Ápolók, akik félig-meddig orvosok

Rácz Jenő: Az egyetemi képzést elvégző szakdolgozók magasan kvalifikáltak, így biztonsággal ellátják a speciális feladatokat

Jobbágyi Zsófia – 2016.02.09. 01:32 –

Ma is lehetővé teszik a jogszabályok, hogy egyes előírt feltételek teljesítése esetén szakdolgozók is elláthassanak orvosi hatáskörbe sorolt feladatokat – mondta lapunknak Rácz Jenő az ápolók tervezett egyetemi képzéséről.

A Magyar Kórházszövetség korábbi elnöke szerint célszerű itthon is erősíteni a folyamatot, mivel a nemzetközi tendencia „mindenképpen ebbe az irányba hat”. A betegellátást javíthatja a változtatás.

Akkor van értelme a magyar ápolók egyetemi képzésének, ha a speciális diplomával rendelkező szakemberek valóban a végzettségüknek megfelelő munkát látnak el, és nem olyan „tömegfeladatokat”, amelyekhez elegendő az alapoktatás – közölte lapunk kérdésre Rácz Jenő, a Magyar Kórházszövetség (MKSZ) korábbi elnöke, reagálva a Népszabadságban megjelent szombati írásra. A cikk szerint Betlehem József, a Pécsi Tudományegyetem Egészségtudományi Karának dékánja azt nyilatkozta, már készül azoknak az egészségügyi feladatoknak a listája, amelyeket a jövőben orvos helyett egyetemi végzettségű ápolók is önállóan elvégezhetnek.

Az MKSZ korábbi vezetője kifejtette, az angolszász területen már évtizedek óta, de más fejlett országokban is már meglehetősen régóta meghonosodott az a rendszer, amely az orvos és a korábbi szakdolgozói réteg közé egy újabb szintet épít be olyan kollégákkal, akik a korábban orvosoknak dedikált feladatok egy részét átveszik. Úgy fogalmazott, a duális képzési rendszer ilyen specializálódásra eleve lehetőséget ad, az így végzett szakemberek a saját területükön magasan kvalifikáltak, s valóban „biztonsággal ellátják a rájuk bízott kiemelt feladatokat”.

Példaként hozta a képalkotó diag­nosztikában a radiográfusi vagy szonográfusi teendőket, majd hangsúlyozta, a diplomás ápolók is olyan felsőfokú végzettséggel rendelkező szakdolgozók, akiknek a kompetenciaszintje a korábbi szakdolgozói rétegénél lényegesen magasabb.

„A jogszabályok ma is lehetővé teszik, hogy bizonyos előírt feltételek teljesítése esetén egyes szakdolgozók bizonyos orvosi hatáskörbe sorolt feladatot elláthassanak” – közölte Rácz Jenő, amikor arról kérdeztük, előfordulhat-e, hogy jelenleg is végeznek ápolók olyan ellátást, amelyet egyébként az orvosnak kellene elvégeznie.

A volt elnök szerint összességében célszerű erősíteni Magyarországon a folyamatot, hiszen a nemzetközi tendencia „mindenképpen ebbe az irányba hat”. Lényeges kiemelni – folytatta –, hogy mindez nem a kényszerű kompromisszumok közé tartozik, hanem „egy racionális, a betegellátás színvonalát is javító változtatási irány”.

A Népszabadságnak nyilatkozó dékán szerint hazánk e területen a fél évszázadra visszatekintő ausztrál és brit gyakorlatot honosítja, így „minimális a három év múlva startra kész tervvel járó kockázat”. Az elképzelés szerint a magas szaktudású ápolók egyetemi mesterképzésen szerzik meg azt a szaktudást, amellyel egyes, most még orvosi végzettséghez kötött feladatokat biztonsággal elvégezhetnek. Mindez a gyakorlatban másfél éves tanulási folyamatot jelent a főiskolai diploma megszerzését követően.

Ónodi-Szűcs Zoltán egészségü­gyért felelős államtitkár a kérdésről annyit mondott, az újonnan megalakuló szakmai kollégiumoktól vár az ápolói kompetencia rendezéséről mihamarabb javaslatot.


Megújuló egészségügy 

Rókus Kórház 20160209(Fotó: Nagy Balázs)
Átadták tegnap a fővárosi Szent Rókus Kórház új képalkotó berendezését, amelyre az intézmény 366,7 millió forint uniós támogatást nyert. Az eseményen Szabó Zsolt fejlesztés- és klímapolitikáért felelős államtitkár közölte, a megfelelő eszközpark megléte nemcsak az ellátás színvonalát emeli, hanem energiahatékonysági szempontból sem elhanyagolható fejlemény.

 

Ápolók, akik félig-meddig orvosokRácz Jenő: Az egyetemi képzést elvégző szakdolgozók magasan kvalifikáltak, így...

Közzétette: Magyar Hírlap – 2016. február 8.