Cápariasztóval nyert a hideg vízben

Úszás. Hongkongi győzelme után Görögországban versenyez Mányoki Attila

Burkovits Ferenc – 2016.02.05. 00:38 –

A negyvenegy éves zalaegerszegi Mányoki Attila nyerte Ázsia legnehezebb nyílt vízi úszóversenyét Hongkongban, a dél-kínai tengerben. A magyar extrém sportoló csütörtökön késő este érkezett haza, és már útban van Görögország felé.

Mányoki Attila 20160205Mányoki Attila (Fotó: MH)

– Milyen erősségű a hongkongi verseny?

– A szakemberek Ázsia legnehezebb úszóversenyének tartják, bár a távolság nem számít extrémnek, mert tizenöt kilométert úsztunk. A tenger viszont dermesztő volt, csak 16-18 fokos. Az áramlatok miatt borzasztó nehéz megtenni a távot, mert sokszor emeletes hullámok között kellett tempózzak.

– Cápatámadástól nem félt?

– Hogy nem teljesen veszélytelen a környék, azt bizonyítja, hogy a verseny környékén minden strand cápa-védő hálóval van felszerelve. Mielőtt vízbe ugrottunk, a mi figyelmünket is felhívták a cápatámadás veszélyére. A bokámon fenn is volt a cápariasztó, de a hideg víz miatt valószínűleg a környéken nem voltak ragadozók.

– Most következik a pihenő?

– Az még odébb van, pénteken reggel Görögországba utazom, ahol vasárnap nemzetközi versenyen indulok. A táv nem lesz hosszú, a víz viszont nagyon hideg, azt mondják, 6-8 fokos vízben kell úsznom.

– Miért vállal ilyen hideg vízben úszást?

– Mert augusztusban lesz az Ocean’s Seven versenysorozat következő állomása, amelyen Írországból Skóciába kell úszni tízfokos vízben 38 kilométert. Igyekszem megszokni az extrém körülményeket. Köszönet Szabó Tünde államtitkár asszonynak és az Emberi Erőforrások Minisztériumának, akik támogatják a versenyzésemet.