Támogatásra pályázhatnak ipari parkok

Putsay Gábor – 2016.02.06. 00:41 –

Támogatást kapnak az ipari parkok működtetői, és a közlekedési beruházások is hozzájárulnak a sikeresebb működéshez.
A Gazdaságfejlesztési és Innovációs Operatív Program (GINOP) keretében az idén hatmilliárd forintra pályázhatnak a magántulajdonban lévő ipari parkok – közölte a Nemzetgazdasági Minisztérium belgazdaságért felelős helyettes államtitkára tegnap Debrecenben a Határ úti ipari parkban, amely elnyerte a Tudományos és technológiai park címet. Inkubátorházak fejlesztésre szintén a GINOP keretében további kétmilliárd forint áll rendelkezésre. Azok az ipari parkok, amelyek tulajdonosai között önkormányzatok is vannak, a területfejlesztési operatív programban további mintegy ötvenmilliárd forintot használhatnak fel fejlesztésre ebben az évben.

Tasó László, a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium közlekedéspolitikáért felelős államtitkára arról beszélt, hogy a közlekedési ágazat fejlesztése is jelentősen hozzájárul a magyar gazdaság növekedéséhez. Megemlítette egyebek mellett a megyei városok bekapcsolását a gyorsforgalmi úthálózatba, a debreceni repülőtér autópálya-összeköttetésének megteremtését, a 2018-ra elkészülő újabb gyorsforgalmi közúti összeköttetést Erdéllyel, valamint a Debrecent is érintő észak–déli közúti korridort. Barcsa Lajos, Debrecen gazdasági alpolgármestere kijelentette: a város mindenben támogatja az ipari parkok fejlesztését, a Debreceni Egyetem pedig biztosítja a magasan képzett helyi munkaerőt.

Herdon István, a Xanga cégcsoport vezérigazgatója megjegyezte: az új Tudományos technológiai ipari park a Határ úti mellett összefogja a helyi nemzetközi repülőtéren elkészült trimodális – közúti–vasúti–légi – logisztikai központot és az ugyancsak a repülőtéren lévő innovációs inkubátorházat is.