Németh Szilárd: a Fidesz tiszteletben tartja a demokrácia alapelveit

„Nemcsak jog-, de igazságszolgáltatás is kell”

MH/MTI – 2016.02.03. 20:11 –

A Fidesz továbbra is tiszteletben tartja a jogállami és igazságszolgáltatási alapelveket, így a bírói függetlenséget is - szögezte le Németh Szilárd, a kormánypárt frakcióvezető-helyettese szerdán az MTI-hez eljuttatott közleményben.

Hangsúlyozta ugyanakkor: egyetértenek a vörösiszap-katasztrófa áldozataival, károsultjaival, hozzátartozóikkal, akiket joggal háborít fel, hogy a tíz emberéletet követelő, kétszáz súlyos sérülttel és 38 milliárd forintos anyagi kárral járó tragédiának a bírósági ítélet szerint nincs felelőse.

A Hagyó-perre utalva azt írta: egyetértenek a fellebbezést benyújtó ügyésszel, és felháborítnak, aránytalannak, törvénytelennek tartják volt szocialista főpolgármester-helyettes felfüggesztett szabadságvesztését. Értetlenül állnak az előtt is, hogy egyes bírák nem hajlandók alkalmazni a hatályban lévő megszigorított jogszabályokat a törvénysértő migránsokkal szemben - tette hozzá.

Németh Szilárd a demokrácia egyik fontos alapelveként hivatkozott a szólásszabadságra; szerinte az emberek úgy érzik, joguk van elmondani, ha igazságtalannak éreznek valamit. A politikusoknak joguk és kötelességük, hogy levonják a megfelelő következtetéseket, és tegyenek meg mindent azért, hogy helyreálljon az igazságérzet és az igazságszolgáltatásba vetett közbizalom - vélekedett a Fidesz frakcióvezető-helyettese.

A Fidesz ezért kezdeményez vitát az Országgyűlés igazságügyi bizottságában a Hagyó-ügyben és a vörösiszap-katasztrófa ügyében született ítéletekkel, illetve a hatályos törvények "nem alkalmazásával" kapcsolatban.

Kitért arra is, hogy pártja jövő heti frakcióülésén is megvitatja a felmerült kérdéseket. "Nemcsak jogszolgáltatásra, de igazságszolgáltatásra is szükség van" - fogalmazott, jelezve: ha szükséges, törvényt módosítanak.