hogy "nagyon fontos" tárgyalásokat folytatnak Washingtonnal, egyebek közt a polgárháború sújtotta Szíria humanitárius helyzetének javítására teendő lépésekről.

Mark Toner, az amerikai külügyminisztérium szóvivője ugyanakkor a tűzszünet körvonalaira vonatkozó egyik kérdésre azt válaszolta, hogy a csütörtökön kezdődő müncheni konferencia előtt senki nem fog az egyes javaslatok tartalmáról beszélni.

A bajor fővárosban rendezendő konferencián az Egyesült Államok és Oroszország mellett Szaúd-Arábia, Irán és Törökország is részt vesz. A január végi genfi Szíria-tárgyalások kudarca óta először találkozik majd egymással John Kerry amerikai és Szergej Lavrov orosz külügyminiszter.

A konferencián várhatóan az újabb genfi tárgyalási forduló és egy fegyverszünet feltételeiről egyeztetnek majd a résztvevők.

John Kerry február eleje óta naponta sürgeti egy szíriai fegyverszünet kihirdetését, valamint azt, hogy az orosz légierő által támogatott szíriai kormányerők biztosítsák a segélyszállítmányok eljuttatását Aleppóba.

A várost ostromló kormányerők ugyanis teljesen körbezárták a lázadók által kézben tartott negyedeket, és az ENSZ emiatt egy újabb humanitárius katasztrófa bekövetkeztétől tart. Segélymunkások szerint a még mindig kétmillió embernek otthont adó Aleppó vízellátása megszűnt. Szíriai katonai és kormányzati források ugyanakkor jelezték, hogy az Aleppó bevételéért folytatott ütközetet nem szándékoznak leállítani.

Egy ENSZ-béli diplomáciai forrás a Reutersnak nyilatkozva úgy vélekedett, javaslataival Oroszország csupán fedezni kívánja valódi célját, hogy katonai győzelemre segítse Bassár el-Aszad elnököt, s így ne kelljen kompromisszumot kötnie a tárgyalóasztalnál.

Orosz gépek humanitárius segélyt dobtak le Deir-ez-Zórban
Orosz teherszállító repülőgépek humanitárius segélyszállítmányokat dobtak le a szíriai kormányerők és az Iszlám Állam nevű terrorszervezet fegyveresei által egyaránt ostromlott Deir-ez-Zór város több negyedében - jelentette csütörtökön a londoni székhelyű Emberi Jogok Szíriai Megfigyelőközpontja (OSDH). A SANA szíriai állami hírügynökség a helyi vörös félhold közlését idézte, amely szerint szerdán 37,5 tonna élelmiszersegély érkezett az ország keleti részén fekvő város lakóinak megsegítésére. Ez annak a 90 tonnás szállítmánynak az első része, amelyet a város lakosságának szántak, s amelyet további segélyek követnek. Deir-ez-Zór tartomány az Iszlám Állam kezén van, a tartomány azonos nevű székhelyének egyes részeit azonban a szíriai kormánycsapatok tartják ellenőrzésük alatt. A dzsihadisták korábban nagyszabású offenzívát indítottak a város kormányerők uralta részei ellen, amelyet több mint egy éve blokád alatt is tartanak. A város 200 ezer lakója éhezik, a kormányerők és a Bassár el-Aszad szíriai elnököt támogató milíciák pedig a megfigyelők szerint hasznot húznak nyomorúságos helyzetükből.

Lavrov: Moszkva konkrét tűzszüneti javaslatot tett, várja az amerikai választ

Oroszország konkrét javaslatot tett egy szíriai tűzszünetre és várja az amerikai választ - jelentette ki Szergej Lavrov orosz külügyminiszter, mielőtt csütörtökön Münchenben tárgyalóasztalhoz ült amerikai partnerével, John Kerryvel.

Lavrov közölte, hogy az orosz javaslatot az amerikai válasz ismeretében terjeszti majd a mintegy 20 országból álló, Szíriát Támogató Nemzetközi Csoport (ISSG) elé, amelynek képviselői a nap folyamán később gyűlnek majd össze tanácskozásra. 

Kerry a maga részéről kijelentette, hogy a kétoldalú megbeszélés a szíriai konfliktus összes aspektusát érinti majd, és az Egyesült Államok a humanitárius segélytől a tűzszünet ügyéig minden kérdésben szeretne haladást elérni.

Az AP hírügynökség szerint Moszkva március 1-től kezdődő tűzszünetet javasol, de Washington szerint az további három hetet biztosítana Oroszországnak és a szíriai kormányerőknek a mérsékelt felkelőcsoportok szétzúzásához. Az Aleppó környékén végrehajtott orosz légicsapásokat élesen bíráló Washington azonnali fegyvernyugvást szeretne elérni. Aleppó a polgárháború kirobbanása előtt Szíria második legnépesebb városa és fontos gazdasági központja volt.

Medvegyev: világháborúval fenyegethet egy külföldi szárazföldi beavatkozás 

Az érintett hatalmaknak tárgyalóasztalhoz kell ülniük és megállapodniuk a szíriai háború lezárásáról, mert egy külföldi szárazföldi intervenció új világháborút robbanthat ki - figyelmeztetett a Handelsblatt német gazdasági hetilapnak nyilatkozva Dmitrij Medvegyev orosz miniszterelnök.

"A szárazföldi hadműveletek általában ahhoz vezetnek, hogy a háború állandóvá válik" - mondta Szíria kapcsán az orosz kormányfő hírügynökségi jelentések szerint a pénteki lapszámban közlendő, de egyes részleteiben már előzetesen nyilvánosságra hozott interjúban. 

"Az amerikaiaknak és arab partnereiknek jól meg kell gondolniuk, hogy akarnak-e állandó háborút" - nyilatkozott Medvegyev, rámutatva, hogy ez különösen az arab világra igaz, ahol "mindenki mindenki ellen harcol".

"Minden oldalt arra kell kötelezni, hogy üljön tárgyalóasztalhoz, egy új világháború kirobbantása helyett" - tette hozzá. Medvegyev szerint az Egyesült Államoknak és Oroszországnak nyomást kell gyakorolnia az összes félre a tűzszünet érdekében.

 

A szíriai kormányerőket támogató orosz légierő Aleppó város környékét bombázza. Az Egyesült Államok és más nyugati országok harci gépei szintén légicsapásokat hajtanak végre Szíria északi részén.

Szaúd-Arábia a közelmúltban felvetette, hogy az Iszlám Állam dzsihadista szervezet elleni koalíció keretében kész lenne szárazföldi alakulatokat bevetni. Az ajánlatot a Pentagon tanulmányozza. Oroszország emellett nemrégiben azzal vádolta meg Törökországot, hogy beavatkozásra készül Szíriában.

Az európai menekültválságról szólva Medvegyev úgy vélekedett: "egész egyszerűen ostobaság volt nagyra nyitni az európai kapukat, s meghívni mindazokat, akik csak jönni akarnak. Az európai bevándorlási politika teljes kudarc, s mindez teljesen megdöbbentő." 

Medvegyev szerint az Európába érkezett emberek között sok - talán több száz, vagy akár több ezer - a bűnöző is, akik egy "időzített misszióval" érkeztek a kontinensre. "Csak arra várnak, hogy utasítsák őket, s utána úgy lépnek majd akcióba, mint a robotok" - vélte az orosz miniszterelnök.