Ezernél is több iskola konzultált a tárcával

Nem aprózzák el magukat a tiltakozók: a civilek már csak a pedagógusok szakszervezete által meghirdetett időpontban tüntetnek

Korompay Csilla – 2016.02.05. 01:15 –

Már több mint ezer iskola képviselőit hallgatta meg a humánminisztérium, a héten minden tankerület sorra kerül, így készül a minisztérium a köznevelési kerekasztal alakuló ülésére. A „civilek” közben lefújták a jövő szerdai, „országos” demonstrációt.

köznevelés 20160205Mindenképpen változik a köznevelési rendszer, kérdés, mennyire (Fotó: Varga Imre)

Kilencvenöt helyszínen már ezeröt iskola képviselői vettek részt az Emberi Erőforrások Minisztériuma által múlt héten meghirdetett köznevelési konzultáción, a megbeszélések a következő napokban országszerte tovább folytatódnak – tudatta a szakállamtitkárság. Az Országjárás az oktatásról elnevezésű fórumra a hét végéig országszerte mind a 198 tankerületben sor kerül – nyomatékosították a közleményben, hozzátéve, eddig még sosem volt olyan egyeztetés, amelyre minden iskolát meghívtak volna. A tárca célja, hogy a széles körben begyűjtött javaslatokat hasznosítsa majd a köznevelési kerekasztal munkájában. Emlékeztettek, Balog Zoltán miniszter február 9-re, azaz a jövő keddre hívta össze a kerekasztal alakuló ülését. A meghívottak között vannak a köznevelés szakmai szervezetei, a munkavállalói érdekképviseletek, a fenntartó, a munkaadók, valamint a szülők és a diákok képviselői is.

A Nemzeti Pedagógus Kar elnöke a Kossuth rádió 180 perc című műsorában azt mondta, csak egyeztetésekkel lehet eredményt elérni, de a tüntetés felgyorsíthatta az egyeztetési eljárásokat. Horváth Péter elmondta, a kerekasztal napirendi pontjai között szerepel az intézményfenntartás, a pedagógus-munkaterhek, a tanfelügyeleti és minősítési rendszer is – bár ez utóbbi témában már jelentős előrelépések történtek. A legtöbb kritikát a Klik kapja, mivel az elmúlt három évben nem sikerült bizonyítania, hogy jobban tudja ellátni a feladatokat, mint korábban az önkormányzatok – jelentette ki Horváth Péter. Hozzáfűzte, nem elsősorban az állami fenntartás okozza a problémát, viszont nem elegendő a költségvetési támogatás, és nincs megfelelő önállóság az intézményekben.

Közben a tiltakozó akciókat koordináló Tanitanek.hu honlapról – talán a szerdai akciók értékelése nyomán – lekerült a február 10-i „országos” demonstrációra vonatkozó felhívás, már csak a Pedagógusok Szakszervezete által február 13-ra, a jövő szombatra meghirdetett Kossuth téri tüntetés szerepel rajta, amelynek Facebook-oldalán eddig ezerháromszázan jelezték részvételi szándékukat.

Az ellenzék csak pártpolitikai célokra használja a pedagógusokat, Soros György által pénzelt civil szervezetek hergelik a tanárokat és szervezik a tüntetéseket – írta tegnapi közleményében a Fidesz.


„Összehangolt ellenzéki támadás”

„Az ellenzék állami oktatásirányítás elleni összehangolt támadássorozatának részét képezik az Oktatási Hivatalt (OH) ért megalapozatlan vádak” – írta tegnapi közleményében az OH, reagálva a Hadházy Ákos LMP-s politikus tegnapi sajtótájékoztatóján elhangzottakra. Az LMP szerint ugyanis a kormány „azért vezetett be ostoba tantervet, adminisztrációs terheket és minősítési rendszert, hogy ellophassa az azokért felvehető uniós forrásokat”, a harmincmilliárdos összegből akár több százmillió forint is „alibi cégekre, feladatokra ment el”. A hivatal leszögezte, a kiemelt uniós projektek kapcsán lefolytatott közbeszerzési eljárások szabályosságát zömében már ellenőrzések is megerősítették. A több mint egy évig tartó eljárások során a hivatal több körben is kiegészíttette az ajánlatokat, hogy biztosítsa a ténylegesen rendelkezésre álló szakemberek körét, de ahol csak lehetett, saját kollégáival látta el a feladatokat – közölték.
A Miniszterelnökség tegnap tudatta: megvizsgálják az említett projekteket.