Balog: A párbeszéd elkezdődött

Pozitívan fogadta a Herman Ottó Gimnázium a köznevelési kerekasztal hírét

Korompay Csilla – 2016.01.30. 01:21 –

A kerekasztal elindításával az a célunk, hogy őszinte és nyitott fórumot teremtsünk a közneveléssel kapcsolatos felvetések megtárgyalására – írta tegnapi közleményében az emberi erőforrások minisztere.

köznevelés 20160130A gyermekek érdekeire koncentrálna az oktatási kormányzat (Fotó: Hegedüs Róbert)

Balog Zoltán örömét fejezte ki amiatt, hogy (a mostani elégedetlenségi hullám élén álló – a szerk.) „a miskolci és a zuglói tantestület pozitívan fogadta a kerekasztal hírét. A kormány számára első a gyermek, a köznevelés céljainak meghatározásakor, a működtetés feltételeinek kialakításakor és a jövőbeni döntéseknél is a „gyermekek érdekeit tartjuk szem előtt” – hangsúlyozta, hozzátéve, a „párbeszéd elkezdődött, és ennek a gyermekek a legfőbb nyertesei”.

Balog szerint a polgári kormányzást megelőző, rossz iskolarendszer miatt a diákok teljesítménye romlott, a területi egyenlőtlenségek miatt nőtt a leszakadás. A felelőtlen finanszírozási rendszer miatt több száz kistelepülés maradt iskola nélkül és több ezer pedagógus állás nélkül – emlékeztetett a tárcavezető. A közelmúltban végrehajtott reformok célja, hogy a gyermekek a lehető legjobb oktatásban és erkölcsi nevelésben részesüljenek, és ehhez a kormány minden szükséges eszközt igyekszik megteremteni – szögezte le. Felidézte a pedagógus életpálya bevezetését, a béremelést, az iskolafelújításokat és intézményi eszközfejlesztési programokat, valamint az ingyenes gyermekétkeztetést és a szintén ingyenes tankönyvprogramot.

A most tervezett intézkedések közül – a szocialisták által lemondásra felszólított humánminiszter – kiemelte az adminisztrációs terhek harmadára csökkentését, a tanfelügyeleti, önértékelési és minősítési rendszer felülvizsgálatát és a Klik működésének javítását. Nyomatékosította, minden olyan további felvetést megvizsgálnak, amely a színvonal emelését szolgálja.