Norvég alapon lázadó pedagógusok

Rétvári Bence: A tanárok adminisztratív terheinek csökkentésére vonatkozó miniszteri döntés részletei már hozzáférhetők

Korompay Csilla – 2016.02.02. 05:16 –

A főként interneten szerveződő „civil pedagóguslázadás” mögött a Norvég Alap által támogatott Humán Platform, illetve a Hívatlanul Hálózat áll, amely szerint aki leül a köznevelési kerekasztalhoz, az „kiírja magát a hiteles érdekképviseletek névsorából”. A PSZ-elnök Gallóné elfogadta a miniszter felkérését, most mégis demonstrációt szervez a „rendszerszintű változásokért”, amelyeket a „civilek” is követelnek.

tanarCsökken a bürokrácia, több idő marad a tanításra (képünk illusztráció) (Fotó: MH)
Egyharmadára csökken a pedagógusokat érintő bürokrácia, ez „a párbeszéd nulladik eredménye” – mondta tegnap Rétvári Bence az Országjárás az oktatásról programsorozat ráckevei fóruma után. Az Emberi Erőforrások Minisztériumának parlamenti államtitkára közölte, a vonatkozó miniszteri döntés részleteit tartalmazó útmutató már hozzáférhető a tárca honlapján. Az országszerte szervezett 198 tankerületi fórum céljáról és eddigi eredményeiről szólva az államtitkár hangsúlyozta, fontos megismerni az oktatási intézmények képviselőinek véleményét, hogy aztán az elmondottakat felhasználhassák „a nehéznek ígérkező” köznevelési kerekasztalon. A szerveződő pedagógusdemonstrá­ciókkal kapcsolatban Rétvári kijelentette: Magyarország szabad demokrácia, a tiltakozások negatív következményeitől senkinek nem kell tartania.

A miskolci Herman Ottó Gimná­zium tavalyi levelével indított tiltakozási hullám koordinálását lényegében a Tanitanek.hu internetes oldal látja el, itt értesülhetünk a „szervezés alatt álló” február 3-i és február 10-i demonstrációkról. E hét szerdán a „bázistüntetés” – amelyet a Pedagógusok Szakszervezetének miskolci csoportja szervez – természetesen Miskolcon lesz, az esemény Facebook-oldalán tegnap délutánig 226-an jelezték részvételüket. Egyelőre hasonlóan alacsony az érdeklődés a békéscsabai, budapesti, soproni és veszprémi rendezvény iránt is a közösségi oldalakon.

A február 10-i „országos” demonstrációt az „Országos Tantestületi Értekezlet” szervezi az „Utolsó óra – Vészhelyzet az oktatásban” elnevezésű Facebook-közösség útján. Az új nevek mögött a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete, a Hívatlanul Hálózat és a Humán Platform áll. (Amint azt korábban megírtuk, a Norvég Alap által támogatott Humán Platform hívta életre annak idején a Hálózat a Tanszabadságért nevű mozgalmat – amelynek alapítói között volt Mendrey László PDSZ-elnök is –, s abból született meg a Hívatlanul Hálózat.)

Illegitimnek tekintik a köznevelési kerekasztalt, „rendszerszintű megoldást” követelnek. Arra kérik a pedagógusokat, hogy február 3-án ne a Klik által összehívott tankerületi értekezleteken vegyenek részt, hanem a demonstrációkon – így gyakorlatilag jogszerűtlen munkamegtagadásra biztatják őket. A köznevelési kerekasztallal kapcsolatban a Hívatlanul Hálózat közleményében úgy fogalmaz: „akik leülnek egy ilyen összetételű asztalhoz, kiírják magukat a hiteles képviseletek névsorából”.

Mendrey – aki egyébként a múlt kedden még sürgette a kerekasztal összehívását – tegnap nyílt levélben szólította fel bojkottra az érintett szervezeteket, mivel szerinte „a csonka kerekasztal politikai trükk, abban a jövőért felelősséget érző szervezet nem vesz részt”. Emlékezetes: Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere január 23-án jelentette be, hogy létrehozzák a köznevelési kerekasztalt, s pár nappal később nyilatkozott arról, hogy a meghívott szervezetek között lesz a Magyar Tudományos Akadémia, a Magyar Művészeti Akadémia és a Nemzeti Pedagógus Kar. Múlt pénteken egyeztetett a tárcavezető a Pedagógusok Szakszervezetének elnökével, akit szintén felkért a kerekasztalban való részvételre, Galló Istvánné pedig elfogadta a meghívást.

Ezek után tegnap Gallóné bejelentette: február 13-ra a fővárosba tüntetést szervez a PSZ, mivel „rendszerszintű” változásokat akarnak, a kerekasztal pedig „csak tűzoltás, időhúzás”. Sztrájkot is kilátásba helyezett, márciusra. Ismertette huszonöt pontos követésüket, amelyben szerepel a tananyag radikális csökkentése, a kötelező tanulói óraszámok mérséklése, a szabad tankönyvválasztás, az általános iskolában a délután négy óráig tartó kötelező benntartózkodás megszüntetése, valamint a kötött munkaidő eltörlése. A pedagógus-életpálya csődöt mondott – jelentett ki Gallóné az MTI tudósítása szerint, hozzátéve: elfogadhatatlan, hogy ugyanazon bérért egyik pedagógus többet, a másik kevesebbet dolgozik. Visszaállítanák az intézményvezetők munkáltatói és gazdálkodási jogát, a Kliknek csak fenntartói joga maradna.


Véglegesítették a kísérleti tankönyveket

Az előző tanévben kipróbált első, ötödik és kilencedik évfolyamos kísérleti tankönyvek és munkafüzetek átdolgozása a tanároktól és külső szakértőktől beérkezett észrevételek alapján megtörtént – derül ki a humántárca parlamenti államtitkárának egy írásbeli kérdésre adott válaszából. Rétvári Bence közölte, a véglegesített kiadványokról a Nemzeti Tankönyvtanács februárban elkészíti szakértői véleményét az emberi erőforrások minisztere számára, ezek után kerül sor a tankönyvvé nyilvánításra. Így ezek az „új generációs tankönyvek” már felkerülhetnek a 2016/2017. évi tanév tankönyvjegyzékére. Ezzel párhuzamosan a pedagógusok számára az Okosportálon elérhetővé, megismerhetővé teszik őket. Az új kiadványok minőségével kapcsolatban az államtitkár emlékeztetett arra: nagy tapasztalattal rendelkező szerzők és szerkesztők dolgoztak a könyveken, valamint tantárgyi bizottságok is részt vettek a munkában, akadémikus és pedagógiai szakértő tagokkal. Ilyen körülmények között már a kísérleti tankönyvek is „a tanítás megbízható eszközei lehettek, ezért nem volt indokolt az iskolai használatuk korlátozása”. Ennek köszönhetően a könyvek kipróbálásra jelentkező, mintegy ezer tanár véleményén kívül további több ezer pedagógus tapasztalatait is begyűjthette kérdőíves felmérésekkel az Oktatáskutató és Fejlesztő Intézet a véglegesítés előtt.

 

Norvég alapon lázadó pedagógusokRétvári Bence: A tanárok adminisztratív terheinek csökkentésére vonatkozó miniszteri d...

Közzétette: Magyar Hírlap – 2016. február 1.